SORU - CEVAP
Giriş Tarihi : 08-08-2018 23:21   Güncelleme : 17-08-2023 02:50

YKS Tercih ve Yerleştirme İşlemleri, En Çok Sorulan sorulara cevaplar

ÖSYM tarafından, 2018-Yükseköğretim Kurumları Sınavı tercih işlemlerine ilişkin sıkça sorulan soru ve cevaplar güncellendi.

YKS Tercih ve Yerleştirme İşlemleri, En Çok Sorulan sorulara cevaplar

1) Tercihler ne zaman yapılacak?

Tercihler, 7-14 Ağustos 2018 tarihleri arasında yapılacaktır.

 

2) 2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu nasıl edinebilirim?

Adaylar, 2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna tercih süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmaz.

 

3) Kılavuz nasıl hazırlandı?

Kılavuz, Yükseköğretim Kurulu kararları ve Üniversitelerin talepleri doğrultusunda hazırlandı. Kılavuzun yayımlanması ve uygulanması, Yükseköğretim Genel Kurulunun 31.05.2018 tarihli kararı ile kabul edildi.

 

4) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları nelerdir?

Yükseköğretim programları ile bu programların kontenjan ve giriş koşulları Tablo 3 ve Tablo 4'te verilmiştir. Tablo 3'te iki yıllık ön lisans programları, Tablo 4'te ise dört veya daha fazla yıllık lisans programları gösterilmiştir.

 

5) Tercihlerimi sisteme nasıl kaydedeceğim?

T.C. Kimlik Numaranız ve şifreniz ile tercih süresi içinde ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak tercihinizi sisteme kaydedebilirsiniz. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerlidir.

 

6) Tercihlerimi tamamladım ama değiştirmek istiyorum, değiştirebilir miyim?

Evet. Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinizde değişiklik yapabilirsiniz.

 

7) Tercihlerimi postayla gönderebilir miyim?

Hayır. Tercihler, internet üzerinden elektronik ortamda gönderilerek tercih bildirimini tamamlanır. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.). Merkezimize posta vb. yollarla gönderilen tercih listeleri kesinlikle işleme alınmaz.

 

8) TYT puanım 150’nin altında. Tercih yapabilir miyim?

Hayır. TYT puanı 150’nin altında olanlar tercih yapamaz.

 

9) TYT puanım 150’nin üstünde ama AYT puanlarım 180’nin altında, hangi programları tercih edebilirim?

Tablo-3’te yer alan ön lisans programlarını tercih edebilirsiniz. Ayrıca, Tablo-5’te yer alan özel yetenek sınavı ile öğrenci alan lisans programları için ilgili yükseköğretim kurumuna başvurabilirsiniz.

 

10) AYT puanlarım 180’nin üzerinde, hangi programları tercih edebilirim?

Tablo-3’te yer alan ön lisans programlarını ve Tablo-4’te yer alan lisans programlarını tercih edebilirsiniz. Ayrıca, Tablo-5’te yer alan özel yetenek sınavı ile öğrenci alan lisans programları için ilgili yükseköğretim kurumuna başvurabilirsiniz.

 

11) Tercihlerimi istediğim sırada yapabilir miyim?

Evet. İstek sıranıza göre tercih yapabilirsiniz Tercihlerinizi istediğiniz gibi sıralayabilirsiniz. Bu sıralama tamamen sizin tercihinizdir.

 

12) Kaç tercih yapabilirim?

En fazla 24 tercih yapabilirsiniz.

 

13) Tercih alanlarının tamamını doldurmak zorunlu mu?

Hayır. Tercih alanlarının tamamını doldurmak zorunda değilsiniz.

 

14) Merkezi yerleştirme için tercih yaptım ama özel yetenek sınavlarına da katılabilir miyim?

Evet. Merkezi yerleştirme için tercih yapanlar, özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlar için ilgili Üniversitelere de başvurularını yapabilirler.

 

15) Programların yanındaki koşul numaraları ne anlama geliyor, dikkate almalı mıyım?

Öğrenim görmek istediğiniz yükseköğretim programlarını belirlerken bu programlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Bu nedenle, programların yanında yer alan koşulları numaralarına göre “Tablo 3 ve Tablo 4'te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları” kısmından mutlaka inceleyiniz. Koşullarını karşılamadığınız programlara tercihlerinizde yer vermeyiniz.

 

 

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri