GÜNCEL EĞİTİM
Giriş Tarihi : 19-09-2017 19:13   Güncelleme : 19-09-2017 19:30

Bakan açıkladı: TEOG sınavı yapılmayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeme getirdiği TEOG sınavının kaldırılmasıyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'nda çalışmalar sürerken, bu yıl sınavın yapılıp yapılmayacağı merak konusu olmuştu. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın "Bu sene TEOG yapılmayacak" açıklamasıyla yeni sisteme geçileceği kesinleşti.

Bakan açıkladı: TEOG sınavı yapılmayacak
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın "Bu sene TEOG yapılmayacak" açıklamasıyla yeni sisteme geçileceği kesinleşti.
 
 

Milli eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, gazetecilerin TEOG ile ilgili sorularını yanıtladı. TEOG sınavının kaldırıldığını açıklayan Bakan Yılmaz şunları söşledi: "TEOG'un kaldırılması da Türkiye'nin önünün açılması. Evlatlarımızı yarış atı konumuna koyduk yani. İnanın evlatlarımız büyüyor, büyüdüğünü fark edemiyorsunuz. Etüd merkezleri ne kadar artmıştı değil mi? Niye arttı? TEOG yüzünden arttı. Evladının yarış atı konumuna girmesini hangi aile ister? Biraz sevin, biraz sayın... Son sözümüz şu. Bize güvenin. Niyetimiz halis, Türkiye'yi hep beraber 21'nci yüzyıla taşıyacağız."

TEOG KALDIRILDI

Binlerce kişinin merak ettiği "Bu sene TEOG sınavı yapılacak mı?" sorusuna da yanıt veren Bakan Yılmaz, "Uygulanmayacak. Bu sene TEOG yapılmayacak" dedi. Yeni sistemi ilişkin de konuşan Yılmaz, "Üzerinde bakanlığımız çalışma yapıyor. Bakanlar Kurulu'na sunacağız. Çıkan kararı da milletimize sunacağız. Özü şu, hiç kimsenin kaygılanmasına gerek yok' ifadelerini kullandı.

MEB VE ÖZEL OKUL TEMSİLCİLERİ TOPLANIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı'nda yeni liseye geçiş sistemine ilişkin çalışma grubu oluşturuldu. Yeni sisteme ilişkin bu hafta bakanlık yetkilileri ile özel okul temsilcilerinin bir toplantı yapacağı duyuruldu. Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Dal, "TEOG denen sistem kalktı. Yeni bir sistem gelecek. Bazı okullar kendi yapacakları sınavla öğrenci alacak. Bunu da biliyoruz. Söz konusu sınav da bakanlık tarafından hazırlanacak. Yarın taslak bir metnin çıkmasını bekliyoruz"diye konuştu.

Adrese dayalı mı olacak?
 
Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sistemi çerçevesinde 8. sınıf öğrencileri yönelik düzenlenen merkezi sınavların yerine nasıl bir sistem getirileceği henüz net değil. Ancak Galatasaray Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, Kabataş Lisesi’nin de aralarında olduğu en yüksek puanlı, en çok istenen Anadolu Liseleri ile Fen Liseleri’ne giriş gene sınavla olacak. Bu sınavları da büyük ihtimalle okulların kendisi değil bakanlık yapacak.
 
Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Nurullah Dal, kademeler arası geçişte sadece bir test sınavının sonucuna göre işlem yapılmasının çocuklar ve aileler üzerinde baskı yarattığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: 
 
Altıncı değişiklik
 
“Ancak anne-babalar, çocuklar 7.,8. sınıfa geldiğinde nereye yollayayım? derdine düşüyor. Toplumda bir algı var. İyi okula gidersem, iyi üniversiteye girerim, iyi işim olur. Bu algıyla da mücadele etmek lazım. TEOG olmazsa alternatifi sınavsız, adrese dayalı yerleştirme yapmaktır. Bu sene TEOG olmayacak, bu kesin ama yerine ne gelecek şu anda net değil. Ama belli okulların sınavla öğrenci alacağını, bu sınavların da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanacağını biliyoruz. Özel okullardan da sınavla öğrenci almak isteyen 50- 60 okul olur.”
 
AKP iktidara geldiğinden bu yana liseye geçiş sisteminde 15 yıl içinde altıncı değişikliğin yapılacağı belirtilerek, “Üstelik bilindiği üzere MEB, kendi getirdiği TEOG sistemini başarı ölçümleri, bilimsel veriler ve istatistiklerin değerlendirilmesi sonucunda değil, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile kaldırma kararı vermiştir’’ denildi.
 
