SENDİKA
Giriş Tarihi : 20-08-2018 20:27   Güncelleme : 20-08-2018 20:27

MEB'in öğretmenlere tavsiye ettiği bu kitaba Eğitim Sendikasından tepki

13. sayfasında ''Kur’an'da sağcılar Allah topluluğudur, solcular da şeytan topluluğu olarak vasıflandırılmıştır'' ifadelerine yer verilen Sezai Karakoç’un ''Diriliş Neslinin Amentüsü'' adlı kitabının Milli Eğitim Bakanlığı'nın tavsiye ettiği kitaplar arasında yer almasına Eğitim İş Sendikası tepki gösterdi.

MEB'in öğretmenlere tavsiye ettiği bu kitaba Eğitim Sendikasından tepki

Kocaeli'nde Ocak ayında öğrencilere dağıtılmasıyla gündeme gelen Sezai Karakoç ’un " Diriliş Neslinin Amentüsü" kitabı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın örnek kitap ve film listesinde yer aldı.
 
13. sayfasında “Kur’an'da sağcılar Allah topluluğudur, solcular da şeytan topluluğu olarak vasıflandırılmıştır” ifadelerine yer verilen kitap Eğitim İş Sendikası'nın tepkisini çekti.
 
Eğitim İş Sendikası'ndan yapılan açıklamada kitabın laik eğitim sistemine aykırı ifadelerle dolu olduğu vurgulandı.

 
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
Milli Eğitim Bakanlığı, 2018 Eylül Mesleki Çalışmalar için hazırladığı örnek kitap ve film listesini açıkladı.
 
Söz konusu liste, Milli Eğitim Bakanlığı’nda en tepedeki koltuk değişmişse de, zihniyette henüz bir değişim olmadığını bir kez daha ortaya koydu.
 
Zira Bakanlığın açıkladığı kitap listesinde, toplumun ilerici kesimlerine düşmanlığıyla, toplumu kutuplaşma gayretiyle akıllarda yer eden Sezai Karakoç’un 2 adet kitabına yer verildi.
 
Daha önce de söz konusu kitaplar, “proje” adı altında okullarda dağıtılmış, öğrenci ve eğitimcilere dayatılmış, bu durum sendikamızca kamuoyuna duyurulmuştu.
 
Söz konusu kitapların dağıtılmasına karşı, ilerici kamuoyunda büyük bir tepki oluşmuştu.
 
Tüm bunlar hiç yaşanmamış gibi Karakoç’un “ Diriliş Neslinin Amentüsü’ adlı kitabı, yine Bakanlığın tavsiye ettiği kitaplar arasında sayıldı.
 
AYRIŞTIRICI, KUTUPLAŞTIRICI KİTAPLAR
 
Adına kitap bile demekten imtina ettiğimiz ‘ Diriliş Neslinin Amentüsü’nün 13. sayfasında “Kur’an da sağcılar Allah topluluğudur, solcular da şeytan topluluğu olarak vasıflandırılmıştır” şeklinde skandal ifadeler bulunmaktadır. Daha birçok faşist söylem, tehlikeli manipülasyonlar içeren bu kitabın, laik eğitim sistemine aykırı biçimde hâlâ eğitime iliştirilmeye çalışılması, her şeyden önce bulunduğumuz çağa karşı bir ayıptır.
 
Eğitim İş olarak konunun takipçisi olacağımızın altını çiziyor, Bakanlığa bu listeyi laik eğitim sistemine uygun biçimde güncellemesi çağrısında bulunuyoruz.
 
Eğitim politikalarını belirleyenler, bilimden uzak, dogmatik, tektipleştirici, kutuplaştırıcı yöntem ve isimlere sarıldıklarında ne olduğunu, Türkiye’nin giderek düşen eğitim kalitesine bakıp görmeyi artık öğrenmelidir.
 
BU DA MEB’E BİZİM TAVSİYEMİZ
 
Bu skandal, ayrıştırıcı kitapların da bulunduğu tavsiye listesine karşı, Eğitim İş olarak biz de Bakanlığa bir okuma tavsiyesinde bulunuyoruz.
 
En başta Nazım Hikmet’i okuyunuz. Her şiirini, tekrar tekrar... En çok da şu eserini:
 
“Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür  ve bir orman gibi kardeşçesine,
 bu hasret bizim...”

Kaynaklar: Eğitim iş - Cumhuriyet

 

İlgili Haber:


Bakanlığın 2018 Eylül Mesleki Çalışmalar İçin Hazırladığı Örnek Kitap ve Film Listesi

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri