REHBERLİK
Giriş Tarihi : 16-12-2017 00:06   Güncelleme : 16-12-2017 00:49

Çocuğu ödüle ve cezaya dayalı yani performans odaklı yetiştirmemek gerekiyor

Cezanın davranış değişikliğinde etkisiz olduğunu söyleyen ancak ödülü de aynı açıdan sorgulayan Eğitim Bilimci Dr. Özgür Bolat’a göre, çocuğu performans odaklı yetiştirmemek gerekiyor.

Çocuğu ödüle ve cezaya dayalı yani performans odaklı yetiştirmemek gerekiyor

Bir insanın geleceği ile ilgili sorumluluğu alanların ortak kaygılarından biri, onu hayata olabildiğince iyi hazırlamak, mutlu ve başarılı olmasını sağlayacak şartları oluşturmak. 
 
Özellikle çocuk büyüten anne ve babaların, bu amaca ulaşmak için kullandığı en önemli yöntemlerden biri ödüllendirmek, diğeri ise cezalandırmak.

Dr. Özgür Bolat

Ödül ve cezanın aslında aynı düşünce yapısının ürünü olduğunu, ikisinin de çocuğu kontrol etmek için kullanıldığını söyleyen Eğitim Bilimci Dr. Özgür Bolat ise ikisinin de aynı derecede zararlı olduğu görüşünde. 

Ödülün motivasyonu artırmadığını, değerleri öldürdüğünü, ayrıca yaratıcılığı ve öğrenmeyi de olumsuz etkilediğini söyleyen Bolat’ın bu tespitleri akıllara, “O zaman şimdiye kadar uygulanan yöntemler hatalı mıydı?” sorusunu getiriyor.

Tüm bu tespit ve bilgiler “Beni Ödülle Cezalandırma” kitabında anlatılıyor. Dr. Bolat, son 70 yılın araştırmalarına dayanarak, ödülün zararlarını son derece akıcı bir dille ele alıyor.

Bolat, sadece ödülün görünmeyen gizli zararlarını anlatmıyor, okuyucusuna bir model, pratik çözümler ve uygulamalar öneriyor. Kitaptaki yol haritasını izleyen aileler; mutlu, özgüvenli, sorumluluk sahibi ve başarılı çocuk yetiştirme adına anlamlı adımlar atıyor. 

Bolat’ın verdiği bilgiler, aynı zamanda iş yerinde verimlilik artırmak isteyenlere de önemli katkı sağlayacak nitelikte. 

ÖDÜLLENDİRMEK İÇ DENETİMİ AZALTIR

Ödüllendirilen çocukta iç denetiminin azaldığını aktaran Bolat, “Sürekli sizin denetlemeniz ve kontrol etmeniz gerekir. Bu da çocukta kısır bir döngüye dönüşür. Yani çocuğun hem başarısını hem de mutluluğunu olumsuz etkiler. Ödül aslında bir cezadır” diyor. 

ÇOCUĞUNUZU DEĞERSİZLEŞTİRMEYİN

Sadece yanlışları değil, aynı zamanda adım adım neler yapılması gerektiğini de anlatan Özgür Bolat, ezberleri bozacak farklı bir yaklaşımla örnek vakalar ve araştırma sonuçlarını vererek ödül sistemi ile ilgili tüm gerçekleri ortaya koyuyor. 
“Gerçek sevgide koşul yoktur” diyen Dr. Bolat, “Ama ödül, koşul koyduğu için çocuğun gerçek sevgiyi yaşamasını engelliyor ve değersizlik duygusu oluşturuyor” diyor.

MUTLU VE BAŞARILI BİR ÇOCUK YETİŞTİRMENİN PÜF NOKTALARI

Ödülün çocukların hayatında çok büyük etkisi olduğunu belirten Dr. Bolat, şu bilgileri veriyor:

“Çocuk yarışmayı kazanıp ödülü alınca mutlu olur. Yani kazanma sonucunda gelen ödül keyif verir. Ama onun da riski yüksektir. Kazanmayla mutlu olan çocuk, mutlu olmak için sürekli kazanmak zorundadır. Sürekli yerini korumak zorunda hissetmek çocuğa endişe verir. Kaybedince de ödülü almadığı için kendisini cezalandırılmış hisseder. Kazanmaya bağlı bir mutluluk sürdürülebilir değildir. Onun için bir ortamda öğretmen veya aile ne kadar çok ödül kullanırsa, çocuk da o kadar performans odaklı olur ve kolay işleri seçer. Bu da gelişimi durdurur ve ilerleyemez. Onun için çocuklarımızı asla performans odaklı yetiştirmemeliyiz.”

Çocuk yetiştirmede yapılan hataların iş hayatında da görüldüğünü dile getiren Dr. Bolat’a göre, şirketlerdeki prim ve ödül sistemi, iş yerindeki verimliliği olumsuz etkiliyor.

NTV

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri