GÜNCEL EĞİTİM
Giriş Tarihi : 18-06-2018 23:51   Güncelleme : 18-06-2018 23:51

OECD'ye göre Türkiye’de Verilen Eğitimde En Büyük Sorun: Eşitlik ve Kalite

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ‘Eğitim Politikaları Raporu 2018’i yayımladı. Açıklanan rapora göre Türkiye’de verilen eğitimde eşitlik ve kalite en büyük sorun

OECD'ye göre Türkiye’de Verilen Eğitimde En Büyük Sorun: Eşitlik ve Kalite

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ‘Eğitim Politikaları Raporu 2018’i yayınladı. 35 OECD ülkesinin eğitim politikalarının değerlendirildiği raporda, Türkiye’nin 2008-2017 arasında eğitimde önemli gelişmeler elde etmesine rağmen birçok OECD ülkesinin hâlâ gerisinde kaldığı belirtildi. Özellikle iktidarın eğitim politikalarındaki çarpık uygulamaları son zamanlarda kamuoyunun birçok kesimi açısından eleştirilirken buna ilişkin bir adım atılmaması ise dikkat çekiyor.
 
Hürriyet’te yer alan habere göre Raporda, Türkiye için eğitimde eşitlik ile kalitenin önemli bir sorun olmaya devam ettiğinin de altını çizildi. OECD’nin Türkiye’deki eğitimle ilgili değerlendirmelerinden öne çıkan çarpıcı bölümler şöyle:
 
Eşitlik düzeyi
Eğitimde eşitlik ve kalite hâlâ bir sorun. Türkiye, bunun için bazı alanlarda anahtar önceliklerini belirledi. Örneğin, lise düzeyinde katılımı arttırmak için harekete geçti. Dezavantajlı öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik düzenlemeler yaptı. Bölgeler arasında eğitimde eşitliğin sağlanması için çalıştı. Ayrıca Suriyeli öğrencilere eğitim sağladı. Mesleki eğitim ile yükseköğretime katılımın artırılmasını da temel önceliklerinden biri olarak görüyor.
 
Düşük beceri düzeyi
Öğrencilerini geleceğe hazırlama konusunda yüksek düzeyde bir beceri uyuşmazlığı var. Çok az sayıda girişimci ve çalışan, temel becerileri kazanmaya ihtiyaç duyuyor. Çalışanlardaki düşük beceri düzeyi üretim ve gelir artışını engelliyor.
 
Okul öncesi eğitim düzeyi
Üç yaş düzeyinde okul öncesi eğitime katılım 2015 verilerine göre, OECD ortalamalarının altında. Bu oran OECD’de yüzde 77.8 iken, Türkiye’de yüzde 11.74.
 
***
 
Başarı bursunun kapsamı genişledi
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) başarı burslarının kapsamı genişletildi. Veterinerlik dahil 5 program daha burs kapsamına alındı. YÖK Başkanı Yekta Saraç yaptığı yazılı açıklamada 2016-2017 eğitim öğretim yılında 23 lisans programı için başlatılan YÖK başarı bursu sayısını 31 programa çıkardıklarını söyledi. Veterinerlik, astronomi ve uzay bilimleri, uzay bilimleri ve teknoloji, hidroloji mühendisliği ile tohum bilimi ve teknolojisi bölümleri başarı bursu kapsamına alındı. Burs almaya hak kazanan öğrencilere 12 ay boyunca aylık 700 lira verilecek.

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri