SORU - CEVAP
Giriş Tarihi : 16-10-2017 01:09   Güncelleme : 16-10-2017 01:09

Göreve yeni başlayan ile 40 yıldır görevde olan öğretmenin maaş farkı ne kadar?

Devlet memuriyetine aday öğretmen olarak 9/1’den başlayanlar ile öğretmenlik mesleğinde 40 hizmet yılını doldurmuş ve 1/4 seviyesine ulaşmış olanlar arasındaki aylık net maaş farkın, öğretmenlik mesleğinde geçen yıllara verilen kıymeti de gösterdiği söylenebilir.

Göreve yeni başlayan ile 40 yıldır görevde olan öğretmenin maaş farkı ne kadar?

Memuriyete girenlerin aylık/kadro seviyeleri ve hizmet süreleri ilerledikçe elde ettikleri aylık gelir de genellikle yükselmektedir. Ancak, aynı unvanda 40 yıl bulunanlar ile göreve yeni başlayanlar arasında görülen aylık net maaş farkı her unvan için aynı olmamaktadır.

Öğretmenler arasındaki maaş farkı

Aday öğretmen ile mesleğinde 40 yıl bulunmuş öğretmen arasında, aylık net maaş yönüyle ne kadar fark olduğuna bakıldığında, bu farkın düşük olduğunu ve bu farkın yıllar süren meşakkatli hizmetleri n karşılığı olamayacağı değerlendirilmektedir.

2017 yılının ikinci altı aylık döneminde geçerli olan belirlemelerden hareketle, bekar (veya eşi çalışan) ve çocuğu bulunmayan Devlet memurlarından aday öğretmen ile hizmet süresi 40 yıl olan öğretmen maaşını hesapladığımızda,  net maaşları arasında görülen fark aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Hizmet

Süresi

Derece/

Kademe

Aylık

Net Maaş*

Yeni

başlayan

 

9/1

 

2.892 TL

40 yıl

1/4

3.336 TL

Net Maaş Farkı

444 TL

*İlave eğitim öğretim tazminatı, ek ders ücreti, toplu sözleşme ikramiyesi, sendika aidatı, BES kesintisi  gibi unsurlar dikkate alınmaman ve gelir vergisi oranı %15 uygulanmak suretiyle maaş hesaplaması yapılmıştır. Öğretmenler, yılın ikinci yarısında gelir vergisi bakımından %20'lik dilime girdiklerinden, gerçek maaş farkı 444 TL'den daha az olmaktadır.

Memurunyeri.com

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri