OKUL
Giriş Tarihi : 16-11-2017 12:58   Güncelleme : 16-11-2017 12:58

Okulun bahçesinde dev uçağı gören öğrenciler şaşkına döndü

Antalya Havalimanı'nda hurdaya ayrılan Boeing 737-400 tipi yolcu uçağı, Uçak Bakım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne bağışlandı. Havalimanından 4 parça halinde TIR'lara yüklenen uçağın liseye nakli, 3 saat sürdü. Okulun bahçesinde konulan uçağı gören öğrenciler heyecan ve şaşkınlığı bir arada yaşadı. Uçak, kütüphane olarak kullanılacak.

Okulun bahçesinde dev uçağı gören öğrenciler şaşkına döndü

Antalya Havalimanı'na 2011 yılında inişi sırasında iniş takımları açılmayan Boeing 737-400 tipi yolcu uçağı, geçen yıl hurdaya ayrıldı. Hurda halinde ihaleye verilen uçak için 1.5 milyon dolar istendi. Antalya'nın Aksu ilçesindeki Uçak Bakım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Haldun Çevik, uçağı satın almak için girişimde bulundu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen Çevik, uçağın alınması için bakandan destek istedi.
 
Görüşmeler sonunda hayırsever bir işadamı, uçağı satın alarak, liseye bağışladı. Satın alma işleminin ardından Antalya Havalimanı'nda, park halinde tutulan uçak için 3 aylık 21 bin TL kira bedeli ödendi. Kuyruk, 2 kanat ve gövde olmak üzere 4 parçaya ayrılan uçağın, lisenin bahçesine nakledilmesi için gerekli izinler de alındı. Antalya Havalimanı, Antalya Emniyet Müdürlüğü ve Aksu Belediyesi'nin ortak çalışmasıyla uçak, dün gece vinç yardımıyla 4 TIR'a yüklendi. Nakil sırasında, havalimanından liseye kadar izlenecek güzergahta trafiği etkilememek için araç yoğunluğunun daha az olduğu 22.00 saati belirlendi.

HAVALİMANINDAN OKUL BAHÇESİNE 3 SAATTE GETİRİLDİ
Antalya Havalimanı 2 numaralı acil çıkış kapısından çıkarılmak istenen uçak, ekipleri zor durumda bıraktı. Kanatların gövdeye bağlandığı noktaların kapıdan geçmemesi üzerine TIR, 3 farklı açıdan manevra yaptı. Uçağın kapıdan geçmeyeceği anlaşılınca, manevra yapıldı. Bu sırada, önce demir kapı kırıldı ardından duvarın bir kısmı yıkıldı. Demir kapının bir bölümü, kesilerek, kapı genişletildi. Yola çıkan TIR'lar, havalimanı ile lise arasındaki 10 kilometrelik yolu, 40 dakikada tamamladı. Havalimanından okul bahçesine 3 saatte getirilen uçak parçaları, burada bahçeye indirilip, montajlanacak. Hurdaya ayrılan bir uçağın hayat bulduğunu anlatan okul müdürü Çevik, şöyle dedi:"Dünyada bir ilki, yaşıyoruz. Bir okulun bahçesinde yolcu uçağı olacak. Uçak, okulumuzda kütüphane olarak hizmet verecek. Normalde hurda olacaktı; ancak şimdi eğitim için çalışacak. Çocuklarımızın uygulamalı derslerinde de bir materyal olacak. Uçağın içerisinde sinema salonu olacak. Bir hayırsever, bu uçağı alarak, bize bağışladı. Uçak açık artırmaya çıktığında 1.5 milyon Dolar'dan satışa sunulmuştu."

YOLCU UÇAĞI, OKUL BAHÇESİNDE
Antalya'da, hurdaya ayrıldıktan sonra TIR'larla Aksu ilçesindeki Uçak Bakım ve Teknik Anadolu Lisesi'ne taşınan Boeing 737-400 tipi yolcu uçağı, öğrenciler arasında büyük heyecan yarattı.Lisenin müdürü Haldun Çevik, öğrencilerin mutluluğunu ve heyecanını görmenin her şeye değdiğini belirterek, "Okula Sabah gelen öğrencilerin mutluluğu, anlatılamayacak kadar güzeldi. Öğrenciler, alkışlarla uçağı izledi; birbirine sarılanlar oldu. Halen meraklı bakışlarla izlemeye devam ediyorlar" dedi. 

Okullarının, uçak alanında Türkiye'deki ilk ve tek tematik okul olduğunu ifade eden Çevik, öğrencilerin eğitim materyallerini zenginleştirmek adına çaba gösterdiklerini belirtti. Çevik, Antalya Havalimanı'nda bir uçağın hurdaya çıkarıldığını öğrendikleri an, uçağı okula getirmek için çaba sarf ettiklerini anlattı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun desteğiyle uçağın bir hayırsever tarafından okul için satın alındığını belirten Çevik, şöyle konuştu:"Dün geceden beri, büyük gurur yaşıyoruz. Hurdalığa gidecek bu uçak, ömrünü artık okulumuzda geçirecek. Uçak, hem müze işlevi görecek hem de çocuklarımızın eğitiminde kullanılacak. Uçak, aynı zamanda kütüphane olarak kullanılacak ve bu özelliği ile dünyada bir ilk olacak. Eğitim kalitemiz, bir adım daha öne çıktı; çünkü biz, geleceğin uçaklarını yapmak için yola çıktık."

50 BİN LİRAYA ALINDI, 21 BİN LİRA PARK ÜCRETİ ÖDENDİ
Uçağın 50 bin liraya satın alındığını açıklayan Çevik, 21 bin liralık park ücreti için de başka hayırseverlerle belediyenin devreye girdiğini söyledi. Uçağın okula getirilişinin maceralı olduğunu dile getiren Çevik, "Öğrencilerimizin gözündeki mutluluğu ve heyecanı görmek, her şeye değdi. 4 TIR'la uçağı, okulumuza taşıdık. Uçağı yolda görenler de çok şaşırdı. Herkes, cep telefonlarıyla uçağı çekmeye çalıştı. Okula sabah gelen öğrencilerin mutluluğu ise anlatılamayacak kadar güzeldi. Öğrenciler, alkışlarla uçağı izledi; birbirine sarılanlar oldu. Halen meraklı bakışlarla izlemeye devam ediyorlar" dedi.  

ÖĞRENCİLER, HEYECANLANDI
Okulun 10'uncu sınıf öğrencisi Nergis Göçmen, daha önce bir uçağı bu kadar yakından görmediğini belirtti. Heyecanlandığını söyleyen Göçmen, "Bizler, Atatürk'ün 'İstikbal göklerdedir' sözünü yaşatmak için bu okula geldik. Okulumuz, ilkleri yaşatan bir okul. Bir an önce içine binmek istiyorum. Daha kütüphane olan bir uçak duymadım. Uzun süreden beri bu uçağı bekliyorduk. Okulun bahçesindeki uçak, beni çok heyecanlandırdı" diye konuştu. 

Öğrencilerden Bengisu Aktaş ise gurur verici bir olaya şahit olduklarını dile getirdi. İlk defa yakından bir uçak gördüğünü kaydeden Aktaş, şunları söyledi: "İnsanların bize özenmesi, çok hoşuma gidiyor. Uçağın bir an önce tamir edilerek, kütüphaneye dönüşmesini merakla bekliyorum. İçine oturup, Kitap okuma duygusunu yaşamak istiyorum. Sabah servisten inerken, uçağı görmek, beni çok gururlandırdı." 

 

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri