SORU - CEVAP
Giriş Tarihi : 24-01-2018 12:43   Güncelleme : 11-09-2022 17:55

Ortaokul Teknoloji ve Tasarım Dersi Kaldırıldı Mı?

Milli Eğitim Bakanlığı karnelerin dağıtıldığı 19 Ocak tarihinde mufredat.meb.gov.tr adresinden yayınladığı öğretim programlarından Teknoloji Tasarım dersi öğretim programlarını siteden kaldırdı.

Ortaokul Teknoloji ve Tasarım Dersi Kaldırıldı Mı?

Müfredat değişikliğinde bilişim teknolojileri ve yazılım dersi 5 ve 6.sınıflardan 7 ve 8. sınıflara; Teknoloji ve Tasarım Dersi ise 7 ve 8.sınıflardan 5 ve 6'lara alınmıştı.

Teknoloji Tasarım dersi öğretmenler sosyal medya üzerinden başlattıkları #TeknolojiTasarımDersi başlıklı paylaşımlarında dersin ortaokullarda tüm sınıflarda okutulması gerektiğini, İmam Hatip Ortaokullarından dersin kaldırılmaması gerektiğini, 20000'e yakın Teknoloji Tasarım dersi öğretmenin norm fazlası olacağını belirttiler.

Bir Teknoloji Tasarım Öğretmeninin yazdığı metni sizlerle paylaşmak istiyoruz.

"Milli Eğitim Bakanlığı Yeni Müfredat çalışmaları devam etmektedir. Ben bir Teknoloji ve Tasarım öğretmeniyim. Dersimiz ile ilgili günübirlik kararlar alınmakta ve bu eğitim sistemimize, öğrencilere, velilere ve biz öğretmenlere zarar vermektedir.20000 bin öğretmen ve ailesi için norm fazlası olma ve yer değiştirme korkusuna sebep olmaktadır.

7 ve 8. sınıfta yeni uygulamaya başlanan ve 7 sınıfta uygulamaya başladığımız gelecek yıl 8. sınıflarda uygulamaya başlayacağımızı yeni Teknoloji ve Tasarım Dersi Müfredatı 6 ay sonra kaldırılarak 5. ve 6. sınıflara konulmak istenmektedir..

İmam Hatıp Ortaokullarından da kaldırılmak istenmektedir. Teknoloji ve Tasarım programı Müfredat değişikliklerinden  sorumlu daire başkanı ve temel eiğitim genel müdürlüğünün bize koordinatörlük eğitimlerinde verdiği dökümanlara göre MEB Kalite çerçevesindeki temel becerilere hizmet eden 429 kazanım ilişkisi ile 4. ders olarak görülmektedir. MEB kendi üst planlamalarına uyacak mıdır. ? Yoksa günübirlik kararlarla devam mı edilecektir.7 ve 8. sınıf öğrencilerine uygun olarak hazırlanmış bir program nasıl 5. ve 6. lsınıf öğrencilerine uygulanacaktır.  

Teknoloji ve tasarım programında birçok ünitede bilgisayar kullanımı ile ilgili 2 B, 3B, grafik tasarım, mizanpaj gibi konular vardır. Bu nedenle önceden yapılan planlamada bilgisayar dersi 5 ve 6 sınıf olarak, teknoloji ve tasarım dersi 7. ve 8. sınıf olarak ayarlanmıştı ve bu doğruydu.

Biz Teknoloji ve Tasarım Öğretmenleri yeni müfredatı sevdık ve öğrencilerimizde sevdi ve gerekliliğine sonuna kadar inanmıştık.Ama bugün yapılmaya çalışılan değişiklik tüm inancımızı ve motivasyonumuzu bitirmek üzeredir. Biz bu dersi gerekliliğine ve 21. yüzyil öğrencilerinin yetişmesine sonuna kadar inanıyoruz. örneğin 1 ev planlaması çalışmasında çocuklarım " alan hesaplama, ondalık çarpma, ölçek kullanımı, cetvel kullanımı, ölçü birimlerini birbirine çevirme" konularını uygulayarak öğrenmişlerdir.  Ama  MEB yöneticilerimizden kendi yaptıkları akademik planlamalara ve programlara sahip çıkmasını bekliyoruz.

Eğer yaptıkları programa inanmıyorlarsa lütfen gereğini yapsınlar, kademe kademe değişiklerle biz öğretmenleri her yıl norm problemlerine maruz bırakıp motivasyonlarını bozmasınlar. Gereğini bilgilerinize arz ederim."

 

 

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri