SENDİKA
Giriş Tarihi : 07-10-2017 13:45   Güncelleme : 21-01-2021 00:56

Eğitim İş'ten Okullarda ''haremlik-selamlık'' sınıflara karşı basın açıklaması

İzmir Konak'ta Eğitim İş Şube Başkanları ve üyelerin katılımı ile basın açıklaması yapıldı. Açıklamada karma eğitimin yok edilemeyeceği, okullarımızda öğrencilerin “haremlik-selamlık” şekilde cinsel kimliğine dayalı ayrıştırılamayacağı vurgulandı.

Eğitim İş'ten Okullarda ''haremlik-selamlık'' sınıflara karşı basın açıklaması
İşte Eğitim İş'in yaptığı açıklama:
 
4+4+4 eğitim sistemiyle tüm okulları imam hatibe çeviren siyasi iktidarın, nihai hedefinin karma eğitime son vererek tüm okulları medreseye dönüştürmek olduğunu ortaya koymak için bugün buradayız.
 
Her geçen gün çağdışı bir yönetmelik yapan Milli Eğitim Bakanlığı’nın, sadece yönetmeliklerle değil, fiili müdahalelerle de eğitimi nasıl gericileştirdiğini göstermek için buradayız.
 
İzmir’de, 10’un üzerinde imam hatip ortaokulu ve imam hatip lisesinde kız ve erkek öğrencilerin sınıfları ayrılmış yani karma eğitime son verilmiştir. Bazı okullarda sınıfların ayrılması yetmemiş, kız ve erkek öğrencilerin koridorları dahi ayrılmış, gerekçe olarak da “veliler böyle istiyor” bahanesinin arkasına sığınılmıştır.
 
Cumhuriyet’in en önemli kazanımlarından biri olarak öngörülen Milli Eğitim Sistemi’ndeki  karma eğitim modeli, çağdaş ve bilimsel eğitim adına en önemli gerekliliklerden biri olarak kabul edilmiş ve sistemin temel unsuru olarak Milli Eğitim Temel Kanunu’nda yerini almıştır.
 
Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 15. Maddesi’nde bu husus, “Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne, imkan ve zorunluluklara göre bazı okullar yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir” şeklinde yerini almıştır.
 
 Kanun hükmüne göre; eğitimin, karma eğitim olarak yapılması zorunludur. Adı geçen okullarda karma eğitim yapılmasının önünde engelleyici hiçbir husus bulunmamaktadır. Bu nedenle yapılan uygulama açıkça kanuna aykırıdır.
 
Öğrenciler arasında cinsiyet ayrımı yapacak şekilde kız ve erkek öğrencilerin sınıflarının ayrılması kabul edilemez. Bu anlayış, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu felsefesine aykırıdır. Bu tutum, toplumu inanan-inanmayan, kadın-erkek, şu etnik kökenden-bu etnik kimlikten gibi ayrımlara tabi tutarak ayrıştıran anlayışın yansımasıdır.
 
Karma eğitimi yok etmeye çalışan, okullarımızı “haremlik-selamlık” şeklinde ayırmaya kalkan bu anlayış; çocuklarımızı eşit haklara sahip, ülkenin geleceğinde yararlı yurttaşlar olarak eğitip yetiştirmek yerine, onları cinsel kimlikleriyle ön plana çıkarmaktadır. Çağdaş, laik ve bilimsel eğitimde bu uygulama kabul edilemez.
 
Bu tehlikeli anlayışın uygun ortam bulması halinde yaygınlaşarak diğer okul ve eğitim kurumlarında da uygulama alanı bulacağı ve ileride önü alınamaz ve telafisi imkansız sonuçlara yol açacağı açıktır. Ancak okullarımızda bunu yapmalarına, karma eğitimin sonlandırılması girişimlerine asla geçit vermeyeceğiz.
 
Çocuklarımız kızlı-erkekli sınıflarda eğitim görecek, bunu hazmedemeyen zihniyet de buna alışacaktır. Bu Cumhuriyet, ne mutlu ki, çağdaş temeller üzerine kurulmuştur. Bu temelleri hazmedemeyip yıkmaya çalışanlar bilmelidir ki, bu temel, ona sırt veren Cumhuriyet aşıkları oldukça değil yıkılmak, sarsılmayacaktır bile!
 
Eğitim-İş olarak, Cumhuriyet ile hesaplaşma adımlarının bir parçası olan bu girişimleri yargıya taşıyacağımızı belirtiyor, ülkemizin geleceğini oluşturacak çocuklarımızın, akıl, bilim ve sanat ortamında barış ve huzur içinde verilen bir eğitim sistemiyle yetiştirilmesi için her türlü dayatmanın karşısında olacağımızı vurguluyoruz.
 
 KARMA EĞİTİMİ SONLANDIRAN OKULLAR
 
Gaziemir Şehit Mustafa Yaman İmam Hatip Lisesi
Konak İmam Hatip Ortaokulu
Menderes Şehit Muhammed Safitürk İmam Hatip Ortaokulu ve Lisesi
Buca Mehmet Emin Yurdakul İmam Hatip Ortaokulu
Buca İmam Hatip Ortaokulu
Buca Çakabey İmam Hatip Ortaokulu
Buca Evliya Çelebi İmam Hatip Ortaokulu
Buca Sezai Karakoç İmam Hatip Ortaokulu ve Lisesi
Karabağlar Akşemsettin İmam Hatip Ortaokulu
Karabağlar İzmir Anadolu İmam Hatip Lisesi
 
 
 
 
 
 
Eğitim HaberleriEğitim Haberleri