8. sınıflar kaosun içinde
 
8. sınıf öğrencileri çelişik duygular içinde. ‘’TEOG kalktı’’ açıklaması ile kısa süreli rahatlama yaşasalar da özellikle en yüksek puanla girilen okulları hedefleyenler çok kaygılı. Bu okullara sınavsız giremeyeceklerini bilen çocuklar, şu anda ne yapacaklarını, neye, nasıl hazırlanacaklarını bilemiyor. Hedefledikleri, hayallerini süsleyen okula girmek için ne yapmaları gerekiyor? Hangi derslere ağırlık vermeliler? Başarı puanları çok yüksek değilse sınav şansları bile olmayacak mı? Tek sınava mı girecekler? Birden çok mu? Örneğin Galatasaray Lisesi için özel kurs mu açılacak? vb. Yanıtları henüz bilinmeyen bu ve benzeri sorular, 8. sınıf öğrencilerinin kaygı düzeyini son birkaç gündür çok yükseltmiş durumda.
 
TEOG sonrası nasıl olacak?
 
Eğitim-İş’e göre yeni uygulanacak sistemin olası sonuçları şöyle: n “Bundan sonra her okul kendi sınavını yapacak. Soruları MEB hazırlayacak” açıklamasından anlaşıldığı üzere, daha genel bir sınavı skandalsız yapamayan MEB’in, tüm okullar için ayrı sınavlar düzenleyebileceği hayal edilmiştir. Geçersiz soruların, kritersiz sınavların havada uçuşacağını görmek için âlim olmaya gerek yoktur.
 
* Neredeyse Türkiye’deki her devlet okulunun yöneticilerinin, yandaş sendika Eğitim Bir Sen’in listelerinden seçildiği düşünülürse, bu sınavlarda torpil ve kayırmacılık dönmeyeceğini varsaymak akıl dışıdır.
 
* Özel okullarda sınav denetiminin nasıl sağlanacağı da muğlak alanlardan biridir.
 
* Tüm devlet imkânları seferber edilen, mezun olacaklara devlet kadroları vaat edilen, talep olmamasına rağmen durmadan yenileri açılan imam hatipler için de bu hamle Truva atı olacaktır. Başarısız imam hatiplilerin, iyi liselere kolayca geçişinin sağlanması muhtemeldir.
 
15 yıl içinde 5 farklı sistem
 
1997 yılına kadar Anadolu liseleri öğrencilerini ilkokuldan itibaren merkezi sınavla alıyordu. Bu sınavın ardından öğrenciler ortaokula başlamadan önce 1 yıllık hazırlık eğitimine giriyorlar, ardından da yabancı dille ortaokul ve lise eğitimi görüyorlardı. Sonrasında şu değişiklikler yaşandı: n Sekiz yıllık kesintisiz eğitim uygulamasının başlamasıyla Anadolu liselerinin ortaokul kısımları kapatıldı, Anadolu liseleri hazırlık ve üç yıllık lise eğitimi vermeye başladı.
 
* Bu kez yeni düzenlemeyle öğrenciler, 8’inci sınıftan itibaren Anadolu liselerine yerleşmek için sınava girmeye başladı. Sınavın adı da liselere geçiş sınavı (LGS) olarak değiştirildi.
 
* 2004 yılına gelindiğinde ise LGS olarak devam eden sistem, Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) olarak değiştirildi.
 
* OKS ise 2008 yılında kaldırıldı. OKS yerine 6 ve 7. sınıflarda yılsonunda merkezi olarak yapılan Seviye Belirleme Sınavları (SBS) sistemi getirildi. n 2009’da ise SBS sadece 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılmaya başlandı.
 
* 2012 yılında SBS için MEB tarafından aşamalı olarak kaldırılma süreci başlatıldı.
 
* 2013 yılında SBS son kez yapıldı. 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren ise SBS yerine TEOG sistemi getirildi.
 
* TEOG’da da önce öğrencilerin 6, 7 ve 8. sınıflarda toplam 36 sınavdan sorumlu olması planlandı ancak daha sonra sınav, 6 temel ders için sadece 8’inci sınıfta dönem sınavlarından birinin merkezi olarak gerçekleştirilmesi esasına uygun olarak düzenlendi.
 
 
Eğitim HaberleriEğitim Haberleri