SPOR
Giriş Tarihi : 29-10-2018 23:55   Güncelleme : 30-10-2018 00:04

Şahika, Dünya rekorunu Cumhuriyetin kuruluşunun 95. yılına ithaf etti

Şahika Ercümen yeni rekorunu Cumhuriyetin kuruluşunun 95. yılına ithaf ettiğini dile getirdi.

Şahika, Dünya rekorunu Cumhuriyetin kuruluşunun 95. yılına ithaf etti

Dünya dalış rekortmeni Şahika Ercümen, Burdur Yeşilova'daki Salda Gölü'nde 1 dakika 58 saniyede 65 metreye dalarak bu alandaki dünya rekorunu kırmayı başardı.

Tatlı su (göl) serbest dalışında 55 metre olan dünya rekorunu kırmak isteyen milli sporcu Şahika Ercümen, Türkiye'nin Maldivler'i olarak bilinen Salda Gölü'nde kendisini hazır bekleyen dalış teknesiyle açıldı.

Gölün ortasında suya girip bir süre ısınma çalışması yapan Şahika, kendisini için oluşturulan özel platformun bulunduğu alanda dalışa geçti. 65 metre derinliğe erişen milli sporcu, 1 dakika 58 saniye sonra yüzeye çıktı.

Kimseyle temas etmeden 20 saniye bekleyen Şahika, bilinci açık şekilde elini havaya kaldırınca Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu (CMAS) gözlemcileri beyaz bayrakla rekorun kırıldığını teyit etti.

Türk bayrağı açarak sevinç gösterisi yapan Şahika Ercümen, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bir anda nefesimi tutamayacağımı zannettim, çünkü su çok soğuktu ama bu rekoru kırdım. Çok mutluyum. Amacım Salda Gölü'nün korunmasına dikkat çekmekti. Bu rekoru Cumhuriyet'e ithafen gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı.

Dünya dalış rekortmeni milli sporcu Şahika Ercümen'in tatlı su (göl) serbest dalışında 55 metre olan dünya rekorunu Salda Gölü'nde kırma denemesi, dünkü olumsuz hava koşulları nedeniyle bugüne ertelenmişti.

"REKORUMUZ ÜLKEMİZE HAYIRLI UĞURLU OLSUN"

Dünya dalış rekortmeni milli sporcu Şahika Ercümen, Salda Gölü'nde 1 dakika 58 saniyede 65 metreye dalarak, tatlı su (göl) serbest dalış dünya rekoru kırmasına ilişkin, "Rekorumuz ülkemize hayırlı uğurlu olsun." dedi.

Ercümen, Salda Gölü'nde kırdığı rekorun ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'ye yeni bir dünya rekoru armağan ettiğini söyledi.

Salda Gölü'ne geçen yıl belediyenin davetiyle keşif dalışı yapmak için geldiğini aktaran Ercümen, bir yıl sonra bu kadar soğuk bir suyla karşılaşacağını beklemediğini dile getirdi. Bugün hava şartlarının suyun soğukluğu dışında lehlerine olduğunu aktaran Ercümen, "Dalışımız iki dakikaya yakın sürdü. Benim normalde yaptığım dalışlardan çok hızlıydı. Bunun en büyük sebebi suyun soğukluğuydu. Bugün su yedi dereceydi, uzun süre hazırlandığım için kendime güveniyordum. 29 Ekim öncesinde Cumhuriyetimize ithafen bu dalışı yapmak istedik. Rekorumuz ülkemize hayırlı uğurlu olsun." ifadelerini kullandı.

Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu (CMAS) Serbest Dalış Teknik Kurul Başkanı Levent Ucuzal da son derece başarılı bir dalış gerçekleştirildiğini kaydetti.

Burdur Valisi Hasan Şıldak ise CMAS tarafından 55 metre olarak belirlenen ve daha önce hiç kimse tarafından denenmeyen rekoru 65 metre derinliğe inerek kıran Ercümen'i tebrik etti.

Milli sporcuyu Salda Gölü'nde ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduklarını belirten Şıldak, "Kendisine ve bütün ekibine teşekkür ediyorum. Turizme yeni yeni kazandırmaya çalıştığımız Salda Gölü'nün tanıtımına verdiği katkı ve gölümüzün temiz kalarak korunmasına yaptığı vurgu çok anlamlı." diye konuştu.

Toplantıya Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz de katıldı.

ŞAHİKA ERCÜMEN KİMDİR?

Şahika Ercümen 16 Ocak 1985'te Çanakkale'de doğdu. Serbest dalışta Türkiye rekorunu elinde bulundurmaktadır. Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve aynı zamanda Başkent Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir.
2006'da, İspanya'nın Tenerife kentinde düzenlenen Serbest Dalış Dünya Şampiyonası'nda elde ettiği dereceyle Türkiye rekoru kırdı. 26-27 Mayıs 2007 tarihlerinde, Ankara ODTÜ kapalı yüzme havuzunda düzenlenen dinamik apnea (serbest dalışın havuzda yapılan branşlarından biri) Türkiye Şampiyonası'nda tek nefesle havuzda 145,35 metre giderek Türkiye rekoru kırdı.

2008 yılında, Türkiye Sualtı Hokeyi Millî Takımı ile Avrupa üçüncüsü, Serbest Dalış Avrupa Şampiyonası'nda geçirdiği sakatlığa rağmen Avrupa dördüncüsü oldu. 2009 yılında serbest dalış alanında Türkiye şampiyonluğu elde etti. 2010 yılında Türkiye rekoru ve dünya rekoruna en yakın derecenin (-65 metre) sahibi oldu.

11 Şubat 2011 tarihinde Avusturya'nın Weissensee bölgesinde buz altında tek nefeste 110 metrelik bir mesafeyi katetmiş hem erkekler hem de kadınlarda Buzaltı Yatay Dalış dünya rekorunu kırmıştır. Daha önceki rekor kadınlarda 70 erkeklerde ise 108 metre idi. 10 Kasım 2011 tarihinde Mısır'ın Dahab kentinde sabit ağırlıkla dikey dalış kategorisinde 70 metreye ulaşarak bu daldaki dünya rekorunun sahibi olmuştur. Aynı gün paletsiz olarak da 60 metreye dalarak bir rekor daha kırmıştır.

22 Temmuz 2014 tarihinde Antalya'nın Kaş ilçesinde paletsiz değişken ağırlıkla yaptığı dalışta 91 metreye ulaşarak dünya rekosunun sahibi olmuştur. Paletsiz değişken ağırlıkla kırdığı dünya rekorundan bir gün sonra paletsiz ip destekli serbest dalış kategorisinde 72 metrelik derecesiyle yeni bir dünya rekorunun sahibi olmuştur.
19 Ocak 2015 tarihinde Milliyet Gazetesi tarafından düzenlenen "61. Milliyet Yılın Sporcusu Ödülleri"'nde Ercümen 2014 yılının sporcusu ödülünün sahibi olmuştur.

Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılında şehitleri anmak amacıyla 24 metre derinlikteki İngiliz savaş gemisi Majestic’e dalarak şehitlerin anısına çelenk bıraktı. Yine Çanakkale boğazında Anzak gününde Avustralyalı ve Yeni Zelandalı sporcularla dalış yaparak su altından barış mesajı verdi. Ercümen 2015 yılının Haziran ayında 125 yıl önce Japonya'nın Kushimoto kenti yakınlarında batan Osmanlı gemisi Ertuğrul'a saygı dalışı gerçekleştirdi.

Ercümen, Antalya'nın Kaş ilçesinde düzenlenen Serbest Dalış Türkiye Şampiyonası'nda paletli sabit ağırlık ip destekli dalış kategorisinde 72 metreye ulaşarak kendine ait 70 metrelik Türkiye rekorunu kırdı ve birinciliği elde etti.

22 Ekim 2016 tarihinde Antalya'nın Kaş ilçesi açıklarında Değişken Ağırlıklı Paletli alanında 110 metreye dalarak CMAS onaylı yeni bir dünya rekoru kırmıştır. Bu rekorunu "Şehitler İçin Tek Nefes Tek Yürek" pankartı açarak şehitlerimize adamış, şehit çocuklarına destek projesi "Turkuazın Çocukları Projesi"ne desteğini açıklamıştır. Bu rekorla su altında en derine inen insan unvanını almıştır. Ardından; 24 Ekim 2016'da, Kaş-Hidayet Koyu'nda Türkiye Cumhuriyeti'nin 93. yılına ithafen Değişken Ağırlıklı Paletsiz alanında 93 metre dalarak iki gün arayla ikinci bir rekora imza atmıştır.

21 Ocak 2017 yılında yayınlanan 2017 Survivor kadrosuna alınmış ve Ünlüler takımında yarışmıştı. 26 Nisan 2017 tarihinde Survivor'dan elendi.
Habertürk

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri