GÜNCEL EĞİTİM
Giriş Tarihi : 25-05-2017 04:25   Güncelleme : 25-05-2017 17:54

Veliler İsyanda ''TAM GÜN'' bu mu?

Son yıllarda 'deneme tahtasına' dönen öğrenciler, şimdi de 'tam gün' kurbanı olmak üzere. Ek derslik, yemekhane, tuvalet, oyun alanı gibi altyapılar hazırlanmadan, sisteme geçilmek için hazırlık yapılıyor. Çocuklarını korumaya çalışan veliler, imza topluyor.

Veliler İsyanda ''TAM GÜN'' bu mu?
Son yıllarda “deneme tahtasına” dönen öğrenciler, şimdi de “tam gün” kurbanı olmak üzere. Başta Başkaban Binali Yıldırım olmak üzere yetkili ağızlardan 2019'da başlatılacağı bildirilen tam gün eğitim için pek çok okulda çalışma yapılıyor. Ancak bu okulların hiçbirinde ek öğretim kadrosu, derslik, yemekhane, tuvalet ve oyun alanı gibi hazırlık yok. Öğrenci ve veliler, uygulamaya karşı imza toplamaya başladı. Hazırlık yapılmadan tam güne geçilmesinin askıya alınmasını talep eden imzalar, ilçe ve il milli eğitim müdürlüklerine iletilecek. 
 
“Tam gün” telaşı, İzmir'de Konak'ta 10 Buca'da 8 okulda yaşanıyor. Ancak söz konusu deneme, daha önce Bayraklı'da, Kaymakam Özgür Azer Kurak Ortaokulu’nda yaşanlıştı. Yeterli derslik olmaması nedeniyle öğrenciler, sınıf için sıra beklemek zorunda kalmış. İki aylık zorlamanın ardından ikili sisteme geri dönülmüştü. 
 
Eğitim-Sen ve öğrenci velileri, tam gün için hazırlık yapılana İzmir'deki 18 okulun hiçbirinin “hazır” olmadığını tespit etti. Sendikayla birlikte araştırmayı gerçekleştiren Veli Derneği Buca Şube Başkanı Gülsen Candemir, ulaşabildikleri 18 okulun hiçbirinde tam gün eğitim için ek sınıf, yemekhane, tuvalet ve oyun alanı gibi altyapı hazırlıkların yapılmadığını kaydetti.
 
Okullarda sınıf mevcudunun iki katına çıkacağını, ancak eğitimcilerin aynı sayıda kalacağını belirten Candemir, böylelikle her iki öğretmenden birinin okuldan ayrılacağını, öğlen bir saatlik yemek arasında yemek sorunun baş göstereceğini kaydetti. Eğitimin masa başı kararlala yönetilmeye çalışıldığını belirten Candemir, “Altyapısı hazırlanmış, derslik sayıları çoğaltılmış, yemekhanesi yapılmış, spor salonu ve etkinlik sınıfları olan okullarda tam gün eğitimi biz de savunuyoruz. Ama okulların tam gün eğitime geçmesi çalışmaları yine bundan önce 4+4+4 eğitim modelinde de olduğu gibi kimseye sorulmadan yapılıyor. Zaten koşulları tam gün eğitime uygun olmadığı için ikili eğitim yapılan okullarda, hiçbir değişiklik yapılmadan mevcut koşulları ile tam gün eğitime geçilmek isteniyor” dedi.
 
Gülsen Candemir, “Mevcut okul binalarında hala laboratuar, kütüphane, sığınak, etkinlik sınıfları, spor salonları yeterli sayıda tuvalet bulunmazken tüm bu eksiklerin üzerine bir de hiçbir hazırlık yapılmadan tekli eğitime geçilmesine biz veliler onay vermiyoruz. Bu dönüşüm büyük sorunlara yol açacaktır. Düzenlemeden, gerekli yatırımlar yapılıp okullar tekli eğitimin gerektirdiği koşullar yerine getirilene kadar vazgeçilmesini istiyoruz” diye konuştu.
 
Veli Derneği temsilcisi, sisteme hazırlıksız geçilmesinin sakıncalarını şöyle sıraladı:
 
“Öğlen bir saat yemek arası verilen sistem hayata geçtiğinde okullarda yemekhane bulunmadığı için çocuklar eve gelmek ve tekrar dönmek zorunda kalacak. Bu durum çalışan aileler için ayrıca büyük problemlere neden olacaktır. Okullarda öğrencilerinin kullandığı tuvalet ve lavabolar ile ilgili hiçbir çalışma yapılmamıştır. Mevcut hali ile engelli öğrencilerin sağlıklı eğitim almasına uygun olmayan okullarda, bu sistemde de tuvalet, girişlerde rampa ve uygun sınıflar gibi hazırlıkların yapılmadığı görülmektedir. Kantinlerde herhangi bir değişiklik öngörülmemiştir. Öğrencileri okuldaki boş zamanlarını geçirebilecekleri etkinlik sınıfları ve okul bahçelerinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Bu yatırımların yapılmaması okullarda sağlıksız beslenmeye temizlik sorunlarına ve okul bahçelerinde telafisi imkansız kazalara yol açacaktır. Biz, ne çocuklarımızın eğitim hayatının olumsuz etkilenmesini, ne de öğretmenlerimizin öğrencilerinden ayrılarak zor durumda bırakılmalarını istiyoruz. Tüm çocukların iyi birer yetişkin olmaları için nitelikli, bilimsel, laik bir eğitim almalarını bunu da eğitime uygun, tüm donanımları sağlanmış okullarda verilmesini istiyoruz.”
 
Kaynak: Cumhuriyet
Eğitim HaberleriEğitim Haberleri