SORU - CEVAP
Giriş Tarihi : 09-04-2019 23:40   Güncelleme : 09-04-2019 23:40

Farklı Köylerde Çalışan Evli Öğretmenler İlçe Merkezindeki Okullara Tayin İsteyebilir Mi?

Eğitimci Yazar ve “Öğretmen Hakları ve Hukuku 1” kitabının yazarı Sedat DEĞER kaleme aldığı yazısında eş özrü atamasında her ikisi de aynı ilçenin farklı köylerinde çalışan öğretmenlerin ilçe merkezine eş mazeretlerine bağlı olarak atamalarının yapılıp yapılamayacağı çalıştıkları ilin büyükşehir statüsünde olup olmadığı ayrımını yaparak açıkladı.

Farklı Köylerde Çalışan Evli Öğretmenler İlçe Merkezindeki Okullara Tayin İsteyebilir Mi?
Eş Özrü Atamasında İkisi de Aynı İlçenin Farklı Köyünde Çalışan Öğretmenler İlçe Merkezindeki Okullara Tayin İsteyebilir Mi?
 
 
Eş Özrü atamalarında merak edilen konulardan biri de ikisi de aynı ilçenin farklı köylerinde çalışan evli öğretmenlerin ilçe merkezindeki okullara tayin olup olamayacağıdır. Bu durumu ayırt edebilmek için öncelikle öğretmenlerin çalıştığı ilin büyükşehir statüsünde olup olmadığına bakmak gerekir. Çünkü her ikisi de Büyükşehir statüsünde olan bir ildeki ilçenin köylerinde (mahalle olarak geçer) çalışan öğretmenler eş mazeret atamasına başvuramaz iken büyükşehir statüsünde olmayan bir ildeki ilçenin farklı köylerinde çalışan evli öğretmenler ise eş mazeretine başvurarak ilçe merkezindeki okulları da tercih ederek atanabiliyorlar. Şöyle ki:
 
İllerin Büyükşehir statüsünde olup olmaması mevzuata göre eş özrü ataması bakımından biraz daha farklı şekilde işlemektedir. 
 
1)Her ikisi de Büyükşehir olmayan bir İlin aynı ilçenin farklı köylerinde çalışan öğretmenler eş mazeret atamasına başvurup ilçe merkezindeki okullara da tayin olabilirler
 
Büyükşehir statüsünde olmayan illerde yapılacak yer değişikliği işlemlerinde il merkezleri, ilçeler, beldeler ve köylerin her biri ayrı bir yerleşim veri olarak değerlendirildiği için bu yerleşim yerleri arasında da yer değişikliği başvurusu yapılabilmektedir. Yani büyükşehir olmayan ildeki aynı ilçenin farklı köylerinde çalışan evli öğretmenler eş mazeret atamasına başvurabilir ve bu kapsamda o ilçenin merkezindeki okullara da tayin isteme ve atanma haklarına sahipler.
 
Yani büyükşehir olmayan illerde köyler de ayrı bir yerleşim yeri olarak değerlendirilir ve buna göre köy statüsündeki bir öğretmen aynı ilçede olsalar dahi özür durumu yer değiştirme isteğinde bulunabilir.
 
2)Her İkisi de Büyükşehir statüsünde olan bir İlin aynı ilçenin farklı köylerinde çalışan öğretmenler eş mazeret atamasına başvuramaz ve ilçe merkezindeki okullara tayin de olamaz.
 
Her ne kadar biiyükşehirlerde aynı ilçenin uzak mesafelerinde olan yerleşim yerlerine ( eski statüsü köy olan) bizler köy olarak adlandırsak da resmiyette mahalle olarak geçmektedir. Dolayısıyla ilçe merkezinden uzaktaki yerleşim yerinde görev yapan öğretmenler o ilçenin mahallesinde görev yapıyor olarak göründüğü için aynı ilçenin farklı mahallesinde (köy) görev yapan eşinden dolayı mazeret durumuna bağlı yer değiştirme başvurusunda bulunma hakları da bulunmamaktadır. Çünkü Özür grubu atamalarına başvuru hakkı için farklı yerleşim yerlerinde görev yapıyor olunması gerekir ki il merkezleri, ilçeler, beldeler ve köylerin her biri ayrı bir yerleşim yeri olarak değerlendirilmekte olup mahalleler ayrı bir yerleşim yeri olarak değerlendirilmemektedir.
 
Yani büyükşehirlerde köyler(mahalle) ilçe ile bütün olarak değerlendirilerek mahalle olarak sayılmaktadır ve mevzuata göre de mahalleler arasında eş (mazeret) atamasına başvuru hakkı bulunmamaktadır. Dolayısıyla büyükşelıirlerdeki aynı ilçenin farklı köylerinde (mahalle) çalışan öğretmenler de eş mazeret atamasına başvuramadıkları gibi hem eşlerinin çalıştığı köye (mahalle) hem de ilçe merkezindeki okullara da tayin olamıyorlar.
 
 
Eğitim HaberleriEğitim Haberleri