SENDİKA
Giriş Tarihi : 28-09-2018 21:00   Güncelleme : 28-09-2018 21:00

Rıza Gürbüz: Müdürler “ben yaptım oldu” mantığı ile hareket etmemelidir

Ödemiş Eğitim İş Temsilciliği tarafından Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Önünde "norm fazlası öğretmenler ve liyakat esaslarına göre atama" ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Rıza Gürbüz: Müdürler “ben yaptım oldu” mantığı ile hareket etmemelidir

Basın açıklamasını Ödemiş Eğitim İş Temsilciliği adına Başkan Rıza Gürbüz yaptı. Gürbüz, “Bilindiği üzere 2018-2019 eğitim Öğretim Yılı 17 Eylül 2018 de başladı. Yaklaşık 1 milyon öğretmen bu eğitim-öğretim yılına da birikmiş ve çözüm bekleyen sorunlarla girdi.

“Yapılan bu uygulama, o il ya da ilçede atama bekleyen norm fazlası öğretmenleri mağdur etmektedir”

Bu sorunlardan bir tanesi de norm fazlası öğretmen sorunudur. Milli Eğitim Bakanlığı bu sorunu bir türlü çözememiştir. Çözemediği gibi de iki yıldır özür grubu atamalarında yaptığı bir uygulamayla sorunu derinleştirmektedir. Özür grubu ataması yaparken, ilçe ya da il emrine atamak yerine, okulda ihtiyaç olmamasına rağmen, okul normuna atama yapmaktadır. Yapılan bu uygulama, o il ya da ilçede atama bekleyen norm fazlası öğretmenleri mağdur etmektedir. Bir mağduriyeti giderirken başka bir mağduriyete sebep olmaktadır. Çözüm özre bağlı atamalarla gelen öğretmenleri norm fazlası olarak okullara atamak yerine, ilçe ya da il emrine vermektir.

“Seçim döneminde vaat edilen 3600 ek gösterge sözünün yerine getirilmelidir”

Bir diğer çözüm ise seçim döneminde vaat edilen 3600 ek gösterge sözünün yerine getirilmesidir. Bugün emekli olmayı düşünen birçok öğretmen 3600 ek göstergeyi beklemektedir. 3600 ek gösterge geldiği taktirde norm fazlası öğretmen sorununu büyük oranda çözülecektir.

“Mülakat demek eşittir torpil demektir”

Yine norm fazlası öğretmen sorunun çözülememesindeki en büyük sebeplerden bir tanesi de, istifa eden okul idarecilerinin hiçbir tayin dönemini beklemeden, çalıştığı il sınırları içinde açık normu bulunan herhangi bir okula tayin isteme hakkına sahip olmalarıdır. Bilindiği gibi okullara idareci atamaları liyakat ile değil mülakatla yapılmaktadır. Mülakat demek eşittir torpil demektir.  Çoğunlukla belli bir sendikanın, şimdilerde bu belli sendikaya bir sendika daha eklenmiş gibi gözüküyor, üyelerinin bu mülakatlarda yüksek puanlar alması yapılan torpilin en büyük kanıtıdır. Birçok öğretmen il içi tayin döneminde yer değiştiremezken, norm fazlası öğretmen kendine okul bulamazken, mülakatlardan yüksek puan alan bu kişiler il içinde istediği yere idareci olarak atanabilmekte ve birkaç ay çalıştıktan sonra istifa edip, tayin dönemlerini beklemeden istediği okula gidebilmektedir. Bu durum norm fazlası öğretmenleri mağdur etmekle birlikte, okullarda da sürekli idareci sirkülasyonuna sebep olmakta, okulların işleyiş ve düzenini de bozmaktadır.
Çözüm şudur, derhal bu uygulamaya son verilmeli, liyakat esasları gözetilerek atama yapılmalı. Kişisel ilişkileri ile değil, yeteneği ve becerisi ile bir yere gelmiş insanlar bu koltuklarda oturmalıdır.

“Okul idareleri öğretmenin de bir paydaş olduğunu unutmamalı “ ben yaptım oldu” mantığı ile hareket etmemelidir”

Ayrıca yeri gelmişken şu husussuda açıkça belirtmek isterim ki, liyakat ile değil mülakatla yapılan idareci atamaları okullarımızda iç huzuru da bozmaktadır. Sayın Bakanın, 2018-2019 sene başı değişim liderleri toplantısında okul müdürlerine hitaben, “Öğretmenlerimizin gözüne gözleriniz değsin, oradan mümkünse gönlüne inin, eğer öğretmenlerimizin huzuru olursa çocuklarımızın da huzuru olur” demesine rağmen, bazı okullarda okul müdürlerinin keyfi tutumlar sergilediklerine tanık olmaktayız. İdareler tarafından yapılan ders programları öğretmenleri sindirme aracı olarak kullanılmamalıdır, okullarda açılan destekleme ve yetiştirme kursları mevzuata uygun olarak yapılmalıdır. Okul idareleri öğretmenin de bir paydaş olduğunu unutmamalı “ ben yaptım oldu” mantığı ile hareket etmemelidir.

Kurulduğu günden bugüne kadar laik, demokratik, bilimsel eğitimi savunan, Atatürkçü düşünceyi kendine rehber edinmiş Eğitim İş sendikası olarak bu keyfi uygulamaların karşısında olmaya devam edeceğimizi ve yapılan bu keyfi uygulamaları da kamuoyuyla paylaşacağımızı buradan açıkça ilan ediyoruz” dedi.

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri