GÜNCEL EĞİTİM
Giriş Tarihi : 19-08-2017 23:48   Güncelleme : 19-08-2017 23:51

Özel Okul Teşviklerini Kaçırmayın!

MEB’in özel okullara gitmek isteyen öğrenciler için verdiği eğitim öğretim desteğine başvurular 6 Eylül’e kadar devam ediyor. Okul öncesinden liseye tüm eğitim kademelerinde geçerli olan destekten bu yıl 75 bin öğrenci ilk defa yararlanacak

Özel Okul Teşviklerini Kaçırmayın!
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), çocuğunu özel okula göndermek isteyen ailelere ilkokuldan liseye kadar değişen oranlarda teşvik veriyor. İlk kez 2014-2015 eğitim öğretim yılında verilen ve yıldan yıla özel okulların tüm eğitim kademelerini kapsayacak şekilde uygulanan eğitim ve öğretim desteğine başvurular, 6 Eylül’e kadar devam ediyor. Teşvik  kapsamda bu yıl okul öncesi için 3 bin 60 TL, ilkokul ve temel liseler için 3 bin 680 TL, ortaokul ve diğer liseler için de 4 bin 280 TL destek verilecek.
 
Destek bedeli, yüzde 35’i kasım, yüzde 35’i şubat ve yüzde 30’u haziran aylarında olmak üzere öğrencilerin öğrenim gördükleri okullara ödenecek. Okul öncesinde 6 bin, ilkokul, ortaokul ve liselerde 15 biner, temel liselerde ise 24 bin olmak üzere toplam 75 bin öğrenci, ilk defa destekten yararlanacak.
 
Tercihler, 7 Eylül’de
 
MEB’in sitesinde 5580 Sayılı Kanun Kapsamındaki Özel Okullarda Öğrenim Gören/Görecek Öğrenciler İçin Verilecek Eğitim ve Öğretim Desteği Uygulama e-Kılavuzu yayınlandı. Buna göre destekten yararlanmak isteyen öğrenciler, e-okul; özel okullar ise MEBBİS üzerinden başvurularını yapabilecek.
 
Tercih hakkı kazanan öğrencilerin isimleri, 7 Eylül´de MEB’in internet sitesinde yayınlanacak ve aynı gün öğrencilerin tercih işlemleri de başlamış olacak. Öğrencilerin 15 tercih hakkı var. 14 Eylül’e kadar devam edecek tercih sürecinin ardından 15 Eylül’de yerleştirme sonuçları ilan edilecek ve 15-22 Eylül’de nakil ve kesin kayıt işlemleri yapılacak. 25 Eylül’de ek yerleştirme sonuçları ilan edilecek ve 25-29 Eylül’de ise kayıt işlemleri tamamlanacak.
 
Özel okul desteğinden yararlanmak için okul öncesi eğitimde 18 Mart 2012 ile 18 Eylül 2013 tarihlerinde veya arasında doğmuş olmak gerekiyor. Ayrıca 2016-2017 eğitim öğretim yılı sonunda sınıf tekrarı yapmamış, resmi ya da özel ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okullarının ara sınıflarında kayıtlı olmak, eğitim ve öğretim desteği almak istediği okul türünün kayıt ve nakil şartlarını taşımak gerekiyor. Kılavuzda öne çıkan başvuru koşulları şöyle: 
 
Eşitlikte yaşa bakılacak
 
- Resmi ya da özel okula devam eden öğrencilerin velileri destekten yararlanmak için kayıtlı oldukları okulların müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekiyor. Bir okulda kaydı bulunmayan okul öncesi öğrencilerin velileri ise okul öncesi eğitim yapılan resmi veya özel okula aday ya da kesin kayıtlarını yaptırarak desteğe müracaat edebilecekler.
 
- 8. sınıf öğrencileri, TEOG sistemine göre yerleştirme sonuçlarının ilanından önce kayıtlı bulundukları okul müdürlüklerinden destek için başvurabilecekler. Bu öğrencilerden başvuru işlemini yapmayanlar, yerleştirme sonuçlarının ilanından sonra kaydoldukları okul müdürlüğü üzerinden başvurularını yapabilecek.
 
- Destek alacak öğrencilerin velileri kayıt yaptırırken, Yönetmelik Eki Eğitim ve Öğretim Desteği Verilebilecek Öğrencilerin Tespit Formu’nun doldururken sunacağı belgelerin asıllarını okul müdürlüğüne teslim edecek.
 
- Destekten ilk defa yararlananlara ilişkin bilgi ve belgeler ocak ayına kadar il/ilçe milli eğitim müdürlüğünce görevlendirilen personel tarafından incelenecek. Gerçeğe aykırı bilgi ve belge sunanlar hakkında yasal işlem yapılacak.
 
- Destek verilecek öğrencilerin tespitinde puanda eşitlik olması durumunda, bir önceki yılın yılsonu başarı puanı yüksek olan, eşitliğin bozulmaması durumunda özürsüz devamsızlığı az olan, eşitliğin yine bozulmaması halinde yaşı küçük olan öğrenci tercih edilecek.
 
- Eğitim ve öğretim desteğinden yararlanacak öğrenciler, e-okul’da oluşturulan modül üzerinden tercihlerine uygun okula yerleştirilecek. Destekten faydalanan öğrenciler, eylülde başka bir okula nakil olmaları hâlinde hakkını kaybedecek.
 
- Ücretsiz veya kurumun ilan ettiği yıllık ücretin yüzde 51’i ve fazlası oranında burslu okutulan öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği verilmeyecek.
 
Veliler, Adil dağıtılsın istiyor
 
Veliler, çocuklarının teşvik alabilmesi için gerekli belgeleri hazırlayarak başvurularını yapmaya devam ediyor. Ancak bu süreçte birçok veli tarafından teşvik dağılımının adil yapılmadığına dair eleştiriler geliyor.Teşvik başvurusunda bulunan bir velinin bu konuda görüşü şöyle: “Memur olarak kızım için başvurumu yapabilmek adına e-devletten bordromu aldım ve okula gittim. Bana çok ümitli olmamam söylendi. Birçok zengin işletme-fabrika sahibi zarar göstermiş ve MEB’in belirlediği puan hesaplaması sistemine göre teşvik almada avantajlı konuma gelmiş. Teşviğin zengine değil asıl gitmesi gereken vatandaşa ulaşmasını istiyorum.” 
 
MİNE ÖZDEMİR Milliyet
Eğitim HaberleriEğitim Haberleri