GÜNCEL EĞİTİM
Giriş Tarihi : 10-05-2017 04:52   Güncelleme : 10-05-2017 05:01

Köy çocuklarının orkestrasının umuda yolculuğu

İzmirli Müzik Öğretmeni Aslı Tanrıkulu’nun Muş Varto’da 11 köyden gelen öğrencilerden kurduğu ‘11 Köyün orkestrası’ Sansev İstanbul Çoksesli Korolar Festivali kapsamında Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde sahne aldı.

Köy çocuklarının orkestrasının umuda yolculuğu

SERBAY MANSUROĞLU serbaymansur@birgun.net 

Varto’da İzmirli Müzik Öğretmeni Aslı Tanrıkulu’nun kurduğu Köy Orkestrası İstanbul’da sahne aldı.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir köy okulu olan Varto Hamurpet Ortaokulu Muş merkeze 100, ilçe merkezine 65 kilometre uzaklıkta. Eğitim öğretim faaliyetlerini 2014 yılından bu yana sürdüren okulun ilk yılında müzik dersine ait basit materyalleri bile yoktu. Okula 3 yıl önce atanan İzmirli Müzik Öğretmeni Aslı Tanrıkulu 11 köyden gelen yetenekli öğrencilerle müzik grubu kurdu.

koy-orkestrasi-istanbul-da-ilk-defa-varto-disina-cikiyorlar-282391-1.

Müzik öğretmeni ve çocuklar tahtalardan enstrümanlar, bidon, şişe, leğen vb. eşyalardan ritim aletleri yapıp okulda müzik çalışmalarına başladı. Sonraki yıllar, okuldaki bu çalışmadan haberdar olan, desteklemek isteyen kişilerin katkılarıyla çeşitli müzik aletlerine de sahip olunur, okulun artık bir orkestrası vardır. Orkestra üyeleri okul çevresinde bulunan 11 köyden okula gelen öğrencilerden oluştuğu için orkestranın ismi ‘11 Köyün Orkestrası’ koyulur

Tanrıkulu’nun çabasıyla kurulan orkestrada, bağlama, mandolin, keman, gitar, flüt, piyano gibi enstrümanları çalan öğrenciler, seslendirdikleri Türkçe, Kürtçe ve İngilizce birbirinden güzel şarkılarla köylerde ve ilçe merkezinde mini konserler vermeye başlar.

Müzikle hayata bakışları değişen öğrenciler, 5’incisi düzenlenen Sansev İstanbul Uluslararası Çok Sesli Korolar Festivali’ne davet almayı başardı. Ancak maddi imkânsızlıklar Köy Orkestrasının önüne bir kez daha engel olarak çıkar. Öğretmen Tanrıkulu’nun yaptığı dayanışma çağrısına yurdun her tarafından dönüş olunca minik öğrenciler için ilk defa Varto’nun dışına çıkma şansı doğar.

koy-orkestrasi-istanbul-da-ilk-defa-varto-disina-cikiyorlar-282392-1.

‘Çocukları destekleyelim’
Köy Orkestrası bugün akşam saatlerinde İstanbul’da olacak. Yarın Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde yapılacak konsere, “11 Köyün Orkestrası” olarak katılacaklarını söyleyen Aslı Tanrıkulu, konsere katılım çağrısında bulundu. Tanrıkulu, “Görseniz çocuklar günler öncesinden büyük heyecan yaşamaya başladı. İlk defa uçağa binecekler, ilk defa Varto dışına, İstanbul gibi büyük bir kente gidecekler. Çocukları daha çok destekleyelim” diye konuştu.


11-koyun-orkestrasi-istanbul-da-ilk-defa-ucaga-binip-varto-disina-cikiyorlar-282380-1.


Haluk Levent’le Boğaz turu
Minik öğrenciler verecekleri konserin ardından ertesi gün kendilerine destek olan sanatçı Haluk Levent ile birlikte Boğaz’da tekne turuna çıkacak, akşamında Güldür Güldür şova konuk olacak.

11-koyun-orkestrasi-istanbul-da-ilk-defa-ucaga-binip-varto-disina-cikiyorlar-282382-1.

Sansev İstanbul Çoksesli Korolar Festivali kapılarını açtı

Sansev İstanbul Çoksesli Korolar Festivali dün Maltepe Belediyesi’nin desteğiyle Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde başladı. 7 Mayıs’a kadar devam edecek festivalle ilgili konuşan Sansev (Sanatçılar, Sanatseverler Kültür ve Dayanışma Derneği) Başkanı Nursel Öncül, heyecanlı ve gururlu olduklarını belirterek “Bu yıl 5’incisini düzenleyeceğimiz festivali uluslararası boyuta taşımış olmaktan dolayı mutlu, heyecanlı, umutlu ve gururluyuz. Amacımız okulların, üniversitelerin, kuruluşların çokseslilikte yaptıkları çalışmaları sergilemesine olanak sunmak kadar; ana-ilk-orta öğretim, güzel sanatlar liseleri, üniversitelerin güzel sanatlar, eğitim fakülteleri ve konservatuvarlarını bir araya getirerek bilgi ve durum paylaşımı sağlamak” ifadelerini kullandı.

birgun.net

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri