SAĞLIK
Giriş Tarihi : 10-05-2020 19:23   Güncelleme : 11-05-2020 19:23

Diş çürüğünden kurtulmanın yolu bu kadar basitmiş

Dişlerinizde tıpkı vücudunuzun geri kalan kısmı gibi bakıma ihtiyaç duyar. Diş hekimlerini ziyaret etmekten hoşlanmıyorsanız, diş çürümelerinin önüne geçebilirsiniz. İşte diş çürümelerinin önüne geçmek için evde uygulayabileceğiniz ipuçları..

Diş çürüğünden kurtulmanın yolu bu kadar basitmiş

Yeme alışkanlıklarınızı değiştirin

Sağlıklı beslenmek amacınız ne olursa olsun sağlığınıza katkıda bulunmaya yardımcı olur. İngiltere'de yapılan bir araştırmada, sağlıklı beslenerek diş çürüklerinin önüne geçilebileceği belirtiliyor. Şeker bakımından zengin olan besinlerin diş çürümesine neden olduğunu zaten biliyoruz. Bununla birlikte, yeme alışkanlıklarınıza da değiştirirseniz, bu tür sorunlarla karşı karşıya kalmazsınız.

Süt, peynir, yoğurt gibi kalsiyum açısından zengin olan besinleri tüketmeye ağırlık gösterin ve bol bol su tüketin.

 

Şekersiz sakız çiğneyin

İronik görünebilir, ancak şekeriz sakız çiğnemek diş çürümesini önlemenize yardımcı olabilir. Çoğu şekersiz sakız ksilitol adında bir bileşen içerir. Bu bileşen ağızdaki bakterilerin temizlenmesini sağlarken yiyecek artıklarının temizlenmesini sağlar.

 

Diş fırçanızı düzenli olarak temizleyin ve değiştirin

 

 

Hepimiz dişlerimizi fırçayla temizlememiz gerektiğini biliyoruz ancak doğru diş fırçasını seçmeyi çok az kişi biliyor.

Daima küçük veya orta boy bir fırça seçin ve fırçanızın kıllarının bütün dişlerinize ulaştığından emin olun. Bakteri oluşturacağı için diş fırçalarınız için kapaklar kullanmayın. Bunun yerine, her kullanımdan sonra fırçanızı su ile durulayın ve açık havada kurumaya bırıkın. Ve fetal bakteri oluşturacağı için fırçanızı tuvaletle aynı yerde bırakmayın. Diş fırçanızı düzenli olarak değiştirin.

 

Temel bir diş bakımı rutini izleyin

Aşina olan bir tavsiye gibi gelebilir, ancak işe yarıyor. Dişlerinizi günde en az 2 kere tüm yüzey ve en uzaktaki köşelerle beraber fırçalayın. Gargara ve diş ipi kullanmayı alışkanlık haline getirin.

Diş hekimlerine yapılan düzenli ziyaretler pek hoş değil, ancak bir problemi tedavi etmekten çok önlemek daha iyidir. Dişlerinizi fırçalamanız veya diş ipiniz ne kadar iyi olursa olsun, ulaşılması zor alanlar daima olacaktır.

 

Yılda en az bir veya iki kez dişlerinizde biriken plak ve tartarları temizlettirin.

Gerekli vitamin aldğınızdan emin olun. Tükürük salgısını artımak için meyve, sebze, fındık gibi lif açısından zengin gıdaları tüketin. Çok miktarda B vitamini ve demir içerdiği için tüm tahıllı gıdaları yiyin. En iyileri elma, muz, Brüksel lahanası ve bezelyedir. Buna ek olarak, tahıllar magnezyum içerir, bu mineral kalsiyumu emmeye ve dişlerinizi güçlendirmeye yardımcı olur. Yemeklerinizden daha fazla D vitamini almak istiyorsanız daha sık deniz ürünleri yiyin. Somon, ringa balığı, konserve orkinos ve sardalya, D vitamini için mükemmel bir kaynaktır.

Hindistancevizi yağını dişleriniz için de kullanabilirsiniz. Yağ, bakterileri dişlerinden çıkarır ve doğal olarak iyileştirir. Yağı 15 dakika boyunca ağzınızda bekletin. Sakın yutmayın. Bu dişlerinizdeki çürükleri onarmaz ama yeni çürüklerin oluşmasını engeller.

 

Kendi diş macununuzu yapın

4 çorba kaşığı kalsiyum tozu
1 yemek kaşığı stevia
1 çorba kaşığı deniz tuzu
2 çorba kaşığı kabartma tozu
1/4 fincan hindistancevizi yağı

Tüm malzemeleri hamur olana dek karıştırın ve normal diş macunu yerine kullanın. Aşındırıcı yapısı ve florür eksikliği nedeniyle arka arkaya 30 günden fazla kullanmayın.

Fatma Güneşli - Mynet

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri