REHBERLİK
Giriş Tarihi : 18-08-2017 23:47   Güncelleme : 18-08-2017 23:57

Akıllı Telefonlar İçin 'Sekizinci Sınıfa Kadar Bekleyin' Hareketi Yayılıyor

ABD’li bir ailenin girişimiyle kurulan ve çocuklara akıllı telefon alınması için en azından 14 yaşına kadar beklenmesini savunan “Sekizinci Sınıfa Kadar Bekleyin” Hareketi ülke çapında yayılıyor.

Akıllı Telefonlar İçin 'Sekizinci Sınıfa Kadar Bekleyin' Hareketi Yayılıyor

Küçük çocukların akıllı telefonlarla vakit geçirmesi sadece uzmanlar değil ebeveynlerin büyük kısmı tarafından da sakıncalı bulunuyor. Aileler genellikle aslında çocuklarına erken yaşlarda akıllı telefon almak istemiyorlar. Ancak çevredeki tüm arkadaşlarının akıllı telefon sahibi olması çocuklar ve aileler üzerinde baskı yaratıyor ve bunu güçleştiriyor. ABD’li Brooke-Michael Shanon çifti, çözümün bu kararı almak isteyen aileler arasında bu tür baskıları azaltacak bir dayanışma ağı yaratmaktan geçtiğini düşünüyor. Böyle bir ağı yaratmak için geçen yıl bir hareket başlatmışlar: Sekizinci Sınıfa Kadar Bekleyin Hareketi.

"Sekizinci Sınıfa Kadar Bekleyin" hareketinin kurucuları Brooke-Michael Shanon çifti ve kızları Grace, Mercy ve Bella.

Harekete basit bir söz vererek katılmak mümkün: Çocuğunuzun okulundan ve döneminden on aile aynı sözü verdiği takdirde, çocuğunuz sekizinci sınıfa gelene kadar ona akıllı telefon almamak. Sadece konuşmaya ve mesajlaşmaya yarayan basit cep telefonları bu sözün kapsamında değil. Hareket şimdiden, ABD’nin 50 eyaletinden 49’unda toplam 500 okula yayılmış. Ancak taahhütte bulunan ailelerin sayısı halen sadece 2 bin ile sınırlı. Hareketin amacı tüm aileleri küçük çocuklarına akıllı telefon almaktan vazgeçirmek değil. Sadece çocuklarına telefon almak istemeyen ailelerin karşılaştığı toplumsal baskıyı azaltmak.

Çocuk gelişimi uzmanı Dr. Deborah Gilboa bu hareketin aileler için çok yararlı olabileceğini, ama kararı her bir ailenin kendisinin vermesi gerektiğini söylüyor.

Gilboa’ya göre hareketin iki yararı var. İlk olarak telefon ihtiyacı ile ilgili enformasyonu temel olarak çocuklarından alan aileler için çocukların akıllı telefona 14 yaşından önce ihtiyaçları olmadığı fikrini normalleştirmesi. İkinci olarak da ailelerin giderek daha küçük çocukların akıllı telefon edinmesi yönündeki toplumsal norma karşı durma şansını artırması.

TZV

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri