ÖĞRETMEN
Giriş Tarihi : 31-05-2017 00:14   Güncelleme : 31-05-2017 00:14

Öğretmenler için Kritik Hatırlatma

Öğretmenler için bu hatırlatmanın bugünlerde tam sırası olarak düşünüyoruz....

Öğretmenler için Kritik Hatırlatma
Öğretmenler için bunları dilemiştiniz? Şimdilerde bir hatırlatmaya ihtiyaç var çünkü…
 
5 Eylül Dünya Öğretmenler Günü ve 24 Kasım Öğretmenler Gününde başta eğitim sendikaları olmak üzere bir çok kurum kuruluş öğretmenleri aklar, paklar, ağzına da bir parmak bal çalar sonra atılan nutuklar unutulur gider….
 
24 Kasım 2016 tarihinde başta siyasiler olmak üzere ne demişler kısaca özetleyelim  ve bu yazıyı neden yazdık sonuca bağlayalım….
 
1. Cumhurbaşkanı Erdoğan Öğretmenler Günü için ne dedi?
http://www.milliyet.com.tr/erdogan-24-kasim-ogretmenler-gunu-siyaset-2349755/
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında; " 2002 yılından itibaren eğitim öğretimi ana önceliklerimiz arasına alarak yılların ihmallerini gidermeye, eğitim öğretim sistemimizi reforme etmeye çalışıyoruz. Modern eğitim öğretim tekniklerinin müfredata dâhil edilmesinden ileri teknolojinin yaygınlaştırılmasına kadar birçok kapsamlı reformu hayata geçirdik. Öğretmenlik mesleğinin itibarını yükseltme, öğretmenlerimizi maddi ve manevi olarak toplumumuzda hak ettikleri saygın konuma taşıma noktasında da büyük gayret sarf ettik. “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum" ifadesinde tecessüm eden bir geleneğin temsilcileri olarak bizler, öğretmenlerimize olan şükran borcumuzu hiçbir zaman layıkıyla ödemeyeceğimizin farkındayız. Ülkemizin en ücra yerlerinde türlü zorluklara rağmen fedakârca görev yapan öğretmenlerimizi desteklemeye, onların çalışma şartlarını daha da iyileştirmeye kararlıyız.
 
2. Başkakan Binali Yıldırım ne dedi?
http://www.iha.com.tr/haber-basbakan-yildirimdan-ogretmenler-gunu-mesaji-603728/
 
Türkiye’nin bugüne kadar üstesinden geldiği zorluklarda öğretmenlerin büyük pay sahibi olduğunu belirten Yıldırım, mesajında şunları kaydetti: “Ülkemiz, bugüne dek öğretmenlerimizin unutulmaz çabaları sayesinde zorlukların üstesinden gelmiş ve kalkınma yolunda önemli mesafeler kat etmiştir. Öğrencilerinin ruhsal ve bedensel sağlıklarını ön planda tutan, mesleğini ahlaklı bir fert ve toplum hedefiyle icra eden öğretmenlerimiz; inanıyorum ki, bundan sonra da farklı düşüncelere daima saygı duyan ve tam demokrasiye içtenlikle sahip çıkan nesiller yetiştirecektir. Dünyada hak ettiğimiz güç ve itibarı elde etmemiz için ‘üretim-bilgi’ temelli ekonomik yapının gerekliliğini idrak eden öğretmenlerimiz, ‘araştırma-öğrenme-uygulama’ temelli eğitim sistemini hayat geçirerek ülkemizin kalkınmasında öncü bir rol oynayacaklardır. Milletimizin her bir ferdinin öğretmenlerimize olan sevgisi, saygısı ve inancı tamdır.”
 
3. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi?
http://www.iha.com.tr/haber-kilicdaroglundan-24-kasim-ogretmenler-gunu-mesaji-603741/
 
Kılıçdaroğlu mesajında, " Öğretmenlerimizin büyük bir çoğunluğu yoksulluk sınırının altında ücret alıyor; ekonomik nedenlerden dolayı sağlık sorunları yaşıyor, aile hayatları etkileniyor. Hükümetin uyguladığı baskı politikaları da öğretmenlerin yaşamlarını ağırlaştırmış durumda. Atanamayan öğretmenler de karşımızda önemli bir sorun. Ücretli öğretmen uygulamasına son vereceğiz. Bütün öğretmenler kadrolu olacak. Öğretmenlerin devlet kadroları içindeki statüsünü, ek göstergelerini ve ek ders ücretlerini yükselteceğiz. Öğretmenlerimizin özlük haklarını yasayla güvence altına alacağız.” ifadelerini kullandı.
 
4. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Ne Dedi?
http://88.255.31.62/htmldocs/genel_baskan/konusma/4154/index.html
 
Devlet Bahçeli özetle konuşmasında Öğretmenler Günü için şunları söyledi;
 Öğretmen ise bu meslekle yoğrulmuş, bu mektepte olgunlaşmış fedakâr, vefakâr, cefakâr insanlarımızın ortak unvanıdır. Öğretmenlerimize ne söylesek az, ne yapsak eksik ve yetersizdir. Öğretmen her an hatırlanması, her zaman saygı duyulması gereken bir emanet ve haysiyetin adıdır. Bize düşen öğretmenlerimize kulak vermek, sorunlarına eğilmek, onları içine düştükleri sosyal, ekonomik ve mesleki darboğazlardan çekip çıkarmaktır. Bugünkü ülke tablosu içinde, öğretmenlerimizin mutlu ve memnun olduğunu hiç kimse iddia edemeyecektir.
 
Buraya kadar siyasilerin öğretmenler günü mesajlarını özetleyerek aktardım. Ortak söylemleri de kalın olacak şekilde belirttim. 
Şimdi gelelim Eğitim İş kolunda kurulu sendikalardan 4 tanesine. Öğretmenlerin en çok tercih ettiği 4 sendika öğretmenler günü için neler söylemiş bir bakalım.
 
1. Genel Yetkili Sendika Eğitim-Bir-Sen
http://www.ebs.org.tr/manset/3908/ ve http://www.ebs.org.tr/manset/3909/
 
Özetle; Öğretmenlerin, on yıllar boyunca birbiri üzerine eklenmiş pek çok sorunu bulunmaktadır. Öncelikle öğretmenlik mesleği itibar erozyonu yaşamakta ve mesleğin statüsü tartışılmaktadır. Öğretmenlerin maddi manevi sorunlarının çözülmesi ve öğretmenliğin yeniden cazip, öncelikle tercih edilen bir meslek haline getirilmesi gerekmektedir. Şartların iyileştirilmesi, öğretmenin motivasyonunu artıracak ve doğal olarak toplam verimliliğine büyük katkı sağlayacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu bazı düzenlemeler, aldığı tavır ve tutumlar öğretmeni eğitimin aktörü olmaktan uzaklaştırmış, figüranı hâline getirmiştir. Öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılmasına ve toplumsal saygınlığını yitirmesine ek olarak öğretmenler mesleklerini icra ederken çeşitli saldırılarla şiddet olaylarına maruz kalmaktadır. Eğitim-Bir-Sen olarak, bu vesileyle, sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının yeniden hayata geçirilmesi, erkek kamu görevlilerine dayatılan kılık-kıyafet zorunluluğu, öğretmenlerin kariyer basamaklarına ilişkin yaşadıkları belirsizlik, ek ders esaslarındaki adaletsizlikler, öğretmen açığı, atama ve yer değiştirme süreçlerinde yaşanan problemler, yönetici görevlendirme süreçlerinde mahkeme kararlarının doğurduğu sorunlar, öğretmene şiddet gibi, çözüme kavuşturulması gereken sorunların bir an evvel aşılmasını ümit ediyoruz.
 
2. Türk Eğitim-Sen
https://turkegitimsen.org.tr/icerik_goster.php?Id=11258
 
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk özetle; “Öğretmenin itibarının kaybedilmesi aynı zamanda toplumun geleceğinin de kaybedilmesi anlamına geliyor. Bütün öğretmenlerin doğruyu yapmak adına kendisini programlaması lazım ki, öğretmenlik mesleğinin itibarlı hale getirilmesinin ilk adımını atmış olalım.  Bu mesleği yapan öğretmenler olarak kendi haklarımıza, şahsiyetimize sahip çıkmazsak, bunu ne bu ülkeyi yönetenlerden, ne siyasetçilerden, ne de vatandaşlarımızdan beklemeye hakkımız olmadığını da bilmemiz gerekir.
 
3. Eğitim-Sen
http://egitimsen.org.tr/hukuksuz-ihraclar-ve-haksiz-aciga-almalar-derhal-son-bulmali-ohal-ve-khk-hukuksuzluguna-son-verilmelidir/
 
Genel Başkan Kamuran Karaca’nın yaptığı basın açıklaması şöyle: Her 24 Kasım’da, eğitim emekçilerinin gerçek sorunlarını görmezden gelenlerin artık ezberlediğimiz cümleler kurarak “öğretmenliğin çok kutsal ve onurlu bir meslek” olduğundan söz etmesi, hepimizi ciddi anlamda rahatsız etmektedir. Öğretmen açıkları yüz binlerin üzerine çıkarken, atama bekleyen öğretmenlerin sayısı üç yüz bini geçmekte, bu alanda büyük bir çelişki yaşanmaktadır. Diğer taraftan, okulların kaynak sorunu, eğitimin niteliğinin yükseltilememesi, eğitim müfredatlarına yapılan gerici müdahaleler, laik bilimsel demokratik eğitim yerine eğitimin sürekli dinselleştirilmesi, eğitimde idareci ve öğretmenler üzerinden partizanca kadrolaşmalar, eğitimde özelleştirme ile fırsat eşitliği ve kamusal eğitim hakkının bitirilmesi, karma eğitim karşıtlığı vb. uygulamalara bakıldığında; eğitimde çağdışı, akıl dışı zorlama yaklaşımlar, çocuklarımızın eğitim hakkı üzerinde büyük bir tehdit olmayı sürdürmekte ve toplumsal gerilimi artırmaktadır.
 
4. Eğitim-İş
http://www.egitimis.org.tr/guncel/sendika-haberleri/ogretmenlerin-50-si-gorevden-alinma-korkusu-yasiyor-2204/#.WS2W11WLSHs
 
Öğretmenler Günü için yaptığı anketi açıklayan sendika; Hükümete de şu önerilerde bulunuyor; Maaşlar yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır. Ekders ücretleri en az 25 TL olmalıdır. Eğitim öğretime hazırlık ödeneği, tüm eğitim çalışanlarına ödenmeli ve en az bir maaş tutarında olmalıdır. 24 Kasım Öğretmenler Gününde öğretmenlere bir maaş ikramiye verilmelidir. İnternet hizmeti öğretmenlere ücretsiz olmalıdır. Öğretmenlere toplu taşıma araçları ücretsiz olmalıdır.Öğretmenlerin sınav görev ücretleri en az iki katına çıkarılmalıdır. Öğretmenlere temsil tazminatı ödenmelidir. Öğretmenlere kira yardımı verilmelidir.
 
Şimdi gelelim neden bu yazıyı yazdığımıza…
 
Sendikaların da genel olarak beklentileri aynı. Dördünde de ortak beklenti neymiş?
 
1. Öncelikli olarak öğretmenlerin itibarsızlaştırılmasının önüne geçilmesiymiş.
2. Öğretmenlerin maaşlarının  ve  ek ders ücretlerinin arttırılmasıymış.
3. Eğitim kalitesinin yükseltilmesiymiş…
 
Bu yıl toplu görüşmelerde masaya oturacak sendikalar; bakın hükümetinden siyasilerine, sendika genel başkanlarından öğretmenlere kadar herkes aynı sorunlar yumağının çözülmesi için bir farkındalık oluşturmuş.
 
Size düşen  öncelikli olarak bu sorunların temelini oluşturan itibar kaybına karşı durmak, hemen arkasından özlük haklarının iyileştirilmesini sağlamak, sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına derhal son verdirmek ve gücünüz yeterse (ki yeter) şu ne olduğu belli olmayan mülakat olayına bir an önce son verdirmenizdir.
 
Dikkat edersiniz bu yazımda sendikasız çoğunluktan bahsetmedim.
Öğretmenler, burada yazdıklarımı gerçekleştiremeyen ya da gerçekleşmesi için mücadele etmeyen sözüm ona sendikalardan derhal istifa edip sayı olmaktan kendilerini kurtarmalıdır.
 
Emrah MUTLUER - Öğretmen
Eğitim HaberleriEğitim Haberleri