SORU - CEVAP
Giriş Tarihi : 24-03-2019 16:29   Güncelleme : 24-03-2019 16:46

Norm fazlası öğretmen il dışı atamaya üç yılını doldurmadan başvurabilir mi?

Yazarımız Sedat DEGER her ne kadar MEB Atama Duyurularında yer verilmese de Bakanlığın isterse mevcut yönetmelik hükümlerine göre İl Dışı Atamalarında norm fazlası öğretmenlere süre şartı aranmaksızın başvuru hakkının tanınabileceğini mevzuat hükümlerini göstererek açıkladı.

Norm fazlası öğretmen il dışı atamaya üç yılını doldurmadan başvurabilir mi?

Bulunduğu ilde 3 yıllık çalışma süre şartını doldurmayan Norm fazlası öğretmenler mevcut yönetmeliğe göre İl Dışına atamaları yapılabilir ama il dışı atama duyurularında (2018 duyurusu temel alınarak) ise norm fazlası olup 3 yıllık süreyi doldurmayan öğretmenlerin başvuru yapabileceğine dair herhangi bir hükme yer verilmemiştir. Fakat Milli Eğitim Bakanlığı bu yazımda göstereceğim mevcut mevzuat hükümlerine dayanarak norm fazlası öğretmenlere iller arası yer değiştirme başvuru duyurularında da 3 yıl çalışma şartı aranmaksızın başvuru hakkını tanıyabilir. Şöyle ki;

Norm Fazlası Öğretmenlerin İsteğe Bağlı Atamalarda Süre Şartı Aranmaz

İsteğe Bağlı atamalarda (il dışı/İl İçi) normalde 3 yıl çalışma şartı aranmaktadır fakat 17 Nisan 2015 Cuma günkü 29329 sayılı resmi gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin “İsteğe bağlı yer değiştirmeler” başlıklı 52. Maddesinin 3. Fıkrasında ““İkinci görev kapsamında yönetici olarak görev yapmakta iken öğretmenliğe atanmak isteyenler ile ihtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin isteğe bağlı yer değiştirmelerinde süre şartı aranmaz.” yazılı bulunan hükmü ile ise ihtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin il içi veya il dışı atamaya başvurduklarında 3 yıllık çalışma şartının aranmadığı hüküm altına alınmıştır.

Norm Fazlası Öğretmenlerden Görev Yaptığı İlde Branşlarında İhtiyaç Bulunmayanların Atamaları İl Dışına da Yapılabilir

Yine aynı şekilde Norm fazlası öğretmenlerin atama şekillerini ve esaslarını belirleyen aynı yönetmeliğin ( Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ) 53. Maddesinin 2. Fıkrasındaki yazılı bulunan  “Bu şekilde yapılan atamalarla fazlalığın giderilememesi hâlinde bu durumdaki öğretmenler tercihleri de dikkate alınmak suretiyle öncelikle il içinde alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına atanır. İl içinde alanlarında ihtiyaç bulunmayanların atamaları, bulundukları ilde çalışılması gereken süre şartı aranmaksızın tercihleri doğrultusunda yer değiştirme döneminde il dışına yapılabilir; bunlardan zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunanlar, alanlarında ihtiyaç bulunan zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına atanır.” Hükmü ile bakanlığımız il içinde kendi alanında ihtiyaç bulunmadığı için norm fazlalığı giderilemeyen öğretmenlerin tercihleri alınarak il dışı atama zamanında il dışına da atamalarının yapılabileceğini düzenlemiştir.

2018 İl Dışı Atama Duyurusunda 3 Yılını Doldurmamış Norm Fazlası Öğretmenlerin Başvuru Yapabileceğine Dair Herhangi Bir Hüküm Bulunmamaktadır.

Öğretmenlerin 2018 Yılı İller Arası İsteğe Ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirmelerine İlişkin Duyurusundaki 39 maddeyi incelediğimizde üst ve yol gösterici olan mevcut yönetmelik hükümlerinde norm fazlası olan öğretmenlerin 3 yıl çalışma şartı aranmadan iller arasında atama isteğinde bulunabileceğine dair hükmedici maddeler var iken duyuruda ise bu yönde bir hükme yer verilmemiştir.

İl Dışı Atama Duyurularında MEB İnisiyatifinde İsterse Norm Fazlası Öğretmenlere 3 Yıl Çalışma Şartı Aranmaksızın Başvuru Hakkı Tanıyabilir

Yönetmeliğin ;
 *52. Madde 3. Fıkrasındaki hükme göre  ihtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin isteğe bağlı yer değiştirmelerinde süre şartı aranmaz
 *53. Madde 2. Fıkrasına göre norm fazlası öğretmenlerden İl içinde alanlarında ihtiyaç bulunmayanların atamaları, bulundukları ilde çalışılması gereken süre şartı aranmaksızın (3 yıl şartı aranmaksızın) tercihleri doğrultusunda yer değiştirme döneminde il dışına yapılabilir.
 *Son yapılan 2018 Yılı İller Arası İsteğe Ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirmelerine İlişkin Duyurusunda norm fazlası öğretmenlere yer verilmediği için norm fazlası öğretmenlere uygulamada 3 yıl çalışma süresine bakılmaksızın il dışına atama hakkı tanınmamıştır.

Bu doğrultuda, Milli Eğitim Bakanlığımız her ne kadar il dışı atama duyurularında norm fazlası öğretmenlere 3 yıl şartı aranmaksızın il dışı atama hakkı vermemiş olsa da 52. Madde 3. Fıkra ile 53. Madde 2. Fıkrasına dayanarak görev yaptıkları ilde alanlarında herhangi bir ihtiyaç bulunmayanlar Norm Fazlası öğretmenlere il dışı atama hakkını MEB İsterse duyurularında tanıyabilir.

Duyuruya ise aşağıdaki şekilde bir madde ile ekleyebilir;

ÖĞRETMENLERİN 2018 YILI İLLER ARASI İSTEĞE VE ZORUNLU ÇALIŞMA YÜKÜMLÜLÜĞÜNE BAĞLI YER DEĞİŞTİRMELERİNE İLİŞKİN DUYURU

7- İhtiyaç ve norm fazlası öğretmenlerden İl içinde alanlarında ihtiyaç bulunmayanlar istemeleri halinde iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir. Bu kapsamdaki öğretmenlerde 3 yıllık çalışma süresi aranmayacaktır.

Saygılar
Sedat DEGER

 

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri