TEKNOLOJİ - YAZILIM
Giriş Tarihi : 27-11-2017 20:13   Güncelleme : 27-11-2017 20:13

Fatih Projesi’nde Tablet Yerine Dizüstü Bilgisayar Dağıtılacak

Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı bir karar doğrultusunda, 2018 - 2019 Eğitim Öğretim yılının sonuna dek 2 milyon 700 bin öğrenciye dizüstü bilgisayar verilecek

Fatih Projesi’nde Tablet Yerine Dizüstü Bilgisayar Dağıtılacak

Milli Eğitim Bakanlığı’nın en önemli atılım projelerinden biri olan FATİH Projesi; yeni bir döneme giriyor. Öğrencilerin yeni gelişen teknolojilere ayak uydurabilmesi için başlatılan proje, bugüne dek özellikle öğrencilere tablet dağıtılması ve sınıflara akıllı tahtalar monte edilmesi ile gündemdeydi. Bugünden sonra ise FATİH Projesi artık yeni bir yapıya kavuşacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı bir karar doğrultusunda, 2018 - 2019 Eğitim Öğretim yılının sonuna dek 2 milyon 700 bin öğrenciye dizüstü bilgisayar verilecek. Dizüstü bilgisayarların ilk olarak beşinci ve dokuzuncu sınıfa giden öğrencilere dağıtılması öngörülüyor. Bilgisayarların bir özelliği de dört yılın sonunda, dağıtılmış oldukları öğrencilerin kişisel malı haline gelecek olmaları.
 
YENİ ATILIM İLE ANADOLU’DA ALTYAPI ÇALIŞMALARI HIZLANACAK

Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi projesinin yeni atılımı için ihaleyi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı üstlenirken, bilgisayarların dağıtımından ise Milli Eğitim Bakanlığı Sorumlu olacak. Fakat projenin hızlandırılması adına ilk etapta ihale de Milli Eğitim Bakanlığı’na devredildi. Bu da MEB’in hem ihaleyi düzenlemesi hem de dağıtımı yapması anlamına geliyor. FATİH Projesinin mümkün olan en kısa sürede hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi için yürütülen çalışmalar kapsamında; GSM operatörleri ile anlaşmalar yapılıyor. Dağıtım ile birlikte altyapı konusunda yatırım ihtiyacı olan bölgelerde bu anlaşmalar devreye girecek ve Anadolu’nun her köşesinde gerekli altyapı çalışmalarının gerçekleşmesi sağlanacak.
 
FIRSAT EŞİTLİĞİ İÇİN FİRMALARA DAĞITIM ZORUNLULUĞU

Bu yolda ciddi bir çalışma içinde olan Bakanlık, İhale şartnamesine koyduğu bir maddeyle bu durumu garanti altına alacak. Söz konusu madde uyarınca, Türkiye 6 bölgeye ayrılarak en avantajlıdan en dezavantajlıya doğru sıralanıyor. İhaleyi alacak olan firmanın da en avantajlı bölgeden bir ilin dağıtımını aldığı zaman otomatik olarak en dezavantajlı illerin olduğu torbadan da bir ili üstlenmesi zorunlu tutulacak. Bu durum sayesinde fırsat eşitliğinin daha fazla vücuda gelmesi sağlanacak. Dağıtılacak olan 2 milyon 700 bin dizüstü bilgisayarın 200 bini de öğretmenlere dağıtılacak. Bu sayede öğrenci ve öğretmen arasında yaşanma ihtimali olan kuşak farklılıklarından kaynaklı uyuşmazlıklar da ortadan kaldırılacak.
 
TABLET FONKSİYONLU DİZÜSTÜ BİLGİSAYARLAR ÇOK DAHA FONKSİYONEL

Bugüne dek 432 bin 288 adet akıllı tahta ve 1 milyon 438 bin adet de tablet dağıtılan FATİH projesi kapsamında önümüzdeki eğitim yılında dağıtılan olan dizüstü bilgisayarlar de eklenecek. Öğrencilerin teknolojiye entegre olmasını sağlamayı hedefleyen atılım sayesinde öğrencilerimizin gelişmiş ülkelerdeki öğrencilerin eğitim seviyesinden geri kalmaması da hedefleniyor.
 
Dağıtılacak dizüstü bilgisayarların bir diğer özelliği de tablet şeklinde de kullanılabiliyor oluşları. Bu sayede ikisi bir arada tabiriyle anılan bu ürün öğrencilere ulaştırılmış olacak. Tabletlere göre çok daha fonksiyonel olan dizüstü bilgisayarlar, öğrencilerin eğitim alanındaki ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabilecek özelliklere sahipler. Bu nedenle tabletler yerine dizüstü bilgisayarın dağıtımına geçen Milli Eğitim Bakanlığı; bu yeni süreci en kısa sürede ihaleye götürerek öğrencilerin dizüstü bilgisayarlarına kavuşmasını sağlayacak.

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri