SORU - CEVAP
Giriş Tarihi : 19-06-2019 16:20   Güncelleme : 19-06-2019 16:29

Memurlukta yükselme şartları nelerdir?

Aynı hizmet sınıfı ya da başka bir hizmet sınıfında çalışanların alt görevden üst görevlere atanmalarına görevde yükselme denir. Memurlukta da görevde yükselme işleminin gerçekleşmesi için belli şartlar gereklidir. Peki, memurlukta yükselme şartları nelerdir? Memurların görevlerinde yükselme terfi etmek için hangi koşulları yerine getirmeleri gerekmektedir. İşte detaylar…

Memurlukta yükselme şartları nelerdir?

 

Görevde yükselme, aynı veya farklı hizmet sınıfında çalışan memurun üst görevlere atamasının yapılmasıdır. Bu atama memurlukta ilgili kurum ile ilgili hazırlanan yönetmelikle beyan edilir. Ancak atamadan önce memurların görev yükseltme ile ilgili genel şartları ve kurum şartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Peki, memurlukta yükselme şartları nelerdir? Memurlar terfi için yerine getirmeleri gereken koşullar nelerdir? İşte terfi ataması bekleyen memurların akıllarındaki sorular için hazırladığımız ayrıntılı haberimiz…

MEMURLUKTA YÜKSELME ŞARTLARI NELERDİR?

Memurlukta yükselme için gerçekleştirilmesi gereken iki türlü şart vardır. Yükseköğretim üst kuruluşları ile yükseköğretim kurumları personeli görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliği http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/04/20140412-16.htm linkinden daha detaylı görebilirsiniz.

Görevde yükselme için gerekenler genel şartlar ve kurumlara ait olan şartlardır. Genel hatları ile;

  • Hizmet süresi
  • Eğitim durumu
  • Sicil ve disiplin

Görevde yükselme sınavları (bunlar sözlü ya da yazılı olabilir) gibi şartlar dikkate alınmaktadır.

  • Bunların dışında çalışılan devlet kurumunun da kendine özel şartları mevcut olabilir. Bu şartlar da 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 68. Maddesine göre;
  • Üst dereceden boş bir kadronun bulunması
  • Derecesi içinde en az 3 yıl ve bu derecenin 3. kademesinde 1 yıl bulunmuş olmalı
  • Kadro verilen görev için öngörülen niteliklere sahip olması gerekmektedir denmiştir.

İstenen şartları daha detaylı incelemek gerekirse;

EĞİTİM DURUMU

 

Memur atamaları, eğitim durumlarına göre yapılmaktadır. 3601 sayılı Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğe göre memurların eğitim durumları ile ilgili zorunluluk şu şekildedir;

4 yıllık Yüksek öğrenim: Müdür, Şube Müdürü, Başmühendis, Araştırmacı, Eğitim Uzmanı, Uzman, Müdür Yardımcısı, Çözümleyici

2 yıllık Yüksek öğrenim: Programcı, Şef, Amir

Orta öğretim: Memur, Muhasebeci, Bilgisayar İşletmeni, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Şoför

HİZMET SÜRESİ

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendi çerçevesinde hesaplanan sürelere hizmet süresi adı verilir.

GÖREVDE YÜKSELME SINAVI

Görevde yükselme sınavı memurun bir üst düzeydeki görevine atanmadan önce girdiği yazılı veya sözlü sınavlardır. Memurların yükselme veya unvan değişikliği için bu sınavlardan başarılı olmaları gerekmektedir.

SİCİL VE DİSİPLİN

Ataması yapılacak memurun genel olarak son 3 yıllık sicil notunun ortalamasının 70 puanın altına düşmemesi gerekmektedir.

Kaynak: sozcu.com.tr

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri