SAĞLIK
Giriş Tarihi : 12-01-2019 16:02   Güncelleme : 12-01-2019 16:02

Lösemi hastası 3 buçuk yaşındaki Öykü Arin için: 'Zaman daralıyor, harekete geçin'

İzmir'de yaşayan Öykü Arin Yazıcı'nın annesi Eylem Şen Yazıcı herkesi, bağış kampanyasına destek olma çağrısı yapıyor: "Zaman daralıyor, Öykü Arin için harekete geçin!”

Lösemi hastası 3 buçuk yaşındaki Öykü Arin için: 'Zaman daralıyor, harekete geçin'

Öykü içinse zaman her geçen gün daralıyor, her saat önem taşıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde, milyonda 1 ila 9 oranında görülen Juvenil Myelomonositik Lösemi (JMML) tanısı konulan Öykü Arin'in kurtulma şansı daha fazla kişinin kök hücre bağışında bulunmasıyla artacak.

Donör olmak için ne yapmanız gerekiyor ?

Kampanya için açılan internet sitesinde Öykü Arin ve tüm lösemili çocuklar için donör olmak isteyenlerin izleyeceği prosedür anlatılıyor.

Buna göre Türkiye'de ve yurt dışında yaşayanlar kolaylıkla şu şekilde donör olabiliyor:

Nasıl donör olabilirim?

Donör olmak ile ilgili yanlış bilgilere sahip olabilirsiniz.

Donör olmak aslında çok basit bir işlem.

Birinci adım:

İlk iş olarak, Kızılay‘ın kan bağışı merkezlerinden size en yakın olanı bulmanız gerekiyor. Bunun için şu linkikullanabilirsiniz:

İkinci adım:

Size en yakın Kızılay merkezine gidip, “kök hücre bağışçısı olmak istediğinizi” söyleyerek önce kök hücre bağış formu doldurup ardından kan vermeniz gerekiyor.

Bu işlemler hiçbir masraf gerektirmediği gibi, kan vermenin vücudunuza herhangi bir yan etkisi de yok.

Bu aşamadan sonra artık uluslararası veri bankasının kayıtlı bir bağışçısı olmuş olacaksınız.

Artık Öykü’ye veya kök hücre bekleyen binlerce kişiden birine veya yarın lösemi teşhisi konulacak bir başkasına hayat verme şansınız var.

Üçüncü adım (bir hasta ile tam uyumlu olduğunuzun anlaşılması halinde):

Veri bankasındaki bilgilerinizin ışığında, hastalardan biriyle tam uyumlu olduğunuz anlaşıldığında Sağlık Bakanlığı sizinle iletişime geçiyor.

Bu aşamada da hiçbir cerrahi müdahale, yan etkisi olan herhangi bir işlem olmadığı gibi, hiçbir masrafla da karşılaşmıyorsunuz.

Üstelik Sağlık Bakanlığı, iş yerinizde resmi izinli sayılmanızı sağlayan işlemleri de sizin için yapıyor.

Sizin ve dilerseniz bir refakatçinizin bütün yol, konaklama ve iaşe masrafları karşılanıyor; hastanın bulunduğu şehre gitmeniz ve ağırlanmanız sağlanıyor.

Dördüncü adım:

Bu aşama 5 gün sürüyor. İlk dört gün kanınızdaki kök hücre sayınızı arttırmak üzere size sadece aşı yapılıyor. Beşinci gün kanınızdaki fazla kök hücreler ayrıştırılarak alınıyor ve yine kendi kanınız size aktarılıyor.

Beşinci adım:

Sadece kendiniz değil başkalarının da kök hücre bağışçısı olmasını sağlamak için çaba göstermeniz de bizim için ayrıca önemli.

Eğer, bir işyeri, sendika, STK, mahalle ve benzeri bir topluluğun parçasıysanız, yüz kişi organize olduğunuzda Kızılay’ın, seyyar bir “kan verme ünitesini” herhangi bir toplanma noktasına yollayabileceği de aklınızda olsun.

Yurt dışında yaşıyorsanız:

Yurt dışında yaşıyorsanız, bu süreç bulunduğunuz ülkedeki bir kan bağışı merkezinden başlayarak benzer biçimde gerçekleşiyor.

twitter.com/oykuarineumutol

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri