SORU - CEVAP
Giriş Tarihi : 23-09-2017 10:15   Güncelleme : 23-09-2017 10:43

Hata ve yanlış bilgilerle dolu ders kitapları nasıl inceleniyor?

Türkiye, ilk olarak 6'ncı sınıf ders kitaplarında yer alan kutup ayılı karikatürle başlayan ardından 7'nci sınıf sosyal bilgiler kitabındaki yolsuzluk ve basın özgürlüğü propagandası ile devam eden skandallar zincirini konuşuyor.

Hata ve yanlış bilgilerle dolu ders kitapları nasıl inceleniyor?
Geçtiğimiz haftalarda Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş'a, Türkçe 6. sınıf kitabında bir ayının el hareketi yaptığı karikatürün yorumlanmasının istendiği, bu sayfanın imhası yönünde bir talimatın olup olmadığının ve karikatürü çizen Selçuk Erdem'in "Bana sorsaydınız okul kitabı için uygun olmadığını söylerdim" ifadeleri sorulmuştu. Başkan Durmuş, kitabı 6 kişinin incelediğini ancak sayfada resim 'pul kadar' olduğu için kimsenin görmediğini kaydetmişti. Başkan Alpaslan Durmuş'un 6 kişinin incelediğini söylediği kitaplardan biri olan 7'nci Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma kitabında örtülü olarak 17/25 Aralık vurgusu yapıldı. Söz konusu kitap için toplatma kararı alındı. Aynı şekilde firari FETÖ'cünün görüşleri din kültürü dersine konuldu. 6'ncı sınıf sosyal bilgiler kitabında da FETÖ'nün dinler arası diyalog projesinin propagandası yapıldı. 4'üncü sınıf Türkçe kitabına ise paganist ifadeler konuldu.
 
ALTI AYRI RAPOR HAZIRLANIYOR
 
Yaşanan bu skandalların ardından ders kitaplarının nasıl incelendiği konusu gündeme geldi. Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş'un açıklamalarına göre kitaplar 6 kişinin süzgecinden geçiyor.
 
Süreç şöyle ilerliyor:
Öncelikle kitabın ön incelemesi yapılıyor. Yazarlarının yazar olarak yetkinliği inceleniyor. Yazarların en az lisans mezunu olması gerekiyor. Ön inceleme aşamasında bu şartlar varsa kitabın isimi ve yazarın isimleri kapalı bir şekilde kod verilerek sistemde gizli odaya alınıyor. Her kitap için 6 tane incelemeci atanıyor.
 
Bu incelemecilerden birisi Türk dili açısından incelerken; birisi de grafik tasarımına bakıyor. İkisi o alandan en az 10 yıllık öğretmenlik yapmış, diğer ikisinin ise o alandan doktorası olan akademik kimliği olması gerekiyor. Bu 6 kişi hangi kitabı incelediğini bilmeden bağımsız olarak bu gizli odada incelemeyi yapıyor. 1 ay sonra bu raporlar Talim Terbiye Kuruluna geliyor. 6 incelemecinin 6 ayrı raporu tek raporda birleştikten sonra gizli şekilde puan kullanılıyor. 4 alanda puan veriliyor. Toplamda 8 puan alan kitap ihaleye girmeye hak kazanıyor.
Eğitim HaberleriEğitim Haberleri