ATAMA
Giriş Tarihi : 12-09-2017 11:24   Güncelleme : 12-09-2017 11:24

Eş Durumu Atamalarında Adres Kayıt Sistemi (AKS) Sorunu

Aile Birliği Mazereti Atamalarında Adres Kayıt Sistemi (AKS) Sorunu

Eş Durumu Atamalarında Adres Kayıt Sistemi (AKS) Sorunu

Anadolu Eğitim Sendikası olarak; Milli Eğitim Bakanlığına başvurarak, büyükşehir olmayan illerde uygulanmayan adres kayıt sistemi sorununu dile getirdik. Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine göre hazırlanan atama kılavuzlarında, eşin çalıştığı yerleşim merkezi atama bölgesi sayılırken, büyükşehir olmadığı için ikamet edilen bölge atama bölgesi sayılmamaktadır. Bu durumun düzeltilmesi ve ikametgahın bulunduğu yerleşim yerinin de atamaya açılmasının, atamaya bir genişlik kazandıracağını ve mağduriyetleri azaltacağını belirttik.

Anadolu Eğitim Sendikası Hukuk Sekreterliği

Sayı : 676-17/4715 Tarih:12/09/2017
Konu: Aile Birliği Mazereti Atamalarında 
Adres Kayıt Sistemi(AKS) Sorunu


MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğüne

İlgi: a) 17/04/2015 Tarih ve 29329 Sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme
Yönetmeliği 
b) 12/07/2017 Tarihinde MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Tarafından 
Yayımlanan Öğretmenlerin 2017 Yılı Yaz Tatili Aile Birliği, Sağlık, Can Güvenliği 
Mazeretleri Ve Engellilik Durumu İle Diğer Nedenlere Bağlı Yer Değiştirme 
Kılavuzu

Bakanlığınız tarafından 17 Temmuz 2017 tarihinde “Öğretmenlerin 2017 Yılı Yaz Tatili Aile Birliği, Sağlık, Can Güvenliği Mazeretleri Ve Engellilik Durumu İle Diğer Nedenlere Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu” yayımlanmıştır. Kılavuzun Başvuru ve Tercihler başlığı altında 2. Tercihler b) İl içinde bölümünde “Büyükşehir statüsündeki illerde görev yapan öğretmenler, eşlerinin görev yaptıkları ilçe ile Adres Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı ikametgâhlarının bulunduğu ilçedeki eğitim kurumlarını tercih edebilecektir.” Yazmaktadır.

Yine aynı bölümün devamında “Büyükşehir statüsünde olmayan illerde yapılacak yer değişikliği işlemlerinde il merkezleri, ilçeler, beldeler ve köylerin her biri ayrı bir yerleşim yeri olarak değerlendirilecek ve bu yerleşim yerleri arasında yer değişikliği başvurusu yapılabilecektir. Bu yerleşim yerlerinin içindeki eğitim kurumları arasında yer değişikliği yapılmayacaktır. Büyükşehir belediyesi statüsünde olmayan illerde görev yapan öğretmenler, yalnızca mazeretlerinin bulunduğu il merkezi (belde ve köyler dâhil) ya da ilçedeki (belde ve köyler dâhil) eğitim kurumlarını tercih edebilecektir. Eşleri aynı ilçenin köy veya beldelerinde görev yapan öğretmenler, öncelikle eşlerinin olduğu yerdeki eğitim kurumlarını tercih edecekler; eşlerinin bulunduğu yerde atanabilecekleri herhangi bir eğitim kurumu bulunmaması halinde ise yakın köy veya beldelerdeki eğitim kurumlarını tercih edebilecektir.” Yazmaktadır.

Büyükşehir statüsünde uygulanan ancak büyükşehir olmayan illerde uygulanmayan “Adres Kayıt Sistemi” ile eş durumu atamaları daha da zorlaştırılmaktadır. Büyükşehir olmayan illerde de adrese göre atama istenmesi atamalara bir genişlik kazandıracak ve mağduriyetleri azaltacaktır. Konu ile ilgili gereken adımların atılarak, eş durumu atama kılavuzlarında değişiklik yapılması yerinde bir uygulama olacaktır.

Gereğini arz ederiz.

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri