SINAV
Giriş Tarihi : 25-02-2018 01:45   Güncelleme : 25-02-2018 01:45

Son Değişikliklere Göre Liselere Yerleştirme Nasıl Olacak? 9 Soruya 9 Cevap...

Güncel Eğitim olarak sizler için araştırdık. Son değişikliklere göre merkezi sınav ve liselere yerleştirme nasıl olacak?

Son Değişikliklere Göre Liselere Yerleştirme Nasıl Olacak? 9 Soruya 9 Cevap...

GUNCELEGITIM.COM - Özel Haber  1- Ortaöğretim Başarı Puanının Sınava Etkisi Olacak mı?

Hayır. Sınav ile öğrenci alan okullara girişte veya sınavın puanlanması sırasında orta öğretim başarı puanı kullanılmayacak.

 

2- Orta Öğretim Başarı Puanı yerleştirmede etkili olacak mı?

Evet. Sınav sonucu herhangi bir okula yerleştirilmeyen öğrenciler ile sınava girmeyen öğrenciler yerleştirilirken –özellikle talebin fazla olduğu okullarda- puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak.

Eşit puan durumunda Önce 8. Sınıf puanına sonra 7. Sınıf puanına enson 6. Sınıf puanına bakılacak. Eşitlik bozulmazsa yaşı küçük olana öncelik verilecek.

 

3- Orta Öğretim Başarı Puanı nasıl hesaplanır?

6. 7. Ve 8. Sınıf yılsonu başarı puanı ortalaması alınarak hesaplanır.

 

4- Sınavla öğrenci alacak okul türlerinde değişiklik var mı?

Evet. Anadolu, fen ve sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına öğrenciler merkezi sınavla alınacak.

Merkezi sınav puanı ile birlikte yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara puan üstünlüğüne göre öğrenci alınacak. Güzel sanatlar liseleri, spor liseleri ile klasik sanatlar ve musiki, görsel sanatlar ve spor programı uygulayan Anadolu imam hatip liselerine yetenek sınav puanı ve ortaokul başarı puanı kullanılarak puan üstünlüğüne göre öğrenci yerleştirilecek.

 

5- İstediği bir eğitim kurumuna yerleşemeyen öğrenciler ne yapacak?

Adreslerine yakın yaptıkları tercihlere yerleşemeyen öğrenciler, kurulan bir komisyonla aynı ilçedeki boş kontenjanı bulunan okullara yerleştirilecek. Komisyonlar, Milli Eğitim Müdürünün görevlendireceği Şube Müdürü başkanlığında, Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu Başkanı, akanlığın ortaöğretim, mesleki ve teknik eğitim, din öğretimi ve özel öğretim kurumları genel müdürlüklerine bağlı birer okul müdüründen oluşturulacak.

 

6- Öğrenci istemediği bir okul türüne yerleştirilebilir mi?

Hayır. Öğrenciler tercih etmedikleri okul türüne yerleştirilmeyecek.

 

7- Özel okullardaki öğrencilerden yeni dönem için kayıt yaptırmayanlar nasıl yerleşecek?

Özel okullardan devlet okullarına geçmek zorunda kalan çocuklar için de değişiklik gerçekleştirildi. Ders yılı sonunda ödemesi yapılmayan/ yapılamayan çocukların kayıtları okullar tarafından yenilemeyince bu komisyon devreye girerek çocuklar devlet okullarına yerleştirilecek. Bu kapsamda okulların kontenjanlarının da gözetilmesini isteyen MEB, bu çocukları da adrese dayalı olarak tercihlerine göre yerleştirecek.

 

8- Fen, sosyal bilimler, özel program ve proje uygulayan eğitim kurumları ve spor liselerinde hazırlık sınıflarında kontenjan sınırı nedir?

“Fen, sosyal bilimler, özel program ve proje uygulayan eğitim kurumları ve spor liselerinde hazırlık sınıfı ve 9’uncu sınıfa her yıl alınacak öğrenci sayısı 5 şubeyi geçemez” maddesi ekleyen MEB, sistem değişince kurallarını da değiştirdi. Yeni yönetmelikle bu okullara sadece 5 şube açılması şartı kaldırıldı. Bakanlık artık ‘’nitelikli’’ okul sayılan liselere merkezi sınavla öğrenci alsa da çok tercih edilen okullarda daha fazla sınıf açarak öğrenci alabilecek.

 

9- Okullar arasındaki nakiller nasıl olacak?

Öğrencilerin kayıt ve nakilleri, kayıt alanı içinde tercihe bağlı olarak öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu tarafından yapılacak. Ortaöğretim kurumları arasında nakil ve geçişler merkezi sınavla öğrenci alan okulların açık kontenjanlarına ve merkezi sınav puan üstünlüğüne göre olacak. Ortaöğretim kayıt alanı içindeki okullara tercihe bağlı olarak yapılacak. Mesleki ve teknik liselerin yetenek, mülakat, mülakat ve beden yeterliliği sınavıyla öğrenci alınan alanlarına, diğer alan ve liselerden nakil ve geçiş yapılamayacak.

Arzu Öğretmen
GUNCELEGITIM.COM - Özel Haber

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri