SENDİKA
Giriş Tarihi : 07-09-2017 02:04   Güncelleme : 07-09-2017 02:17

Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgelerinin İptali İçin Dava

Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 30.05.2017 tarih ve 53 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgeleri Konulu kararı ve bu karara bağlı olarak düzenlenen eki Haftalık Ders Çizelgesi Tabloları yayımlanmıştı. Eğitim İş bu ders çizelgesine dava açtı.

Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgelerinin İptali İçin Dava
Eğitim İş'in açıklaması:
 
Konuya ilişkin olarak daha önceki açıklamalarımızda çizelgelerin çok yönüyle sakat ve yeni müfredatla birlikte değerlendirildiğinde iktidarın siyasi amaçlarını yerine getirmeye yönelik olduğunu ortaya koymuştuk.
 
Haftalık çizelgelerde ortaya çıkan en göze çarpan en çarpıcı mesele, iktidarın tüm okulları imam-hatipleştirme arzu doğrultusundaki  “süper imam-hatiplerin” geliyor oluşudur.
 
Anadolu İmam Hatip Lisesi Haftalık Ders Çizelgesinin Uygulanması İle İlgili Açıklamalar Bölümünde, Fen ve sosyal bilimler programı uygulayan Anadolu İmam Hatip Lisesi, Yabancı Dil Programı Uygulayan Anadolu İmam Hatip Lisesi, Spor Programı Uygulayan Anadolu İmam Hatip Lisesi, Sanat Programı Uygulayan Anadolu İmam Hatip Lisesi gibi yeni kavramlar türetilmiştir.
Mevzuatta tanımlandığı üzere İmam-hatip okulları “dini hizmetlerin yerine getirilmesi ile görevli elemanları yetiştirmek üzere” programlar uygulayan okullar olarak tarif edilirken, Fen liseleri, fen ve matematik alanlarında; sosyal bilimler liseleri, edebiyat ve sosyal bilimler alanlarında öğrencilerin bilim insanı olarak yetiştirilmelerine kaynaklık etmeyi amaçlayan programlar uygulayan okullar olarak tanımlanmasına rağmen, imam-hatiplerin aynı zamanda bu diğer okul türlerine ilişkin programları da uygulayabilmesinin önü açılmıştır. Yani okul aslında imam-hatip olmasına rağmen aynı zamanda diğer okul türlerine ilişkin öğretim programlarını da uygulayabilecektir. İmam-hatiplerin cazibesinin arttırılması amacıyla ortaya konan bu uygulama ile imam-hatiplerin diğer okul türleri karşısında apayrı ayrıcalıklı bir konuma gelmesi hedeflenmektedir. Milli Eğitim Temel Kanununda, Milli Eğitim Sisteminin temel ilkelerinden olan öğrencilerin istekleri ve toplumsal ihtiyaç gözetilerek okul türlerinin planlanması ve öğrencilerin ilgi istek ve becerileri doğrultusunda yöneltilmesi ilkeleriyle eşitlik ilkesinin ihlali niteliğindeki bu uygulama açıkça mevzuata aykırıdır.
 
Diğer yandan T.C.İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi tüm okul türleri bakımından 11.sınıftan 12. sınıfa alınmıştır. Söze konu değişiklik Milli Eğitim Sisteminin temel ilkelerinden olan öğrencilerin Atatürk İlke ve Inkılapları etrafında yetiştirilmesi ilkesine aykırılık oluşturmaktadır. Öğrencilere bu dersin son sınıfta verilecek olması, son sınıftaki öğrencilerin sınavlar nedeniyle okula devamsızlıklarının yoğun yaşanacağı, bununla birlikte artık sınav konsantrasyonunda olacakları gerçeği göz önüne getirildiğinde, amacı yerine getirmekten uzak olacağı açıktır. Bu tercihin de Bakanlık tarafından bilinçli şekilde gözetildiğinden kuşku yoktur.
 
Ayrıca tüm okul türlerinde(fen liseleri hariç) biyoloji dersi saati 3 saatten 2 saate indirilirken, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi tüm okul türlerinde(imam hatip liseleri hariç) 1 saatten 2 saate çıkarılmıştır. Burada zorunlu din dersi konusunun toplumumuzda tartışmalı konumu değerlendirildiğinde ve bu konudaki AİHM ve yerel mahkeme kararları dikkate alındığında, Bakanlığın bu meseleye çözüm üretmek yerine ders saati sayısını arttırıyor olmasının ayrıca değerlendirilmesi gerekmektedir.
Pek çok yönden sakıncalı olan bu haftalık ders çizelgelerinin iptali için Danıştay nezdinde sendikamızca dava açılmıştır.
Eğitim HaberleriEğitim Haberleri