MEB
Giriş Tarihi : 18-07-2017 11:57   Güncelleme : 19-07-2017 02:52

MEB Yeni Müfredatı Açıkladı

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni müfredatı Ankara'da açıkladı.

MEB Yeni Müfredatı Açıkladı
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Ocak ayında taslak metinlerin açıklanmasının ardından Atatürk’e ilişkin bölümlerin daraltılması, Evrim Teorisi’nin çıkartılması ve cihadın yer alması ile tartışılan ve aylardır açıknamayan müfredattı bugün açıkladı.
 
Başöğretmen Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Bakan Yılmaz, çağın gerektirdiği şekilde müfredatı yenilediklerini belirterek şunları söyledi:
 
“Müfredat öğretin programı olarak da adlandırıyor. En genel tanımıyla öğretmen rehberliğinde öğrencilerin edinilmesi gereken temel bilgi ve becerilerin çerçevesidir. Müfredatları yenileme çalışmaları 2005 yılında başlamış, tamamlanmıştır.
 
Ülkemizin bugününden yarınını kendilerine büyük umutlar bağlayan gelecek nesillerin müfredatların yenilenmesi gerekliliğini doğurmuştur. Çağın ve toplumun değişen ihtiyaçları doğrultusunda yenilendi. Nitel ve nicel araştırmalar yapıldı. Güçlü ve zayıf yönleri soruldu, müfredatlar nasıl daha işlevsel hale getirebilir, güncelliğini yitirmiş konular var mıdır, memnuniyet ne düzeydedir sorularının yanıtı için çalışma grupları oluşturuldu.
 
Farklı ülkelerin son yıllarda yenilenen müfredatları incelendi. Yurt içi ve yurt dışında yapılan akademik çalımlar tarandı. MEB in genel müdürlüklerince geliştirilen anketler aracılığıyla öğretmen ve yöneticilerin görüşleri belirlendi. İllerden her bir branş için il zümre raporları istendi. Branşlar bazında müfredatlar yönelik rapor hazırlamaları istendi.”
 
Müfredatlara Yapılan Başlıca Müdahaleler
 
Okullar ve okullarda uygulanan müfredatlar, sosyal davranış modelleri sağlayarak öğrencilerin değer sistemlerinin gelişiminde önemli rol oynar. Okuldaki etkinlikler, aleni yahut örtük olarak öğrencilerin değerlere ilişkin bilgi ve kavrayışlarını, toplumun bir üyesi olarak belirli değerleri davranışa dönüştürmeleri için gereken becerileri geliştirmelerine yardımcı olur. Önceki müfredatlardan farklı olarak yenilenen müfredatlarda değerler ve değer eğitimi müfredatların ana odağını oluşturmuştur. Mevcut müfredatları da kapsayan geniş bir literatür taraması yapılmış, disiplin alanlarının her birinde kazanımlarla (eğitim öğretim hedefleriyle) ilişkilendirilerek öğrencilere aktarılması hedeflenen millî, manevi ve evrensel değerler 10 (on) ana başlık altında toplanmış, bu değerlere ilişkin tutum ve davranışlar belirlenmiştir.
 
* Değer eğitiminin bütün eğitimin nihai gayesi ve ruhu olduğu, ayrı bir müfredat veya konu/öğrenme alanı olarak görülmemesi gerektiği, bu bakımdan okullar ve öğretmenlerin değerleri müfredatların bütünleyici bir parçası (mütemmim cüzü) olarak ele alması ve uygun yaklaşımları kullanarak öğrencilerine kazandırması,
 
* Değerlerin yalnızca müfredatlarda yer alan lafızlar olmaktan çıkarılması, öğrencilere okul içinde ve dışında değerleri pratiğe dönüştürmeleri için uygun ve etkili fırsatlar sağlanması,
 
* Değerlerin anlamlı ve kalıcı olması için öğrencilere kazanımların içerik boyutu (konu) ile ilişkilendirilerek ve konu anlatımından ziyade öğrencilerin akıl yürütme, sorgulama, araştırma, yorum yapma, bağlantı kurma ve değerlendirme becerilerini kullanabilecekleri drama, rol oynama vb. çalışmalarla aktarılması,
 
* Öğrencilerin kendilerini güvende hissedecekleri, destekleyici, toplum bilincini geliştiren, karşılıklı sevgi ve saygıya dayanan bir sınıf ortamı oluşturulması,
 
* Değerlerin aktarılmasının sadece sınıf veya okul ortamı ile sınırlı kalmaması, okul-aile iş birliğinin sağlanması gerekliliği vurgulanmıştır.
 
Din yetişmedi
 
Milli Eğitim Bakanlığı, aylardır açıklanamayan müfredatta yolun sonuna geldi. Ocak ayında taslak metinlerin açıklanmasının ardından Atatürk’e ilişkin bölümlerin daraltılması, Evrim Teorisi’nin çıkartılması ve cihadın yer alması ile tartışılan yeni programlar; eğitimci, sendika ve velilerin görüşlerinin alınmasının ardından Talim ve Terbiye Kurulu, bakanlık bürokrasisi ve güncel siyaset engellemeleri ile aylar süren gecikmenin ardından bugün açıklanacak. Böylece kitapları hazırlanan ve öğretmen eğitimleri neredeyse tamamlanan yeni müfredatı en son halk duyacak.

MEB’in Talim Terbiye Kurulu ve Bakan İsmet Yılmaz’ın onayına karşın açıklayamadığı yeni müfredat, Saray’ın onayı ve 15 Temmuz anmalarının ardından bugün açıklanacak. 13 Ocak’ta askıya çıkartılan ardından şubat ayında gelen binlerce görüşü değerlendirmeye alan MEB komisyonları, hazırladıkları metinleri aylar önce Talim Terbiye Kurulu’na iletti. TTK incelemelerinin ardından ise ilk ve ortaokulda 17 program, liselerde ise 24 program, imam hatip ortaokulu ve liselerinde 10 dersin değiştirildiği yeni müfredat Bakan Yılmaz’ın onayına sundu. Bakan onayı gerçekleşse de 16 Nisan anayasa değişikliği referandumu, sonra AKP Olağanüstü Kongresi ve kabine değişikliği söylentileri ile müfredatın açıklanması sürekli ertelendi.

‘En iyi müfredat’

Aylar süren tartışmaların ardından Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “51 programı tamamladık, salı günü basın toplantısı ile her türlü detayını açıklayacağız. Şundan emin olun ki benim bakanlığımdaki bu konuda eğitim uzmanları da söyledi, ‘Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan bu yana yapılmış en güzel, gerek grafik olarak gerek kâğıt kalitesi olarak gerek tasarım olarak gerek içerik olarak en iyi müfredatı hazırladık’ diyorlar” dedi.

Atatürk, evrim, cihat

Yeni programların en tartışmalı noktalarını Atatürkçülüğün konulardan çıkartılması, Atatürk’e ilişkin bölümlerin daraltılması, biyoloji programından Evrim Teorisi’nin çıkartılması ve 7. sınıftan itibaren din derslerinde cihat kavramının ‘değer’ kapsamına alınarak, bu konuya yer verilmesi oluşturdu. Önümüzdeki yıl 1, 5 ve 9. sınıflarda denenecek müfredat, kademeli geçiş yerine 2018- 2019 yılından itibaren tüm okullarda ve tüm seviyelerde uygulanmaya başlanacak. Bu kapsamda Kasım 2017 sonuna kadar yeni uygulama izlenecek, Aralık 2017’de değerlendirme çalışması yapılacak. 2018- 2019 eğitim öğretim yılında tüm okul türlerinde ve seviyelerinde yeni programların uygulamaya geçilmesi için müfredat Ocak 2018’de güncellenerek çalışmalar tamamlanacak.

Yıllardır sürdüğü belirtilen çalışmalar ve yaklaşık 5 aylık açıklanma ertelemesinin ardından açıklanacak yeni müfredatın son halini en son halk duyacak. Bu kapsamda yeni program çalışmalarını aylar önce bitiren, taslak programlar öncesinde bile kitap yazım çalışmalarına başlayarak süreci neredeyse tamamlayan, öğretmenlere yaz başından itibaren yeni programları anlatan MEB, en son milyonlarca genci ve veliyi ilgilendiren konunun muhattabı olarak kamuoyuna açıklamayı yapacak.

Eskiye devam kararı

Müfredat hazırlık sürecinde tartışmalı bir diğer konu da din kültürü ve ahlak bilgisi dersine ilişkin program oldu. AİHM kararına göre yeniden düzenlendiği belirtilen, “muhafazakâr kesimi rahatsız edebilir” değerlendirmesi ile 16 Nisan referandumunun sonrasına bırakılan, Alevilik ve diğer dinlere daha geniş yer verilen ders programının MEB tarafından “görüş ve önerilere açılması için geç kalındığı” gerekçesiyle ertelenerek, bir yıl daha mevcut program ile devam edilmesine karar verildi.

Cumhuriyet

 

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri