ÖĞRETMEN
Giriş Tarihi : 19-06-2019 16:39   Güncelleme : 19-06-2019 16:42

ÖSYM’nin açıkladığı güncel üniversite kontenjanları

Tercihler için en önemli kriterlerden biri de okulların kontenjan adetleri. 2019 YKS üniversite kontenjan listeleri sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından açıklanacak.

ÖSYM’nin açıkladığı güncel üniversite kontenjanları

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2019 başvuru sürecinin ne zaman başlayacağı ÖSYM sınav takvimi içerisinde yer alıyor. TYT, AYT ve YDT olmak üzere 3 farklı oturumda gerçekleştirilecek sınavın ardından öğrencilerin alacağı puanlara puanlamalara göre tercih süreci başlayacak. 

GÜNCEL ÜNİVERSİTE KONTENJANLARI İÇİN TIKLAYINIZ

2019-2020 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına alınacak öğrencilerin seçimi ve tercihlerine göre yerleştirilebilmeleri amacıyla, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) gerçekleşti. YKS Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere 3 farklı oturumda gerçekleştirilecek. 1.oturum olan TYT sınavına herkes girmek zorundadır. Bu oturumdan yeterli puan alanlar 2. ve 3. oturumlara girmeye hak kazanıyor. Yeni düzenleme ile birlikte tüm 2 yıllık önlisans bölümleri TYT, 4 yıllık lisans bölümleri ise AYT, 4 yıllık dil bölümleri de YDT sınavı ile alım yapacak. Sınava girenler tercih edecekleri üniversite bölümlerine göre hesaplanmasını istedikleri puan türü için gereken testleri cevaplayacaklar. İşte YKS ile yerleştirme yapılan tüm üniversitelerin kontenjan listeleri…

YKS KONTENJAN LİSTESİ 2018

2019 yılının YKS sonuçlarına göre yükseköğretim programlarına yapılacak yerleştirmede bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutulacaktır. Bu kontenjan ve koşullar “2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu”nda yer alacaktır. Adaylar kılavuza, ÖSYM’nin (http://www.osym.gov.tr) internet adresinden erişebileceklerdir. Kılavuz basımı, dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Ancak 2018 yılının kontenjan listeleri tercih yapacak öğrenciler için rehber olabilir. Aşağıdaki linkten İstanbul dahil tüm illerdeki üniversitelerin okul kontenjanlarını öğrenebilirsiniz…

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ HANGİ TARİHTE BAŞLAYACAK?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi konuyla ilgili net bir tarih açıklamasında bulunmasa da geçtiğimiz yıl 7 Ağustos’ta başlayıp 14 Ağustos’ta sona eren tercih sürecine benzer bir tarihin uygulanması bekleniyor.

YKS BARAJ PUANI

TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilirler. TYT’ de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebilirler.

Sözcü

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri