GÜNCEL EĞİTİM
Giriş Tarihi : 24-05-2019 18:48   Güncelleme : 24-05-2019 18:48

Fazıl Say’dan Ziya Selçuk'a müzik eğitimi konulu açık mektup

MEB, çocukların gençlerin müzik yapmasını yeteneklerinin yönlendirilmesini, ciddiye almak ve tüm bu halka müzik eğitimi konusunda sahip çıkmak zorundadır.

Fazıl Say’dan Ziya Selçuk'a müzik eğitimi konulu açık mektup

Açık mektup;

Burada, websitemize, sosyal medyamıza emin olun günde birkaç yüz mektup geliyor, aileler müziğe yetenekli, müzikle ilgili çocukları konusunda yol gösterme arayıp duruyorlar.

Her gün, istisnasız her gün yüzlerce soru, istek, sıkıntı… Emin olun bu 15 yıldır böyle.. Bunun sebebi, devletin müzik dersi konusunda hiç bir sistemi olamamasıdır, ve bu durumun her yıl daha kötüye gitmesidir.

Ben ve ekibim de çaresiziz, biz birey olarak, bir müzisyen olarak bir kaç genç yeteneğe sahip çıkıp destek olmak, çok yetenekli bulduğumuz bazı genç yeteneklerin kariyerlerine yardımcı olmaktan öte ne yapabiliriz ki?

Burada -benim de jürisinde yer aldığım- Çev Vakfı, Türkiye’de müzikte üstün yetenekli 40-50 çocuğu imtihanla seçip okutuyor, burs imkanı sağlıyor, ama bu: önümüzdeki derdin binde birine ancak cevap verebilir. Çok yetersiz, bu bir devlet projesi olmalı ki, tüm halk yararlanabilsin.. Doğu Anadolu’nun en ücra köşesindeki köydeki çocuk bile bir Mozart olabilir, sahip çıkılırsa…

Biz kendi başımıza, websitemize düşen binlerce yüz binlerce sorgu suale nasıl yetişiriz? “Çocuğumuz müziğe çok yetenekli ama enstrumanı yok” diyen onbinlerce aileye nasıl karşılık verebiliriz?

ŞİMDİ, SAYIN BAKAN, NACİZANE ÖNERİLERİMİ DİNLEYİN

MEB, çocukların gençlerin müzik yapmasını yeteneklerinin yönlendirilmesini, ciddiye almak ve tüm bu halka müzik eğitimi konusunda sahip çıkmak ZORUNDADIR..

Denemelidir değil, zorundadır!

Şimdi, Sayın Bakan, nacizane önerilerimi dinleyin, araştırabileceğiniz örnekler vereceğim;

Burada binbir çeşit sistem var, okullarda müzik eğitim evrensel standartlara getirilmelidir. Biz buna zorunluyuz.. “Okullarda müzik eğitimi” konusunda en iyi örnekler Çin ve Japonya’dadır.. Ama farklı köklü sistemler de var;

Almanya’da çocukların müzik yapmasını, beraber müzik yapmalarını, bir enstruman çalmada ustalaşmalarını, proje ve yarışmalarla ilerleten JUGEND MUSIZIERT sistemi gibi.. .

Ya da her şehrinin her kasabasında çocuk ve gençlik orkestraları , koroları, sanat müziği ve halk müziğini ele alan güney amerika sistemi EL SISTEMA gibi çözümler ile.. Bunlar aklıma gelenler.

Tüm bunları çok basit bir felsefeden yola çıkarak yazıyorum; “Müzik insana iyi gelir.”

Saygılarımla…

Fazıl Say

Odatv

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri