GÜNCEL EĞİTİM
Giriş Tarihi : 15-09-2017 00:53   Güncelleme : 15-09-2017 00:53

Bakan Yılmaz: Öğretmen maaşlarında dolar bazında artış, yaklaşık 3 kat!

Bakan Yılmaz Keçiören Gümüşdere Mahallesi'nde Vatansever Şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın Eğitim Kampüsünün temel atma törenine katılarak konuşma yaptı.

Bakan Yılmaz: Öğretmen maaşlarında dolar bazında artış, yaklaşık 3 kat!
 "Öğretmen maaşlarında dolar bazında artış, yaklaşık 3 kat"
 
Bakan Yılmaz, "Öğretmen mali açıdan zayıf bırakılmıştır, güçlendirilmemiştir." yönündeki eleştirilerin de doğru olmadığını kaydetti. Türkiye öğretmen maaşlarının son 15 yılda dolar bazında yaklaşık 3 kat arttığına dikkati çeken ve dünyada böyle bir örnek olmadığını ifade eden Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:
 
"2002'de haftada 15 saat ek dersle birlikte 9'a 1 derece kademe öğretmenin maaşı 470 lira, 165 lira ek ders olmak üzere toplam 635 lira alıyordu, bu 378 dolardı. Şimdi öğretmene bin 58 dolar veriyoruz. Dolar bazında artış yaklaşık 3 kat. Bütün Avrupa'da ücretlerde indirim yapılırken Türkiye'de yapılan bu ücret artışının bir benzeri yoktur. Bu nedenle öğretmenin mali haklarının iyileştirilmediği iddiası doğru değildir."
 
OECD'nun son raporuna göre, 2002-2015 yılları arasında öğretmen maaşlarında İngiltere'de yüzde 5, Fransa’da yüzde 10, Yunanistan'da ise yüzde 18 indirim yapıldığını aktaran Yılmaz, "Rapora göre, Türkiye'de öğretmenlerin aldığı ücret Çek’ten, Estonya'dan, Yunanistan'dan, Macaristan'dan, Polonya’dan, Slovakya’dan ve Slovenya’dan satın alma gücü paritesi bakımından çok daha iyidir. Ülkemiz büyüdükçe refahı arttıkça öğretmenlerimizin mali durumunu çok daha fazla iyileştireceğiz." diye konuştu.
 
Öğretmen tayinlerinde eş durumunun gözetilmediği yönündeki iddiaların da doğru olmadığını bildiren Yılmaz, bu yılın ağustos döneminde eş özrü nedeniyle başvuran 24 bin 763 kişinin tamamının atamasının yapılarak aile bütünlüğünün sağlandığını söyledi. Geçen yıl da özür taleplerinin tamamının karşılandığını belirten Yılmaz, "Her atama, aile birliği dikkate alınarak gerçekleştirilmektedir. Hiçbir dönemde olmadığı kadar bu husus dikkate alınmakta, özür grubu atamalarının tamamı yerine getirilmektedir." dedi.
 
"40 bin öğretmen istifasını istedi" yönündeki haberlerin doğru olmadığını kaydeden Yılmaz, "Bu yıl istifa eden öğretmen sayısı 207. Geçen yıl 561 idi. Biz iktidara geldiğimiz 2002'den bu yana 15 yılda istifa eden öğretmen sayısı 10 binin altındadır. Dolayısıyla nasıl olur da 40 bin öğretmen istifasının doğruluğuna inanılır da gazetelerde bu öne çıkarılır?" diye sordu.
 
4+4+4 eğitim sistemi ile ortaokullarda net okullaşma oranının yüzde 95,68'in üzerine, ortaöğretimde ise yüzde 82'nin üzerine çıktığını dile getiren Yılmaz, bu oranın yükseköğretimde yüzde 42'nin üzerine çıktığını söyledi. Yılmaz, "BM Kalkınma Programı'nın 2016 raporuna göre Türkiye'nin yükseköğretimde brüt okullaşma oranı yüzde 79'dur. Bu oran ile Norveç'ten, Fransa'dan, İngiltere'den, İsviçre'den, Almanya'dan çok daha iyi bir durumdadır." dedi.
 
Dün akşam bir televizyon programında "İmam hatip lisesi açıyorlar, fen lisesi açmıyorlar." şekilde bir ifade duyduğunu aktaran Yılmaz, iktidara geldiklerinde 50 dolayında olan fen lisesi sayısının 6 kat artarak 300'ü geçtiğini belirterek, "Hiçbir okulu 6 kattan fazla artırmadık." dedi.
 
 "Eğitime Avrupa ülkelerinden daha fazla kaynak ayırıyoruz"

Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı İnsani Gelişmiş Raporları'nın verilerini özetleyen Yılmaz, milli gelirden eğitime ayrılan pay konusunda büyük bir artış sağlandığını belirterek, "Gelişmiş ülkelerin eğitime ayırdığı paydan çok daha fazla payı milli gelirimizden eğitime ayırıyoruz. Dün Avrupa ülkelerinden daha az kaynak eğitime ayırırken bugün eğitime onlardan daha fazla kaynak ayırıyoruz." diye konuştu.

OECD Ülkelerinin Eğitimine Bakış Raporu'nun yeni yayımlandığını hatırlatan Bakan Yılmaz, "2010-2014 arasında OECD ülkeleri arasında en çok eğitim harcamasını artıran ülke Türkiye'dir. Bizden sonra İsrail ve İngiltere gelmektedir. Fakat onlardan da açık ara öndeyiz. Kamu üniversite harcamasında da açık ara öndeyiz. Bizden sonra Estonya gelmekte. Üniversite öğrenci artış sayısında da yine birinciyiz." değerlendirmesini yaptı.

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri