SENDİKA
Giriş Tarihi : 07-11-2017 17:19   Güncelleme : 08-11-2017 11:10

İkinci Nöbeti Tutmama Eylemi Başlıyor!

Eğitim-İş'in başlattığı daha sonra diğer sendikaların da destek verdiği ''Ücret Yoksa Nöbet de Yok'' nöbet tutmama eylemi sonucunda, toplu sözleşmede 2016 yılından itibaren yetersiz de olsa nöbet görevinin karşılığı bir ücret ödenmesi kararlaştırılmıştı. Eğitim İş bu sefer ücreti ödenmeyen ve angarya olan birden fazla nöbetin tutulmaması için başlangıç olarak iki hafta eylem kararı aldı.

İkinci Nöbeti Tutmama Eylemi Başlıyor!

Eğitim İş'in eylem kararı ile ilgili yaptığı açıklama:

Bilindiği üzere Eğitim-İş olarak, Anayasamızda yer alan angarya yasağına da atıfta bulunarak başlattığımız “Ücret Yoksa Nöbet de Yok” eylemimiz sonucunda, toplu sözleşmede 2016 yılından itibaren yetersiz de olsa nöbet görevinin karşılığı bir ücret ödenmesi kararlaştırılmıştı.

Ancak toplu sözleşmeye göre haftalık sadece tek nöbete ücret ödenmekteyken yeniden angarya yasağı çiğnenerek bazı idarelerce ihtiyaç olmadığı halde tamamen keyfi olarak ikinci hatta üçüncü nöbet görevi verilmektedir.

Açıkça hukuka aykırı bu durum ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’na yaptığımız uyarılara rağmen keyfi uygulamalar devam etmektedir.

Bakanlıktan, 2017-2018 eğitim öğretim yılında bu mağduriyetin yaşanmaması için okul idarelerinin uyarılarak ikinci ya da daha fazla nöbet uygulamasına gidilmemesi, gidildiği taktirde ücret ödenmesi ve bu konuda gerekli mevzuat düzenlemesinin yapılmasını istemiş aksi halde sendikamız tarafından daha önce öğretmenlerimizin bir kazanım elde edilmesini sağlayan “Ücret Yoksa Nöbet de Yok” benzeri eylem kararları dahil demokratik örgütlü mücadeleden doğan her türlü sendikal hakların kullanılacağını bildirmiştik.

Bakanlıkça gelen olumsuz nitelikteki cevap ve sorunun devamına yönelik uygulamaların sürmesi nedeniyle, eğitim çalışanlarının gerçek temsilcisi olan sendikamız, emekçilerin özlük ve ekonomik haklarını geliştirmek için doğru ve haklı talepleri gerçek eylem biçimleriyle ortaya koyacaktır.

Bu anlamda, haklı taleplerimizin gündeme taşınması, nöbet görevlerinin her birinin ücretlendirilmesi ve nöbet görevinin isteğe bağlı olması için 20-26 Kasım 2017 ile 18-24 Aralık 2017 tarihlerini kapsayan haftalarda birden fazla nöbet görevimizi yerine getirmeyeceğiz. Konu ile ilgili öğretmenler dilekçe verecekler ve belirtilen haftalarda “Birden fazla nöbet isteğe ve ücrete tabi olsun, angaryaya hayır” kokartlarını takacaklardır.

EĞİTİM İŞ MERKEZ YÖNETİM KURULU 

 


Dilekçe Örneği

 

 …………………………………………………… OKULU MÜDÜRLÜĞÜNE
                                                                                                             

 

    Üyesi bulunduğum Eğitim İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu’nun almış olduğu 06.11.2017 tarih ve 112  sayılı kararı gereğince öğretmenlerin her  nöbet görevinin ücretlendirilmesi ve isteğe bağlı olması, nöbetlerle ilgili keyfi uygulamaların son bulması, sorunların çözülmesi talebiyle 20-26 Kasım 2017 ve 18-24 Aralık 2017 tarihleri arasındaki birden fazla nöbetlerin tutulmamasına, bu konuda idareye sendika kararı gereği bu haftalarda sadece ücretlerini aldıkları tek nöbeti tutacaklarına ve birden fazla nöbetlerinden hangisini tutmamaları gerektiğinin kendilerine nöbet gününden önce bildirilmesine, bildirilmediği taktirde sadece o haftalara denk gelen ilk nöbetlerini tutacaklarına ilişkin dilekçe vermelerine ve bu haftalarda kokart takılmasına yönelik karar verilmiş olup, 

  Sendikamın çağrı ve talimatı doğrultusunda söz konusu demokratik eyleme katılacağımdan;

  1. Öncelikle tarafıma birden fazla nöbet görevi verilmemesini,
  2. Verilmesi halinde 20-26 Kasım 2017 haftasında hangi nöbetimi tutmamın kurumun işleyişi konusunda uygun olacağının,
  3. Verilmesi halinde 18-24 Aralık haftasında  hangi nöbetimi tutmamın kurumun işleyişi konusunda uygun olacağının,

En geç 17.11.2017 tarihine kadar tarafıma yazılı olarak bildirilmesini,

Bildirilmediği taktirde belirtilen haftalarda sadece nöbet çizelgesinde bulunan ilk nöbet görevini yerine getireceğimi, diğer nöbet görevlerimi sendika kararı gereğince yerine getirmeyeceğimi bildiririm.

Okul Müdürlüğünüzün idari sorumluluğu altında bulunan nöbet görevleriyle ilgili olarak gereken idari tedbirlerin alınması hususunu hatırlatmak zorunluluk arz etmiştir. 

Gereğini bilgilerinize sunarım.  

 

…./11/2017

 

EK: 1. Eğitim İş Merkez Yönetim Kurulunun 06.11.2017 tarih ve 112 sayılı karar örneği

    2. Eğitim-İş Genel Merkezinin 07.11.2017 tarih ve 933 sayılı yazısı

 


İndirin:

Eğitim İş'in konu ile ilgili 07/11/2017 tarih ve 933 sayılı yazısı

MYK Karar örneği (06/11/2017 tarih ve 112 sayılı)

Eğitim-İş üyeleri için dilekçe örneği

Üye olmayan sendikasız öğretmenler için dilekçe örneği

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri