ÖĞRETMEN
Giriş Tarihi : 15-01-2020 17:57   Güncelleme : 15-01-2020 18:23

Öğretmene yönelik hangi davranışlar mobbing sayılır? İşte Danıştay kararı

Öğretmenler hangi şartlarda mobbing'e uğramış kabul edilir sorusunun yanıtı Danıştay'dan geldi.

Öğretmene yönelik hangi davranışlar mobbing sayılır? İşte Danıştay kararı

Mobbing, iş yerlerinde, okullarda vb. topluluklar içinde belirli bir kişiyi hedef alıp, çalışmalarını sistemli bir biçimde engelleyip huzursuz olmasına yol açarak yıldırma, dışlama, gözden düşürmedir.
 
İŞTE YARGITAY'IN MOBBİNG TANIMI!
 
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2014/15971 Esas 2014/19538 olan kararında ise mobbing'in tanımı detaylı şekilde yapılmıştır.
 
"Mobbingin meydana gelebilmesi için bir çalışanın hedef alınarak, uzun bir süre ve belli aralıklarla sistematik biçimde tekrarlanan, mağdurun karşı koymasına rağmen yapılan aşağılayıcı, küçük düşürücü ve psikolojik olarak acı veren, işteki performansı engelleyen veyahut olumsuz bir çalışma ortamına sebep olan tehdit, şiddet, aşağılama, hakaret, ayrımcılık, ağır eleştiri, taciz ve çalışma şartlarını ağırlaştırma gibi eylem, tutum ve davranışların uygulanması gerekir. Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre de mobbing; şeklinde tanımlanmaktadır.
 
Mobbingde, hedef alınan kişinin şerefine, kişiliğine, karakterine, inancına, değerlerine, yeteneklerine, tecrübelerine, birikimlerine, düşüncelerine, etnik kökenine, yaşam biçimine, kültür vb. yönlerine topluca bir saldırı söz konusudur. Bu saldırı, dedikodu ve söylenti çıkarma, iftira atma, toplum önünde küçük düşürme, hafife alma, karalama, kötüleme ve yok sayma gibi kişiyi zihinsel, ruhsal, fiziksel ve bedensel olarak etkileyebilecek eylemlerle yapılmaktadır."
 
ÖRNEK MOBBING KARARI
 
Danıştay 2. Dairesi verdiği kararda, “Öğretmenlere verilen ders programının haftanın geneline yayılarak öğretmen için bilerek zorlaştırılması, öğretmene birbiriyle çakışan görevler verilmesi, öğretmenin aynı gün birkaç okula gidilecek şekilde program yapılması nınmobbing (psikolojik tacizin) göstergesi olduğuna hükmetti.
 
Danıştay İkinci Dairesi Esas No: 2015/6046, Karar No: 2017/6537 ile yukarıdaki hareketlere maruz kalan öğretmene maddi ve manevi tazminat ödenmesine hükmetti.


 

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri