SENDİKA
Giriş Tarihi : 20-12-2018 01:11   Güncelleme : 21-01-2021 00:47

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda iş güvencesi sorunu

TED’in Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ilişkin hazırlayarak Bakanlığa sunduğu öneri metni, iş güvencesini tehdit ettiği, eğitim sendikalarının tepkisini çekti. Sendikalar kanunun paydaşlarla hazırlanmasını istedi

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda iş güvencesi sorunu

TED’in, MEB’in çıkarılacağı sözünü verdiği ve öğretmenlerin merakla beklediği Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında yayımladığı öneri metni, birçok yönden eleştirilerin hedefi oldu. Metin, öğretmen yetiştiren programların kontenjanlarının ihtiyaca göre düzenlenmesi, sözleşmeli öğretmenliğin kaldırılması gibi olumlu önerilere karşın mesleğin bazı değerlerini ortadan kaldıracağı savunulan maddeleriyle yoğun eleştiri aldı.

BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'e konuşan sendika yöneticileri, öneri metnine tepki gösterdi.
 
Önerilerin öğretmenlerin iş güvencesini tehdit ettiğini belirten Eğitim Sen Genel Sekreteri Özgür Bozdoğan, “Böyle bir metni eğitim alanından bir kurumun hazırlaması manidar” dedi. Metnin, Bakanlığın görüşlerini yansıttığına dikkati çeken Bozdoğan, “Yasa tasarısına öğretmenlik mesleğinde hiyerarşik yapıyı öngören bir düşünce şekil veriyor” diye konuştu. Bozdoğan, öğretmenliğin özel ihtisas mesleği olduğunun altını çizerek öğretmenlerin kendi arasında sıfatlarla bölünmesinin doğru olmayacağını ifade etti.
***
Piyasacılığın uzantısı

Metnin, okul idarecilerinin ve öğretmenlerin mesleki yeterliliklerinin belirlenmesi gibi birçok açıdan sıkıntılı öneriler getirdiğini söyleyen Bozdoğan, şöyle konuştu:
 
“Yasa önerisi, öğretmeni içinde bulunduğu sosyo-ekonomik ortamdan ayırmayı öngörüyor. Öğretmenleri eğitim politikalarının belirlenmesinde etkin hale getiren bir meslek kanununa ihtiyaç var. Norm kadroların maaş karşılığı ders saatinin haftada 24’e, haftalık iş saatinin 36’ya çıkarılması gibi unsurlar piyasacılığın uzantısı olarak görünüyor.”
 

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri