EKONOMİ
Giriş Tarihi : 21-04-2019 16:56   Güncelleme : 21-04-2019 17:23

BES çalışanları zarara soktu dedi ve araştırma önergesi verdi

CHP Milletvekili Bayram Yılmazkaya, Bireysel Emeklilik Siteminin vatandaşı zarar uğrattığını ifade ederken konu hakkında TBMM’ye araştırma önergesi verdi.

BES çalışanları zarara soktu dedi ve araştırma önergesi verdi
CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, 12 milyon katılımcıya ve 94 milyar liralık fon büyüklüğüne ulaşan Bireysel Emeklilik Siteminin vatandaşı zarar uğrattığını söyledi ve zorunlu hale getirilen BES ile ilgili TBMM’ye araştırma önergesi verdi.
 
Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre; Yılmazkaya, “Katılımcı 100 lira kendi hesabına yatırıyor, devlet de yatırılan bedelin yüzde 25'ini katılımcının emekliliğinde vermek üzere ayrı bir fona yatırıp değerlendiriyor. Bu fon kurulduğu andan itibaren zarar ediyor'' dedi.
 
YANLIŞ DEĞERLENDİRİLDİ
 
Yılmazkaya şunları söyledi: ‘'Günümüzde en sıradan yatırım enstrümanı olan döviz, altın gibi araçlar bile yılda yüzde 25 kâr sağlarken, devletimiz bu fonu zarara geçirmeyi başardı. Katılımcıların her ay yatırdıkları prim ödemelerinin yanlış fonlarda değerlendirilmesi sonucu BES hesaplarında karşılaştıkları eksi bakiye ile emeklilik süreleri dolana kadar yaptıkları onca birikim kuşa dönmüş olacak.”
 
ÇÖZÜM NE?
 
Katılımcının yüzde 98'inden fazlasının fon seçimi noktasında ve sistemin karmaşıklığından ötürü hiç işlem yapamadığına dikkat çeken CHP'li vekil Yılmazkaya, dahası katılımcının sisteme yasal süresinde bir kere dahi giremediğini öne sürdü.
 
Yılmazkaya şunları söyledi: “Bu konuda adım da atılmıyor. Herkesin katılımcısı olduğu şirket üzerinden fonlarının profesyoneller tarafından ortak bir şekilde yönetilmesi, sitemdeki vatandaşın zarar etmesini önleyeceği gibi daha fazla kazanmasını sağlayacaktır. TL üzerinden birikim sağlanan bu sitemde biriken paranın yüksek enflasyon ve Türk Lirasının Dolar karşısında büyük oranda değer kaybetmesi sistemin cazibesini kaybetmesine sebep olmaktadır. Bu sistemin vatandaşın lehine daha verimli bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.''
Eğitim HaberleriEğitim Haberleri