SORU - CEVAP
Giriş Tarihi : 11-03-2019 00:58   Güncelleme : 11-12-2022 16:56

Yeni Kimlik İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Yeni kimlik kartı çıkarmak için istenen belgeler 2019 yılı itibarıyla tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını yakından ilgilendiren evraklardır.

Yeni Kimlik İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Çıkarılan kanun neticesinde tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yeni kimlik kartlarına sahip olmak zorunluluğu getirildi. Buna göre, son tarih olarak belirlenen 2023 yılına kadar her vatandaşın, mevcut durumda sahip olduğu T.C nüfus cüzdanını değiştirerek yeni kimlik kartlarına geçiş yapması gerekmektedir. İnternet üzerinden en çok aranılan konulardan biri olan yeni kimlik için gerekli evraklar hakkında merak edilen tüm bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Yeni Kimlik Kartı

Yeni kimlik kartı nedir diye merak eden ve hükümet tarafından düzenlenen bu uygulamadan haberi olmayan vatandaşlarımız için konuya açıklık getirelim. Ülkemizde 2017 yılının ocak ayından itibaren yürürlüğe geçirilen kanun hükmüyle beraber yeni kimlik kartları vatandaşların kullanımına açılmıştır. Yeni kimlik kartları, bildiğimiz eski nüfus cüzdanına göre birçok farklılık içermektedir.

Yeni kimlik kartlarının üzerinde bulunan elektronik çip özelliği ile vatandaşlar tüm resmi işlemlerini bu kimlik kartı ile yerine getirebilmektedir. Örnek olarak; sağlık karnesi, pasaport ve ehliyet yerine de geçebilen bu kimlik kartları ile uluslararası standartlar ülkemizde de kullanılmaya başlanmıştır.

Yeni Kimlik İçin Gerekli Belgeler

Yeni kimlik kartı için istenen belgeler, il ve ilçe nüfus müdürlükleri tarafından vatandaşlara duyurulmuştur. Buna göre vatandaşlardan sadece 3 adet belge talep edilerek yeni kimlik kartları çıkarma işlemine geçiş yapılabilir. Kimlik kartını yeniletmek isteyen tüm vatandaşlardan talep edilen söz konusu 3 adet belge şunlardır:

Vatandaşın yeni kimlik standartlarına uygun olacak şekilde 1 adet biyometrik fotoğrafı olması gerekmektedir.

Diğer talep edilen belge de nüfus cüzdanınızın aslıdır. Eğer herhangi bir nedenden dolayı nüfus cüzdanına sahip değilseniz (çalınma, kaybolma ve deforme olma durumları) nüfus cüzdanınızın yerine geçebilecek ehliyet ya da pasaportunuzun da aslı olması yeterlidir.

Yeni kimlik ücreti harç makbuzu (yeni kimlik kartı kağıt bedeli olarak alınan ücret)

Yeni Kimlik Kartı Nasıl Alınır?

Yeni kimlik kartı almak için öncelikle yetkili devlet kurumu olan il ve ilçe nüfus müdürlüklerinden yeni kimlik kartı randevusu almanız gerekmektedir. Bunun için yaşadığınız yere en yakın olan ilçe nüfus müdürlüğünden belirli saatler arasında randevu almanız şarttır. Randevu işlemi olmadan kesinlikle yeni kimlik işlemleri yapılmamaktadır.
Bulunduğunuz yere en yakın ilçe nüfus müdürlüğünden yeni kimlik kartı çıkarma randevusu aldıktan sonra sizden talep edilen belgeleri hazırlayarak yeni kimlik kartı başvurusu yapabilirsiniz.

Yeni Kimlik İçin Randevu

Yeni kimlik kartı için randevu almak 2 farklı yöntemle yapılmaktadır. Vatandaşlar isterlerse kendilerine en yakın ilçe nüfus müdürlüğünü telefonla arayarak randevu saati ve numarası alabilirler. Bununla birlikte isterlerse internet üzerinden de kolay bir şekilde yeni kimlik randevusu ve numarası alabilme imkânları vardır.
İnternet aracılığıyla e-kimlik adı verilen sistemden yararlanarak ilçe nüfus müdürlüğünden randevu almak isteyen vatandaşlar T.C İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi internet sitesi olan “randevu.nvi.gov.tr” web sitesi adresinden diledikleri gün ve saati seçerek yeni kimlik randevusu alabilirler.

Yeni Kimlik Randevu Numarası

Yeni kimlik çıkartmak için randevu numarası arayan vatandaşlar da telefonla ilgili numarayı aradıktan sonra bulundukları il ve ilçeyi belirterek yeni kimlik çıkarma işlemi için randevu alabilirler. Bunun için vatandaşların “199” numaralı Vatandaş Etkileşim Merkezi’ni aramaları yeterlidir.

Yeni Kimlik Randevu Sorgulama
Yeni kimlik kartı randevu sorgulama işlemi yapmak isteyen vatandaşlar da devletin bu konuda sağladığı hizmetten yararlanabilirler. Nitekim bu konuda e-Devlet kapısı sistemi üzerinde yer alan hizmetlerden Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü uygulamasından yararlanılmaktadır. Vatandaşlar, e-Devlet üzerinde yer alan “T.C Kimlik Kartı Başvuru Durumu Sorgulama” hizmeti ile yeni kimlik kartı işlemleri hakkında sorgulamalar yapabilirler.

Yeni Kimlik Ücreti 2019

Yeni kimlik ücreti 2019 yılında ne kadar oldu diye merak eden vatandaşlarımız için bu konuya da açıklık getirelim. Yeni kimlik kartı için 2019 yılında belirlenen tutar 22.50 TL olarak açıklanmıştır. Bu ücret vatandaşlardan kâğıt bedeli olarak tahsis edilmektedir. Öte yandan yeni kimlik çıkarmak birbirinden farklı gerekçelere dayanabilir. Bu nedenlerin hepsi için belirlenen ücretler farklılık göstermektedir. Nitekim;

Kayıp nedeniyle kimlik çıkarmak isteyen 45 TL
Evlilik nedeniyle kimlik değişimi yapmak isteyen 22.50 TL
Eskiyen ve yıpranan kimliği değiştirmek isteyen 22.50 TL

Yeni doğan bebeğin nüfus müdürlüğüne bildirimi vaktinde yapılmadığında, bebeğe kimlik çıkarmak için 22.50 TL tutarında yeni kimlik kâğıt bedeli talep edilmektedir.
Normal şartlarda yeni doğan bebek için nüfus kâğıdı çıkarmak “ücretsizdir.” Ancak vaktinde gerekli kurumlara bildirim yapılmadığı takdirde kâğıt bedeli alınmaktadır.

Yeni Kimlik İçin Para Yatırma

Yeni kimlik için para yatırma işlemleri birçok farklı yöntemle yapılabilmektedir. Para yatırma işlemini mutlaka Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankalar aracılığıyla yatırmanız gerekmektedir. Öte yandan yeni kimlik için gerekli evraklar hazırlasanız dahi, kimlik için belirlenen kâğıt bedeli ücretini yatırmazsanız başvurunuz işleme konmayacaktır.

Yeni Kimlik Ücreti Nasıl Yatırılır?

Yeni kimlik ücreti nereden ve nasıl yatırılır diye merak eden vatandaşlarımız için para yatırma işlemlerine açıklık getirelim. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankalara yatırılması gereken yeni kimlik ücreti, dilerseniz internet üzerinden dilerseniz de direkt olarak banka şubesine giderek ya da banka ATM’lerini kullanarak yapılabilmektedir. Bu durumla ilgili detaylı bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Yeni Kimlik Ücreti İnternetten Yatırma

Yeni kimlik ücretini internetten ödemek için ülkemizde internet üzerinden hizmet veren Gelir İdaresi Başkanlığı resmi web sitesi kullanılmaktadır. Buradan yapacağınız yeni kimlik kartı kâğıt bedeli ödemelerinizde kullanabileceğiniz kredi kartı, e-banka hesabı, garanti pay ve foreign key ile ödeme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Yeni Kimlik Ücreti ATM’den Nasıl Yatırılır?

Yeni kimlik ücretini ATM’den ödemek isteyenler de anlaşmalı olan bankalardan ödeme işlemlerine girerek T.C kimlik numarası ile bu işlemi gerçekleştirebilirler. Yeni kimlik kartı kağıt bedelini yatırabileceğiniz söz konusu anlaşmalı bankalardan birkaçı şunlardır:

  • Akbank
  • Denizbank
  • Garanti Bankası
  • Halk Bank
  • Ziraat Bankası
  • Vakıf Bank
  • Şekerbank
  • Türkiye İş Bankası
  • Yapı Kredi Bankası

Yeni Kimlik Kartı Takip Süreci

Yeni kimlik kartına başvuru yaptıktan sonra süreci takip etmek için yeni kimliğinizi ev adresinize getirecek olan anlaşmalı kurumun imkânlarından faydalanabilirsiniz. Nitekim anlaşmalı kargo şirketi PTT olarak belirlendiğinden, PTT kargonun sistemi ile yeni kimlik kartınızın size ulaşma sürecini yakından takip edebilirsiniz.

PTT Kargo Yeni Kimlik Kartı Teslim Süreci

PTT kargo ile yeni kimlik kartının teslim sürecini öğrenmek için PTT’nin resmi internet sitesinde bulunan bir bağlantıdan yararlanabilirsiniz. Vatandaşların kargoları hakkında bilgilenmeleri için uygulamaya konulan bu sistem ile adınıza kayıtlı olan ve adresinize gönderilmek üzere işleme tabi tutulan kargonuzun nerede olduğunu öğrenebilirsiniz.

Bu yazımızda sizlere yeni kimlik için gerekli evraklar ve yeni kimlik kartı çıkarmak için yapılması gereken tüm işlemleri özetlemeye çalıştık. Burada yer alan bilgileri eksiksiz bir şekilde yerine getirdiğinizde kolaylıkla yeni kimlik kartınıza kavuşabilirsiniz.

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri