GÜNCEL EĞİTİM
Giriş Tarihi : 20-08-2018 00:13   Güncelleme : 20-08-2018 00:13

Tüm okullarda uygulanacak olan yabancı dil ağırlıklı eğitim nasıl olacak?

Milli Eğitim Bakanlığı, geçtiğimiz eğitim-öğretim döneminde 620 okulda uyguladığı yabancı dil öğrenimini yoğunlaştırma programının, artık isteyen tüm okullar tarafından uygulanabileceğini duyurdu.

Tüm okullarda uygulanacak olan yabancı dil ağırlıklı eğitim nasıl olacak?

5. Sınıflarda 15 ila 20 saat arası yabancı dil eğitimi verilmesi üzerine kurulu “yabancı dil ağırlıklı eğitim”, yeterli sayıda ve nitelikte yabancı dil öğretmeni bulunmaması, ücretsiz olması gereken bu öğrenimde değişik isimler adı altında velilerden para toplanıyor olması, bu ders saati dağılımında bazı başat derslerin geri plana itilmesi gibi gerekçelerle eğitim camiasından tepki çekmişti.

Mektepli Gazete'ye Eğitim İş İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Oğuz Akkaş söz konusu programın içeriğini değerlendirdi:

Söz konusu uygulamaya dair sendikamızın ve eğitim camiasının diğer ilerici paydaşlarının itirazlarına kulak asılmadığı, programın genelleştirilme kararı alınmasıyla ortaya çıktı.

Oysa biz, “Yabancı Dil Ağırlıklı Eğitim Programı”nı aşağıdaki gerekçelerle eleştirmiştik.

Öğrencilere merkezi olmayan , yalnızca okul yerelinde hazırlanan ve her okul tarafından farklı sayıda sorudan oluşturulmuş, ölçme değerlendirme ilkelerinin tutarlılık ve geçerlilik ilkelerine uygunluğu denetlenmemiş bir sınavın uygulanması.

Okullarda açılan az sayıdaki “yabancı dil ağırlıklı” sınıfların kaydı için öğrenci veliklerinden her okulun kendi belirlediği bir miktarda ücret istenmesi

Bakanlığın üzerinde durduğu öğretim materyallerinin aksine okulların özel yayıncılarla anlaşarak okula kalacak miktarı da göz önünde bulundurarak belirli bir ücret karşılığında ders kitabı ve materyaller alınmasını zorunlu kılması.

Sınavdaki başarısızlık ya da ailenin ekonomik durumunun zorlanması neticesinde yabancı dil ağırlıklı sınıfta öğrenim görme şansı bulamayan öğrencilerin başarısızlık duygusu ve ayrıştırılma hissiyatını hissetmesi, kendisini ikinci sınıf öğrenci gibi hissetmesi.

Okullarda diğer sınıflara nispeten daha homojen bir öğrenci yapısına sahip olan yabancı dil ağırlıklı sınıflarda ders verecek öğretmenlerin tamamen okul müdürünün inisiyatifiyle görevlendirilmesi, kurumun diğer öğretmenleri arasında bir başarı – başarısızlık duygusu yaratması

Yabancı dil ağırlıklı öğretim yapacak sınıfların öğretim programlarında spor ve sanat derslerine yer verilmemesi.

Yabancı dil : 15 saat
Türkçe : 6 saat
Matematik: 4 saat
Fen bilimleri : 3 saat
Sosyal Bilgiler : 3 Saat
Din kültürü: 2 saat
Seçmeli ders: 2 saat

Kurumlarda bu sınıflarda ders verebilecek yeterli yabancı dil öğretmeninin bulunmaması durumunda valiliklerce görevlendirmeler yapılacağının açıklanması fakat bu görevlendirmelerde nasıl bir kıstas izleneceğinin açıklanmaması.

PİLOT UYGULAMADA NE YAŞANDI?

14.08.2018 tarihinde yayımlanan yönergeyle öğrencilere sınav yapılmaması, herhangi bir ücret talep edilmemesi, EBA ve DYNET dışında bir materyal kullanılmaması olumlu karşıladığımız düzenlemelerdir. Esasen pilot uygulama esnasında da farklı bir materyal kullanılmaması istenmiş fakat bu durum denetlenmemiştir. Bakanlığın denetlenme noktasında daha işlevsel çalışmasını umuyoruz. Fakat halen yurdumuzda birçok ortaokulda akıllı tahta sistemine geçiş yapılamamıştır. Bakanlığın önerdiği sistemleri akıllı tahta ve internet bağlantısı olmadan kullanmanın sıkıntılar yaratacağı ortadadır. Bakanlık öncelikli olarak büyük bir proje olarak önümüze yıllar önce koyduğu FATİH sistemini, , EBA kullanımını işlevselleştirmeli , tüm okullara akıllı tahta sistemini bir an önce kurmalıdır.
Açıklanan öğretim programında bu yıl da spor ve sanat derslerine yer verilmediği görülmektedir ki tam da gelişim çağındaki öğrencinin spor ve sanattan uzaklaştırılması sistemin en ciddi yanlışlarından biridir.

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri