MEB
Giriş Tarihi : 11-04-2019 18:41   Güncelleme : 11-04-2019 18:52

MEB ‘geleceğin sınıfı’ için en iyi tasarımları belirledi

MEB ile Hacettepe Üniversitesi arasındaki iş birliği kapsamında yenilikçi sınıf tasarımlarının oluşturulması için yapılan 3 boyutlu modellerin en iyileri belirlendi.

MEB ‘geleceğin sınıfı’ için en iyi tasarımları belirledi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Hacettepe Üniversitesi arasındaki iş birliği kapsamında yenilikçi sınıf tasarımlarının oluşturulması için yapılan 3 boyutlu modellerin en iyileri belli oldu. MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile Hacettepe Üniversitesi arasındaki ‘Geleceğin Sınıfını Tasarlama İş Birliği Protokolü’ kapsamında tasarlanan 3 boyutlu yenilikçi sınıf modellerin sergilendiği ‘eTwinning Geleceğin Sınıfı Etkinliği’ programı düzenlendi.

‘BU ÇALIŞMA Z KUŞAĞINA YÖNELİK’

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Reha Denemeç, eğitim konusunda akademi ve diğer kurumlarla çalışmanın önemini belirterek, daha yüksek katma değerli ürünlerin ortaya çıkmasının, kurumların bilgi birikimleri ve becerilerinin birleştirilmesiyle mümkün olduğunu söyledi. Çocukları geleceğin dünyasına hazırlamada yenilikçi sınıf tasarımlarının önemini anlatan Denemeç, "Her geçen yılki değişimin hızı katlanarak artıyor. Bu anlamda X, Y, Z kuşağı var. Bu çalışmamız, Z kuşağına yönelik olacak. Z kuşağı çocuklarımız, bilgisayar, tablet, akıllı telefonlarla birlikte büyüyor. Sonradan öğrenmeyle içinde yaşayarak, içselleştirerek öğrenme arasında çok büyük fark var. Bu anlamda baktığımızda önümüzdeki 15-20 yıl içerisinde, şu an hiç aklımıza dahi gelmeyen birçok meslek ortaya çıkacak. Biz bugün o mesleklerde iş yapacak insanları yetiştirmeye çalışıyoruz.

meb-gelecegin-sinifi-icin-en-iyi-tasarimlari-belirledi

MEB ‘geleceğin sınıfı’ için en iyi tasarımları belirledi

Eski metotların kullanılması, çocukların geleceğe hazırlanmasında çok faydalı olmayabilir. Çocuklara, geniş düşünebilme, ne aradığını ve nerede arayacağını bilme; zekasını geliştirecek becerileri ve temel bilimlerdeki bilgileri aktardığımız zaman, 20'li yaşlarda çalışmaya başladıklarında, sahaya çıktıklarında altyapılarını yeni mesleklerine adapte edecek şekilde çalışabilecekler. Ancak çocukları bu şekilde yetiştirirsek gelecek için ümitli, başarılı olabiliriz" dedi.

Çocukların milli eğitime emanet edildiği okul öncesi ve ilkokul dönemlerinin öğrenme becerilerinin en yoğun olduğu zamanlar olduğunu belirten Denemeç, bu anlamda çocuklara verilecek eğitimin kalitesi ve içeriğinin gelecekteki başarılar için belirleyici olduğunu söyledi. Eğitimin hayat boyunca devam eden bir süreç olduğunu anlatan Denemeç, "Rekabet edebilmek için dünyadaki gelişmeleri takip etmeniz ve kendinizi yenilemeniz lazım. Bu anlamda ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretimi de birbirinden ayırmadan bir bütün olarak ele almamız ve beraber iş birliği yapmamız çok daha doğru. Ortaya çıkan tasarımlarda emeği geçenlere teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen de ocak ayında yapılan iş birliğinin üstünden kısa bir zaman geçmesine karşın çalışmaların tamamlanmasından memnun olduğunu söyledi. Toplumun sorunlarının çözümü noktasında üniversitelerin bilgi birikimlerini kullanarak çalışmalar yapması ve çözümler üretmesi gerektiğini anlatan Özen, projenin bunun bir örneği olduğunu belirtti. Özen, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmada çocukların iyi yetiştirilmesinin önemini belirterek, yenilikçi sınıfların çocukların, sorgulayıcı, bilgi ve beceri yönünden daha donanımlı bireyler olarak yetişmesine katkı sağlamasını diledi.

EN İYİ TASARIMLAR BELLİ OLDU

Konuşmaların ardından MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Future Classroom Lab’ (FCL) projesi çerçevesinde, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü tarafından tasarlanan yenilikçi sınıf tasarımlarının 3 boyutlu modelleri arasından dereceye girenler açıklandı. En başarılı tasarım ödüllerini; İpek Şahin, Billur Zeynep Şengül, Hatice Tül Kübra Çerez aldı. Özel tasarım ödülleriyse Serdar Selim Çoban ile Yusuf Çakar'a verildi. Bakan Yardımcısı Denemeç, projeye desteklerinden dolayı Hacettepe Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Ayşen Özkan ve Doç. Dr. Cankız Elibol'a belgelerini verdi.

‘TÜRKİYE VE DÜNYA İÇİN YAPILABİLECEK EN GÜZEL ŞEY’

En başarılı tasarım ödülüne layık görülen öğrencilerden Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü son sınıf öğrencisi İpek Şahin, tasarımını altı öğrenme alanını içinde bulunduracak şekilde yaptığını anlattı. Şahin, "Tasarımımda, araştırma, iş birliği, üretim, etkileşim, sunum ve geliştirme alanları bulunuyor. Bu alanlarda da çocukların eğitimlerini çok daha iyi alabilmelerine yönelik gereksinimlerine cevap vermeyi amaçladım. Öğrencilerin öğrenmeyi, teknolojiyi kullanarak interaktif biçimde sağlayabilmeleri için çalıştım. Onların hayatına dokunacak bir proje geliştirdiğim için çok mutluyum. Çocuklar bizim geleceğimiz. Bence onlar için bir şeyler yapmak, Türkiye ve dünya için yapılabilecek en güzel şey" dedi.

Programa, MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Anıl Yılmaz, FCL Türkiye Koordinatörü Sümeyye Hatice Eral, MEB yetkilileri, Hacettepe Üniversitesi öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Hurriyet

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri