ATAMA
Giriş Tarihi : 19-08-2018 23:56   Güncelleme : 20-08-2018 00:29

Alan değişikliği yapabilecek branşlar

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bir süre önce açıklanan alan değişikliği ile ilgili detaylar netleşmeye başladı. Alan değişikliği yapılabilecek branşlar belli oldu.

Alan değişikliği yapabilecek branşlar

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alan değişikliğine ilişkin olarak yapılan açıklama ile alan değişikliği yapılabilecek tarihler açıklandı.
 
Alan değişikliği ile ilgili geçmiş dönemden bir bilgilendirme yazısı:  
 
a) Mezun oldukları yükseköğretim programı itibarıyla alanları; Fizik, Kimya, Biyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri olup ilköğretim kurumlarının Fen Bilgisi, Türkçe, Sosyal Bilgiler ve Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi öğretmenliklerine atanmış olanlar, istekleri hâlinde mezun oldukları yükseköğretim programı itibarıyla Esaslar eki Çizelge doğrultusunda alanlarına alan değişikliği işlemleri yapılabilir.  

b) İlköğretim Türkçe, Sosyal Bilgiler, Matematik, Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji alan öğretmenlikleri programından mezun olanlar; 
Türkçe alanına Türk Dili ve Edebiyatı;  Sosyal Bilgiler alanına Tarih ve Coğrafya;  İlköğretim Matematik alanına Matematik; Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji alanına Fizik, Kimya ve Biyoloji alan öğretmenlikleri programından mezun olanların alan değişikliği işlemleri yapılabilir. 

Fakat bunun dışında örneğin sınıf öğretmenlerin branş öğretmenliği veya okul öncesi öğretmenliği alanına alan değişikliği yapılamaz. Bu alanların değiştirilebilmesi için Talim ve Terbiye Kurulunca hangi alan öğretmenlerin seminer, kurs, hizmetiçi eğitim alarak hangi alanlara geçebileceği ve bunun için ne kadar seminer, kurs, hizmetiçi eğitim alacağının belirlenmesi ve seminer, kurs, hizmetiçi eğitimlerin hangi kurumlar tarafından verilebileceğinin 80 sayılı Talim Ve Terbiye Kurulu Kararına bu yönde bir geçici bir madde eklenerek düzenlenmesi gerekmektedir.  

Norm kadro fazlası sınıf öğretmenlerinin yan alanlarına göre branş öğretmenliğine geçişi için okullardan sınıf öğretmenlerinin yan alanları istenerek bu öğretmenlerin yan alanlarına alan değişikliği yapılabilir.
 
NOT: 2018 Alan değişikliği yapılması durumunda MEB tarafından yapılacak olan yazıdaki branşlar geçerli olacaktır.

Kaynak: öğretmenlersitesi

 

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri