MEB
Giriş Tarihi : 24-06-2017 13:44   Güncelleme : 24-06-2017 13:44

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Evrim Konusunu Neden Kaldırdıklarını Açıkladı

Hayatın Başlangıcı ve Evrim ünitesinin tartışmalı bir konu olduğunu vurgulayan Alpaslan Durmuş, şöyle konuştu: ''Tartışmalı konuları öğrencilerin henüz kavrayabilecek bilimsel arka plana sahip olmadıkları kademelerde devre dışı bıraktık. Lise 9. sınıf biyoloji dersindeki ‘Hayatın Başlangıcı ve Evrim' ünitesi de henüz bu tartışmayı yürütebilecek öncüllere sahip olmadıkları için lisans eğitimine ertelendi.''

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Evrim Konusunu Neden Kaldırdıklarını Açıkladı
Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu'nun ilahiyatçı başkanı Alpaslan Durmuş, "Hayatın Başlangıcı ve Evrim" ünitesinin yeni müfredattan çıkarıldığını açıkladı.
 
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, Eğitim Bilişim Ağı'nın (EBA) internet üzerinden yapılan yayınında ve önceki gün eğitimcilere yeni müfredatı anlattı.
 
Alpaslan Durmuş, felsefe ve yaklaşım değişikliklerinin yaşanacağı yeni müfredattaki değişiklikleri şöyle anlattı:
 
"Örneğin tarih derslerinde, Avrupa merkezli bakış açısından sıyrılmaya çalıştık. Müzik dersinde, klasiğinden Türk halk müziğine bütün renkleriyle Türk müziği eksene alındı. Türkçe ve edebiyatta dinleme, konuşma, okuma ve yazmayı beceri olarak kazandırmaya odaklanıldı. Bilimsel düşüncenin tüm insanların katkılarıyla birikimsel olarak geliştiğini vurgulamak üzere, İslam ve Türk bilim insanlarının katkıları vurgulandı, bazı isimlerin hafızalara yer etmesi hedeflendi. Aşık Veysel, Dede Efendi, Farabi, Gazali, Hacı Bektaş-ı Veli, Itri, İbn-i Haldun, İbn-i Sina, Mevlana, Neşet Ertaş, Yunus Emre gibi değerlerimize vurgu yapıldı."
 
Hayatın Başlangıcı ve Evrim ünitesinin "tartışmalı bir konu" olduğunu vurgulayan Alpaslan Durmuş, şöyle konuştu:
 
"Tartışmalı konuları öğrencilerin henüz kavrayabilecek bilimsel arka plana sahip olmadıkları kademelerde devre dışı bıraktık. Lise 9. sınıf biyoloji dersindeki ‘Hayatın Başlangıcı ve Evrim' ünitesi de henüz bu tartışmayı yürütebilecek öncüllere sahip olmadıkları için lisans eğitimine ertelendi.
 
YENİ MÜFREDAT BAYRAMDAN SONRA AÇIKLANACAK
 
Durmuş, yeni müfredata yerli ve milli değerleri de katmaya çalıştıklarının altını çizdi. Çalışmaların büyük bir ekibin uzun soluklu çalışmaları ile devam ettiğini iddia eden Alpaslan Durmuş, çalışmaların bir buçuk yıl önce başlatıldığını ve Ocak 2016'da net adımın atıldığını belirtti.
 
MÜFREDATA ONAYI ERDOĞAN VERMİŞ
 
Birinci adımda 51 program için komisyonların oluşturulduğunu, bu çekirdek grupların çeşitli çalışmalar yaparak bilgileri derlediğini anlatan Durmuş, yeni müfredat taslağının 10 Ocak'ta askıya çıkarıldığını, 27 gün süre ile kamuoyunun görüşünü aldıklarını hatırlattı. Görüşlerin Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığında 51 grup çerçevesinde değerlendirmeye alındığını dile getiren Alpaslan Durmuş, programlara son halinin ise Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, hükümet yetkilileri ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onayı ile verildiğini bildirdi.
 
Durmuş, yeni müfredatın Bakan İsmet Yılmaz tarafından ramazan bayramından sonra basın toplantısı ile kamuoyuna açıklanacağını ifade etti.
 
ALPASLAN DURMUŞ KİMDİR?
 
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu Alpalsan Durmuş, yüksek lisansını “Küreselleşmenin Eğitime Yansımaları” başlıklı teziyle tamamladı. 2000 yılında bir eğitim danışmanlığı firması kurdu. Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı, Türkiye Yeşilay Cemiyeti gibi kurumlarda yayıncı, yazar, danışman, editör olarak çalıştı. Evli ve üç çocuk babası olan Durmuş, 29 Ağustos 2016 tarihinde Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına Kurul Başkanı olarak atandı. (soL)
Eğitim HaberleriEğitim Haberleri