GÜNCEL EĞİTİM
Giriş Tarihi : 05-03-2019 09:07   Güncelleme : 05-03-2019 11:46

Öğretmene istemediği halde seçim görevi verilmesi

Son yıllarda öğretmenler arasında oldukça rahatsızlık uyandıran bir konu; seçimlerde RE'SEN görev verilmesi…

Öğretmene istemediği halde seçim görevi verilmesi

Kendine has kanunu nedeniyle sorumluluğu oldukça ağır olan aynı zamanda milli iradenin tescilinin sorumluluğunun da sırtlanıldığı bu görevi öğretmenlerimiz üstlenmek istemiyor.

Pek çok ilçe de öncelikle gönüllü öğretmenlerin tespiti yapıldı. Gönüllülerin sayısı mevcut öğretmen kadrosunun % 15 i kadar oldu. Görev almak istemeyen geri kalan %85 arasından ise re sen görevlendirmeler yapılıyor.
 
Seçim kanunun ilgili maddesi aynen şöyle ; 
 
“Sandık kurulu başkanının belirlenmesi
 
MADDE 22- İlçede görev yapan tüm kamu görevlilerinin listesi, mülki idare amiri tarafından yerleşim yeri adresleri esas alınmak suretiyle ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına gönderilir. İlçe seçim kurulu başkanı, bu kamu görevlileri arasından ihtiyaç duyulan sandık kurulu başkanı sayısının iki katı kamu görevlisini ad çekme suretiyle tespit eder ve bu kişiler arasından mani hali bulunmayanları sandık kurulu başkanı olarak belirler.
 
Sandık kurulu başkanının göreve gelmemesi halinde, kamu görevlileri arasından belirlenen üye, bu üyenin de bulunmaması durumunda en yaşlı üye kurula başkanlık eder.”
 
Kanun aslında açık, ama nedense bu görev büyük oranda öğretmenlere RE SEN verilmektedir. Dahası pek çok yerden gelen bilgiler  gösteriyor ki bu resen yapılan görevlendirilmeler bile oldukça özensiz yapılmaktadır. Geride kalan seçim süreçlerinden örnek vermek  gerekirse; seçim kararının alınmasıyla birlikte ilçe seçim kurullarına mazeretlerini belirten dilekçeleri veren öğretmenlere dahi resen görev verildi. Bunların içerisinde kanser hastası olan öğretmen de, 7 aylık hamile olan öğretmen de, hatta karı koca öğretmen olup çocuklarını başkasına bırakma şansı olmayanların her ikisine birden re sen seçim görevi verildiği oldu.
 
Burada bir koordinasyonsuzluğun açık göstergesi söz konusudur. Seçim öncesi bu görevlendirmelerin daha düzenli şekilde yapılması gerekmektedir. Ayrıca şu da unutulmamalıdır, İlçe de görev yapan tek kamu görevlisi öğretmen değildir.
 
Görev büyük oranda öğretmenlere verilmek isteniyorsa; yeterli sayıda gönüllü öğretmen bulunmadıysa; İlçe seçim kurulu İlçe  Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli hareket edip gönüllü olmayan öğretmenler arasından RE SEN görev verilebilecek öğretmenlerin isim listesi istenebilir. Böylelikle personelini yakından tanıyan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü en azından gerçekten herhangi bir mazereti bulunmayanların isim listesini vermesiyle resen görevlendirmelerde itiraz ya da rahatsızlık en aza indirilmiş olacaktır.
 
Öğretmen haklarını savunmakla görevli tüm sendikaların bu konuya dair girişim yapmaları ve görevlendirmelerden sorumlu ilçe seçim  kurullarının bu konuda biraz daha sağduyulu olmaları ve sağlıklı bir seçim süreci için biraz daha özen göstermeleri gerekmektedir.
 
Son olarak seçim görevi alacak ya da almak zorunda bırakılan öğretmen arkadaşlarında oldukça dikkatli olmaları gerekmektedir. Hemen hemen her seçim döneminde yapılan hatalar neticesinde mesleklerini kaybeden onlarca öğretmenin varlığına şahitlik ediyoruz. Aman  dikkat…
Saygılar…

Murat Mehmet GÜLER
guncelegitim.com

 


Ziya Selçuk: Öğretmenlik Meslek Yasası tamam. Öğretmenlere ödül ve ceza sistemi gelecek!

  

 

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri