SINAV
Giriş Tarihi : 24-10-2018 17:30   Güncelleme : 24-10-2018 17:30

Yeni Yayımlanan LGS Sorularını Uzmanlar Değerlendirdi

Öğrencilerin matematiksel becerilerini geliştirmeyi kendisine ilke edinmiş olan MATBEG (Matematiksel Becerileri Geliştirme) Türkiye Koordinatörü Kenan Çağlar DÜKEL guncelegitim.com için yeni yayımlanan LGS sorularını yorumladı.

Yeni Yayımlanan LGS Sorularını Uzmanlar Değerlendirdi

Örnek LGS Sınav soruları incelendiğinde, sorularla ilgili neler söylenebilir?

Yeni LGS sınavının ilk uygulaması ve bu yıl için açıklanan örnek sorular incelendiğinde TEOG uygulamalarının tersine kazanım temelli değil daha çok beceri ölçmeye yönelik olduğu görülmektedir. Daha çok bilgi düzeyinin üstünde, ilişki kurma, muhakeme etme, transfer etme ve okuma becerilere sahip olan öğrencilerin bu testte başarılı olacağı bir gerçektir. 
LGS testinde ölçülen becerilerin gelişmesi için öğrencilerin erken dönemden başlayarak bu tür soru ve problem durumları ile karşılaşması ve daha önemlisi bu sorular ile ilgili geri bildirim alması gerekmektedir. 
 
3 Sorunun eğitimimiz açısından önemine değinen DÜKEL yeni tipde soruların eğitime olumlu yönde etki edebileceğini belirtti.

Yeni sınav soruları eğitim açısından faydalı olacak mı? 

Yerleştirme ve kademeler arası geçiş sınavlarında ön koşul becerileri ile birlikte temel yeterliliklerinde ölçülmesi sonuçların ve yerleştirmelerin geçerliği açısından oldukça önemli ve gereklidir. Bu bağlamda yeni sınav sorularının daha doğru yerleştirmeler yapabilmek için etkili olacağı ortadadır. Bu tür özelliklerin (beceriler) ölçülmesi eğitim uygulamalarında da bu tür becerilerin öğrencilerin kazandırılması doğrultusunda öğretmenlere önemli bir motivasyon kaynağı olacağı açıktır. Sonuç olarak kazanımlarla beraber becerilerinde ölçülmesi Türk eğitim sistemi açısından faydalı olacaktır.

Neden bu tarz bir yola girdiler buna pisa mı sebep oldu?  

PISA ile ölçülmesi hedeflenen beceriler aynı zamanda modern eğitim sisteminin bireylere kazandırmayı amaçladığı üst düzey düşünme becerilerini de içermektedir. Bu noktada gelişen ya da gelişmekte olan ülkelerin eğitim sistemlerini bu becerileri de kazandıracak şekilde değiştirmesi ve geliştirmesi gerekmektedir. Türk Eğitim sisteminde de son dönemde ABİDE (Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirmesi), PISA denemeleri vb. uygulamalarla bu beceriler noktasında öğrencilerimizin ne düzeyde olduğunu belirlemeye yönelik sınavlar düzenlenmektedir. Özetle PISA sonuçları bu gelişmelerin tek sebebi olmasa da bu konudaki eksiliğe ışık tutmaktadır. 

Öğrenciler bu tipde sorulara hazır mı? Hazırlanmak için neler yapabilirler? 

Sondan başlamak gerekirse problem çözme becerisinin geliştirilmesi için öğrencinin problem durumlarıyla sıkça karşılaşması gerekmektedir. Bu açıdan bu tip sorulara hazırlanmak için ölçülen özelliklere benzer problem durumlarıyla karşılaşmak ve bu konuda etkin geri bildirim almak temel eğitim mantığının bir parçasıdır. Bu noktada ilk soruya dönersek eğitim sistemimizin son dönemde daha çok temel düzey kazanımların öğretilmesi ve ölçülmesine odaklandığı gözönüne alındığında öğrencilerimizin bu tip sorulara hazır olmadığını söyleyebiliriz. Sonuç olarak bu becerilerin ölçülmesinin sadece 8.sınıf düzeyinde değil erken yaşta ve tercihen 4.sınıf düzeyinden başlayarak ölçülmesi ve öğrencilerin bu tip problem durumları ile karşılaşıp çözüm yolları konusunda stratejiler geliştirmesi ve bu stratejilerin öğrencilere öğretilmesi gerekmektedir. Matbeg ekibi olarak 3 yıldır 4.sınıftan 8.sınıfa kadar öğrencilere etkin geri bildirim veren ve üstü düzey düşünme becerilerini ölçen soruların sorulduğu uygulamalar düzenlemekteyiz. Bu uygulamalarının 4. sü bu yıl hem matematiksel becerileri ölçen MATBEG ve hem de Fen becerilerini ölçmeye yönelik olacaktır.

8-9 Aralık tarihlerinde Sarıyer Belediyesi Sarıyer Akademi işbirliği ile 200 Matematik  ve 200 Fen Bilimleri öğretmenine ücretsiz iki gün oyunca üst düzey soru yazma eğitimi verecek olan ekip, 2021 yılına kadar en az 10 ilde öğretmen eğitimi vermeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi. 

http://www.guncelegitim.com/files/uploads/logo/f52112c1b8.png

 

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri