MEB
Giriş Tarihi : 17-08-2017 13:29   Güncelleme : 17-08-2017 13:34

EBA'da Düşün, Tasarla, Kodla Portalı Açıldı

Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Eğitimde FATİH Projesi’nin en önemli bileşenlerinden biri olan Eğitim Bilişim Ağı (EBA)’nda blok tabanlı kodlama eğitimi ortamları için hazırlanan web portal, 11 Ağustos 2017’de kullanıcıların erişimine açıldı.

EBA'da Düşün, Tasarla, Kodla Portalı Açıldı

Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Eğitimde FATİH Projesi’nin en önemli bileşenlerinden biri olan Eğitim Bilişim Ağı (EBA)’nda blok tabanlı kodlama eğitimi ortamları için hazırlanan web portal, 11 Ağustos 2017’de kullanıcıların erişimine açıldı.  

Kodlama; geleceğin teknolojik gelişmeleri ile şekillenmiş günlük yaşamda ve iş dünyasının çeşitli alanlarında çalışanlar için anahtar bir yetkinlik olarak görülüyor. Akademik bir beceri olarak kodlama, mantıksal akıl yürütmenin bir parçası olarak kabul edilirken ve temel 21. yüzyıl becerilerinden biri haline geldi.

Kodlama veya programlama becerilerine sahip olmanın, 21. yüzyılda bütün sektörlerdeki çalışanlar için her zamankinden daha önemli hale gelmesi bekleniyor. Bu yüzden kodlama becerisini öğrenmek için yeni yollar arayanların ve geliştirenlerin daha önde olacağı varsayılmakta. Nitekim son yıllarda çok sayıda kâr amacı gütmeyen kuruluş, yenilikçi ve ilgi çekici eğitim yaklaşımları ile kodlama eğitimi veren ortamlar oluşturdu. YEĞİTEK bu farkındalıklarla kodlamayı EBA aracılığıyla öğrenci ve öğretmenleri ile buluşturuyor.

Teknolojiyi daha etkin kullanabilen, problem çözme ve ürün geliştirme yeteneklerine sahip nesillerin yetişmesini sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdüren EBA, genelde bilgisayar bilimleri eğitimini özelde kodlama eğitimini desteklemek için blok tabanlı programlama ortamlarından Scratch, Alice ve Blockly’yi  “Düşün, Tasarla, Kodla” başlığı ile öğrenci ve öğretmenlerinin hizmetine sundu.

Blok tabanlı programlama ortamları geleneksel programlama dillerinin aksine kullanıcının, istediği fonksiyonları fare ile tıklayıp sürükleyerek animasyonlar, oyunlar ve hikâyeler yaratabilmesini sağlıyor. Özellikle okuma yazma bilmeyen küçük yaştaki öğrencilerin kodlamayı kolaylıkla öğrenmelerini sağlıyor.

Kodlama ile ilgili yeni ve özgün tasarım çalışmaları tamamlandıkça kamuoyuyla paylaşılmaya devam edilecek.

Bu web portale http://www.eba.gov.tr/kod adresinden erişilebiliyor.

Okuma, yazma, problem çözme gibi eğitimin hedeflediği temel becerilere 21. yüzyılda bir yenisi eklendi:

KODLAMA

Dijital kültürün ortak dili olan kodlama, bilişim okur-yazarlığının temellerinden biridir. Kodlama eğitimi, 21. yüzyıl becerileri ile donatılmış, teknolojiyi daha etkin kullanabilen, problem çözme ve ürün geliştirme yeteneklerine sahip bireylerin eğitiminde artık önemli bir yere sahiptir. Öğrencilerin kendi geleceklerini planlamaları için imkânlar sunar.

Hayatımıza çok hızlı ve her yönden dâhil olduğu günümüzde teknolojinin sahip olduğu fırsatları ve tehditleri iyi anlamak herkes için önemli hale gelmiştir. Hızlı bilgi artışı toplumların da hızlı değişimini ve gelişimini beraberinde getirmektedir. Günümüzde okuma-yazma bilen, aritmetik bilgileri olan kişileri tanımlamakta kullanılan eğitimli insan tanımı da değişimden etkilenmiştir.

Bu tanım içinde kendine yer edinen kodlama becerisi, bilişim teknolojileriyle iletişim kurmak için kullanılan bir dildir. Kısaca kodlama; bilgisayarlara, adım adım verilen talimatları izlemelerinin ve onların tam olarak ne yapmaları gerektiğinin söylenmesidir.

Verilen, istenen ve çözüm aşamalarından oluşan temel kodlama mantığı giderek günlük hayatın önemli bir parçası haline gelmektedir. Dolayısıyla, bu becerinin küçük yaşlardan itibaren çocuklarımıza verilmesi gerektiği inancındayız. Bu inanç doğrultusunda FATİH Projesi kapsamında öğrencilerin kodlamayı öğrenmelerini destekliyoruz.

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri