ATAMA
Giriş Tarihi : 12-09-2017 02:12   Güncelleme : 12-09-2017 02:12

Geciken norm güncellemeleri öğretmenleri mağdur ediyor

MEB son günlerde özür, il içi, il dışı gibi atama süreçlerini başlatmış ve son olarak Müsteşar Yusuf Tekin tarafından; il içi özrü olanlar ile il dışı özürden il/ilçe emrine atananları kapsayan yeni bir atama süreci başlatılacağı açıklanmıştır.

Geciken norm güncellemeleri öğretmenleri mağdur ediyor
Başvurusu sona ermekte olan il içi/il dışı atamalarında bakanlığa yazdığımız 07.09.2017 tarih ve 741 sayılı yazımızda “tüm boş kadroların hatta açılması muhtemel kadroların da istihdam durumu da gözetilerek sisteme yansıtılmasını” talep ettiğimiz halde kısmi olarak kurum açıldığı yani yaraya merhem olmaktan uzak olduğu görülmektedir.
 
Oysa ki sorunlar sadece bakanlıkça belirtilen il içi özrü olanlar ile il dışı özürden bir il/ilçe emrine verilenlerle sınırlı değildir.
 
Puanı Yüksek Öğretmenler:
 
Yıllardır başka bir okula atanmak istediği halde atanamayan bir çok öğretmen gerek Mayıs-Haziran döneminde gerekse bu dönemde normların güncel olmaması, emeklilik nedeniyle boşalan kadrolara tercih yapamamaları (o dönemde ilişik kesemediklerinden) ve gerekse yönetici atamaları nedeniyle boşalan kadroları tercih edememelerinden dolayı puan üstünlüklerine rağmen mağduriyet yaşamışlardır.
 
Ayrıca her yıl daha düşük puanlı öğretmenlerin norm fazlası atama döneminde yüksek puanlı öğretmenlerin talep ettiği okullara atanmalarından dolayı da mağduriyetleri söz konusudur.
 
Normal Eğitime Geçiş Sorunları:
 
İzmir, Aydın, Adana… ve bir çok ilimizde ikili eğitimden normal eğitime geçişler yapılmış fakat bu süreçler atama dönemleri ile örtüşmediği ya da norm güncellemeleri yapılmadan gerçekleştirildiği için mağduriyetler oluşmuştur.
 
Örneğin: İzmir’de A okulunda ikili eğitimden normal eğitime geçilmiştir. Güncel olmayan norma göre 5 norm fazlası oluşmuşken bu okuldan 3 öğretmen emekli olmuştur. Emeklilikten boşalan kadrolara normun normal eğitime geçiş nedeniyle güncellenmemesi sonucunda özür grubunda 3 öğretmen atanmış ve halen bu okulda 5 norm fazlası öğretmen vardır. Oysa ki 2’ye düşebilecekken mağduriyet oluşmuştur.
 
Sendika olarak normal eğitim savunduğumuz bir şey olmakla beraber sınıf mevcutlarını 30’un üstüne çıkaracak normal eğitim kabul edilebilir değildir.
 
5. Sınıf Pilot Uygulaması:
 
Bakanlığın bu yıl pilot olarak uygulayacağı 5.sınıf yabancı dil hazırlık uygulaması nedeniyle bazı öğretmenlerimizin ders saati, norm kadro açısından etkilenecekleri gerçeği de söz konusudur. Bu durumdan etkilenecek öğretmenlerimiz de mağdur edilmemelidirler.
 
Norm Güncellemeleri;
 
Sürecin kısa, eğitim öğretimin başlayacak olması nedeniyle normların güncellemesinin pek de mümkün olmadığı görülmektedir.
 
Bu ve bir çok sorun ile karşı karşıya kalındığı mağduriyetler oluştuğu açık olmakla beraber 15-16 Eylül 2017 tarihlerinde yapılacak atama döneminde bu açıklamalar da değerlendirilerek;
 
  • Okullarda şekillenen duruma göre normların acil olarak güncellenmesi ve sürecin buna göre yönetilmesi ya da 2017-2018'e göre ( sınıf açılması, kapanması, ders azalması… gibi ) İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde kurulacak komisyonların da onayı ile sisteme tüm açık/açılacak normların yansıtılması,
  • Bu atama döneminde gelecekte de sorun yaşanmaması için il içi atama tercih hakkı olan öğretmenlere de tercih hakkı verilerek yukarıda da belirttiğimiz üzere mağduriyetlerinin giderilmesi,
  • Sistemin sıramatik şeklinde çalıştırılarak yer değiştirmede boşalan yerlere de atamalar yapılması,
  • Sadece il özrü nedeniyle il/ilçe emrine atananlara değil mevcut durumda il/ilçe emrinde bulunan öğretmenlere de tercih hakkı verilmesi,
  • Norm fazlası durumunda olanlara/olacaklara tercih hakkı verilmesi,
  • İl içi özrü olanlara sadece özrünün bulunduğu yerleşim yerine değil tüm kurumlara (il içi isteğe bağlı  atamalarda olduğu gibi dolu/boş tüm kurumlara) tercih hakkı verilmesi,
  • İl dışı özür grubunda il/ilçe emrine atanan öğretmenlere iptal hakkı verilmesi,
 
Atama sisteminin gözden geçirilerek ikinci atama yapmak gibi zaman harcanmasına ve sürekli aynı süreç ve sorunların yaşanmasına yol açan sistem yerine atamaya etki edecek, kadro sirkülasyonu yaratacak hususları önceleyen (yönetici görevlendirme, emeklilik(emekli olacakların kadroların ilçe emrine alınması), zorunlu norm güncellemesi…gibi durumların öncelenmesi), hizmet puanına göre öncelikleri sıralayan (il içi, il içi özür, norm fazlası, il dışı,….) bir sistemin tartışılarak hayata geçirilmesi için MEB’e yazı yazdık.
 
EĞİTİM İŞ MERKEZ YÖNETİM KURULU 
Eğitim HaberleriEğitim Haberleri