TEKNOLOJİ - YAZILIM
Giriş Tarihi : 12-03-2018 10:36   Güncelleme : 12-03-2018 10:36

Yapay zekalı öğretmenler geliyor

Teknolojik gelişim eğitim sistemlerini tamamen değiştirecek. Okula gidip sınıflarda ders alma dönemi sona erecek. Derslere evden online olarak sanal gerçeklik ile erişilecek. Yerini ise insansı yapay zeka robotları alacak.

Yapay zekalı öğretmenler geliyor

Okula gidip sınıflarda ders alma dönemi sona erecek. Derslere evden online olarak sanal gerçeklik ile erişilecek. Yerini ise insansı yapay zeka robotları alacak. Bu eğitimde dünyanın her yerinde yüksek standardı getirecek. Dünyanın tüm bilgi kaynaklarına erişebilen bu yapay zekalı öğretmenler, adeta öğrencilerin ufkunu açacak.
 
Online sınıf
 
Eğitim bölgesel ya da ülkesel olmaktan çıkıp küresel hale gelecek. Bazı derslerde üstün başarı gösteren dünyanın dört bir yanındaki öğrenciler, online eğitim sayesinde aynı sınıfta bir araya getirilebilecek. Derslerde zorlanan öğrenciler içinse ayrı sınıflar ve onların şartlarına uygun yapay zeka öğretmenleri ders verecek. Eğitim öğrencinin yeteneklerine ve kapasitesine özel olacak. Dil sorunu ise tüm dilleri anlık olarak istenilen dile tercüme edebilen programlar sayesinde sorun olmaktan çıkacak. 3'üncü dünya ülkelerinin en ücra köşeleri bile bu eğitim devriminden görülmemiş şekilde olumlu etkilenecek. Defter-kalem hayatımızdan silinecek. Yerini limitsiz internet bağlantısına sahip tabletlere bırakacak. Küresel okur yazarlık oranı yüzde 99'u insanlık tarihinde ilk kez geçecek.

Ve Matrix...

Yüzyılın sonuna kadar bu şekilde devam edecek olan eğitim sistemi daha büyük bir değişimi ise 2100'den sonra yaşayacak. Çünkü Matrix bu kez gerçekten de gerçek olacak. Yapay zekanın insan beyin kapasitesine ulaşmasıyla (singularity) insanlarla makinelerin etkileşimi ve entegrasyonu hızlanacak. Beyne yerleştirilen implantlara direkt olarak bilgi ve yetenek yüklemesi yapmak mümkün hale gelecek. Bu da geleneksel eğitim sisteminin tamamen bittiği an olacak.

Dahi bilgisayarlar

2060 yılında bilgisayarların işlem kapasitesinin tüm insanlığın beyinleri toplamından daha üstün seviyeye ulaşmasının (Singularity) ardından 2083 yılına gelindiğinde insanlarla yapay zeka arasındaki fark "1000 dünya"ya çıkacak. Yani bir bilgisayarın işlem kapasitesi 1000 dünya kadar insanın beyin kapasiteleri toplamından daha fazla olacak. Sıradan bir laptop bilgisayar, son 10 bin yıl içinde insan beyninin kaydettiği tüm aşamaları sadece 10 mikrosaniyede çözümleyebilir hale gelecek. İnsanların teknolojide bu baş döndürücü hızla başa çıkabilmesi için beyin nöronlarının sürekli 'upgrade' edilmesi zorunlu olacak.

Android polisler

İnsanlarla benzer özellikleri taşıyan robotların hayatın her alanında görülmeye başlamasının ardından bu Android robotların en çok kullanıldığı alanlardan biri güvenlik olacak. Tüm suçlu veritabanlarına saniyelik erişim, yüz tanıma teknolojisi ve yüksek zeka ile suçlulara göz açtırmayacaklar. Programlanmaları sırasında insanlara karşı aşırı güç kullanımını engelleyecek önlemler alınacak.

ABD-Avrupa arası denizaltı tüneli

Yapay zekaları inşaat robotları, insanların hayal gücünün de ötesinde projelerin gerçek olmasına imkan verecek. Adı 'Vactrain' olarak anılacak Maglev trenlerinin hızı saatte 6 bin 500 kilometreyi (ses hızının 5 katı) bulurken dünyada artık bir noktadan diğerine ulaşmak için saatler değil dakikalar yeterli olacak. ABD ile Avrupa arasında okyanus altında inşa edilecek tünel de Maglev Treni ile iki kıta arasındaki seyahat süresini 1 saatin altına indirecek. Tünelin yapımında kullanılacak karbon nanotüpler, okyanus tabanında olası bir depremde kendi kendini onarabilme özelliğine sahip olacak. Proje yaklaşık 88-175 milyar dolara mal olacak.

Küresel para birimi

Dünya 2100 yılına yaklaşırken tek para birimi konusunda uzlaşma sağlayacak. ABD, dolar dışında oluşan bu para birimine katılmaya mecbur kalan son ülke olacak. Banknot ve bozuk paralar tamamen kullanım dışı olacak. Ödemeler online olarak vücuttaki ya da telefonlardaki çipler aracılığıyla gerçekleşecek.

UĞUR KOÇBAŞ - Vatan

 

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri