SINAV
Giriş Tarihi : 10-08-2018 01:15   Güncelleme : 10-08-2018 01:15

MEB'e ''Yüksek Puan Almama Rağmen Anadolu Lisesine Yerleştirilmedim'' Davası

Yüksek puan almasına rağmen yerleştirme kriterleri sebebiyle Anadolu lisesine yerleştirilmeyen Ada Karabulut Milli Eğitim Bakanlığı’na dava açtı

MEB'e ''Yüksek Puan Almama Rağmen Anadolu Lisesine Yerleştirilmedim'' Davası

Liselere giriş sınavının yerleştirme sonuçları 30 Temmuz’da tarihinde açıklandı. Yerleştirme sonuçlarına göre binlerce öğrenci yüksek puanlar almalarına rağmen Anadolu lisesine yerleştirilmedi, istediği okula gidemedi. Öğrencilerin istedikleri okula gidememesinin en büyük sebebi, nitelikli okul sayılarının az olması ve talep gösterilmediği halde imam hatip ve mesleki teknik lise sayılarının fazlalığı.
Yüksek puan almasına rağmen Anadolu lisesine yerleştirilmeyen 8. sınıf mezunu Ada Karabulut adına Milli Eğitim Bakanlığı’na dava açtı.
 
 Puanı yetmesine rağmen istediği okula alınmadı
 
Karabulut, İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Lütfi Banat Ortaokulu’nun 8. sınıfını bitirdi. Tercihler döneminde 5 tercih hakkını da kullandı. Ortaöğretim başarı puanı 88,6896 olan Karabulut, Anadolu lisesi yerine mesleki ve teknik liseye yerleştirildi. 70 puan ve üzeri alan öğrenciler Karabulut’un kaydolmak istediği Anadolu Lisesi’ne yerleştirilirken, Karabulut, mesleki ve teknik liseye yerleştirildi. Karabulut’un durumunda birçok öğrenci bulunuyor.
 
Açılan davada Karabulut’un Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nda düzenlenen Yerel Yerleştirme Ölçütleri’ndeki sorunlar nedeniyle Anadolu lisesine yerleştirilemediği belirtildi.
 
 Dava avukatlarından Mehmet Ümit Erdem, 2017’deki yerleştirme kılavuzunda şu ifadelerin yer aldığına değindi:
 
 Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanların eşit olması hâlinde, AOSP, eşitliğin devam etmesi hâlinde sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki YBP üstünlüğü, eşitliğin devam etmesi hâlinde tercih önceliği, yine eşitliğin devam etmesi hâlinde okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı, bunların da eşit olması hâlinde ise öğrencinin doğum tarihine göre yaşça küçük olanların önceliği dikkate alınarak yerleştirme yapılacaktır.
 
 “Gibi kriterler”
 
Avukat Erdem, 2018 Mart ayında yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretime Geçiş Yönergesi’nin Yerel Yerleştirme başlıklı 9. maddesinde ise şu şekilde düzenleme yapıldığına dikkat çekti:
 
 (3) Yerel yerleştirme, ortaöğretim kayıt alanı, okulların türü, okulların kontenjanı, okulların bulundukları yer, okulların pansiyon durumu ile öğrencilerin ikamet adresleri, öğrencilerin okullarda bulunuşlukları, tercihler, okul başarı puanları, devam-devamsızlık ve yaş gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılır.
 
 Yönetmelik maddesinde bir sıralama yapılmadığını belirten Erdem,”gibi kriterler” ibaresinin başkaca kriterler eklenebileceği anlamına geldiğine dikkat çekti.
 
 Erdem, 2018 Haziran Kılavuzu’nda sıra belirtilmediği halde yönetmelikte sıra ile değerlendirme yapıldığını vurgulayarak, 30 Temmuz’da yerleştirme kıstaslarını şöyle açıkladı:
 
 İlk kıstas aynı ilçede olmak, ikinci kıstas kaç sene o ilçedeki okulda bulunduğu, üçüncü kıstas kaçıncı sırada tercih ettiği, nihayet dördüncü kıstas okul başarı puanı, beşinci kıstas devam devamsızlık durumu, altıncı kıstas da yaşı. Bu ölçütlere bakıldığında, başarılı öğrencinin ön planda tutulmadığı, bilim dışı ölçütlerle eleme yapıldığı görülmekte.
 
 Hatalı yerleştirme ile kontenjanlar doldu
 
Bu kriterler esas alındığı için Ada Karabulut’un yüksek puan almasına rağmen yerleştirilmediğini belirten Erdem, 2018 Ağustos kılavuzunda bu hatanın fark edilerek, sırasıyla ortaöğretim kayıt alanı, Ortaöğretim Başarı Puanı, Devam-devamsızlık ve Yaş kriterleri şeklinde düzenleme yapıldığını ancak bu durumda da hatalı yerleştirme ile kontenjanların dolduğunu söyledi.
 
 Erdem, taleplerinin çok açık olduğunu belirterek bilimsel kriterlere göre yerleştirme yapılarak Ada Karabulut’un Anadolu lisesine yerleştirilmesini talep ettiklerini belirtti. (Cumhuriyet)

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri