ÖĞRETMEN
Giriş Tarihi : 13-09-2017 21:41   Güncelleme : 13-09-2017 21:41

Öğretmenlerin ilk derste uzak durması gereken 15 şey

İlk dersiniz o kadar önemlidir ki, o derste öğrencilerinizi kazanabilir veya kaybedebilirsiniz.

Öğretmenlerin ilk derste uzak durması gereken 15 şey

Eğer öğrencileriniz üzerinde yıl boyu sürecek bir etki bırakmak ve onların dersinize ilgi göstermelerini istiyorsanız aşağıdakilerden uzak durunuz:

1. Sınıfa, sinirli bir şekilde, ağır ağabey rolünde girmeyin. Unutmayın ki, öğrencilere güven verecek ve belki diğer meslektaşlarınızdan sizi ayıracak bir şekilde sınıfa girmeniz çok daha etkili olur.

2. Öğrencileri asık bir surat ve kısık bir ses ile selamlamayın. Öğrenciler bunu kendilerine değer verilmediği anlamında düşünürler.

3. Sınıfa girdikten sonra hemen öğretmen masasına oturup defteri yazmaya ve yoklama yapmaya koyulmayın. Öğrencilerle göz teması kurmak ve hemen iletişime geçmek işinizi kolaylaştırır.

4. Kendinizi övmeyin; yaptıklarınızı, becerilerinizi, ne kadar iyi bir öğretmen olduğunuzu abartarak anlatmayın. Siz sadece kendinizi tanıtın onlar sizi anlayacaktır.

5. “Ben aslında tıp/hukuk/mühendislik okuyacaktım ama sınavda cevapları kaydırdım/tercihlerde yanlışlık yaptım” gibi öğretmenliği küçümseyen sözlerden sakının. İstemeden öğretmen olsanız bile bunu öğrencilerinize belli etmemeniz gerekir. Öğrenciler öğretmenliği sevmeyen birinden bir şey öğrenemez ve onu rol model almazlar.

6. Kendinizi tanıtırken ayrıntıya girmeyin, özel konulardan bahsetmeyin, ailevi sorunlarınıza girmeyin. Öğrenciler kendilerini ilgilendirmeyen konuları sizden dinlemek istemezler.

7. Hep aynı şeyleri tekrar etmelerini isteyerek öğrencilerden kendilerini sırayla tanıtmasını istemeyin. Bunu sizin dışınızda diğer arkadaşlarınızın da yaptığını/yapacağını unutmayın. Klasik kendini tanıtma etkinliği yerine öğrencilerin keyif alacağı alternatif tanışma etkinlikleri yapmanız çok daha iyidir.

8. “Geçen seneki öğrenciler çok tembel ve/veya yaramazdı, siz öyle olmayın.” gibi cümleler kurmayın. Öğrencileri isteksiz hale getirecek, morallerini bozacak, motivasyonlarını olumsuz etkileyecek sözlerden sakının. Onlarla iyi anlaşabileceğinizi, hep birlikte başarılı olabileceğinizi söylemek çok daha işe yarar bir yoldur.

9. Daha ilk derste kendi ilkelerinizden ve sınıf kurallarından bahsederek öğrencilerinizi kendinizden ve dersinizden uzaklaştırmayın. İlk derste birkaç ilkenizden bahsedebilirsiniz ama sınıf kurallarını, sorunlar yaşandıkça, ihtiyaç oldukça öğrencilerinizle birlikte oluşturmak üzere zamana bırakın.

10. Hemen ders işlemeye başlamayın. İlk derste öğrencilerle sohbet etmek, onları dinlemek ve tanımaya çalışmak ders işlemekten çok daha doğrudur.

11. Alfabetik isim sırasına veya sınıf listesine göre zorunlu bir sınıf oturma düzeni oluşturmaktan kaçının. Öğrencilerinize istedikleri yerde oturabileceklerini söyleyin. Bu davranışınız onları rahatlatacaktır. Öğrencilerinizi tanıdıkça, oturmaları için uygun olan yerleri, onlarla birlikte belirlemeniz daha uygun bir yöntemdir.

12. Öğrenciler sormadıkça sınavlardan, ödevlerden, notlardan, karnelerden bahsetmeyin. Öğrenciler not kaygısı yaşamadan okulda bulunmaktan çok hoşlanırlar.

13. “Öğrenciyi baştan boş bırakmamak gerekir” düşüncesiyle, ilk günden onlara ödev vermeyin. Ne kadar yararlı olursa olsun ilk gün verilen ödevden hayır gelmez; sadece kendinizden ve dersinizden öğrenciyi soğutmuş olursunuz.

14. Öğrencilerinize okulunuzu, okul yöneticilerini, öğretmen arkadaşlarınızı kötülemeyin. “Bazı aksaklıklar olabilir ama hep beraber daha iyi olmaya çalışıyoruz” gibi onları ümitlendirecek, okula ısınmalarını, öğretmenlerini ve okul yöneticilerini sevmelerini sağlayacak sözler söyleyin.

15. Asla herhangi bir dersmiş gibi giyinmeyin. İlk hafta girdiğiniz bütün derslerde giyiminize dikkat edin. Mümkün olduğu kadar gösterişten uzak ve sade ama bir o kadar da kaliteli, temiz ve düzgün giyinin. 

Muhammet YILMAZ

Eğitimci yazar

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri