ÖĞRETMEN
Giriş Tarihi : 09-05-2017 16:56   Güncelleme : 10-05-2017 14:23

Tekli eğitime geçişte sınıflar 50-60 kişi olacak, öğretmenler sürülecek

Tekli eğitime geçmek için sınıf öğrenci sayılarını düşürmek gereklidir. Yeni derslik veya okul yapılmadan geçilirse sınıf öğrenci sayıları 50-60 olacaktır. Sınıf birleştirerek tekli eğime geçilirse derslik yersizliğinden düşük puanlı bir çok öğretmen norm fazlası olacak. Öğrencileri ve sınıfları ellerinden alınan öğretmenler, düşük puanlarıyla kendilerine okul arayacaklar ve istemedikleri yerlere Re'sen atanacaklar. Okulu çevresinde ev alarak, çocuklarını yakın okullara yerleştirerek, aile yaşantısını bir düzene sokmuş öğretmenler için bu sürgün anlamına gelmektedir.

Tekli eğitime geçişte sınıflar 50-60 kişi olacak, öğretmenler sürülecek

 Eğitim İş Antalya Şubesi konuyla ilgili topantı yaparak aşağıdaki açıklamayı yaptı:

Sendikamıza ulaşan bilgilere göre Antalya’da ikili eğitim yapan okularda normal eğitime  geçiş için çalışmalar başlatılmıştır. Elbetteki Eğitim İş olarak bizim de görüşümüz okulların normal eğitim yapmalarıdır. Sabahın erken saatlerinde okula gidip akşam karanlığında evlerine dönen öğrencilerimizin 10 dakikayı bile bulmayan teneffüslerde ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaları zaten akıl ve mantıkla açıklanacak bir durum değildir. Çocukların fiziki, psikolojik ve sosyal yapısına da uyan durum normal eğitim yapılmasıdır. Bu çalışmalar yapılırken süreçten en çok etkilenen kesimlerin görüşü alınmadan, alt yapı, ek okul yada derslik yapılmadan bunun mümkün olamayacağı görülmektedir. Örneğin;

            Hala ilkokul ve ortaokulu bir arada olan okullar mevcuttur. Herhangi bir okul ile ilişkilendirilmemiş ve eşleşme imkanı da bulunmamaktadır.

            15 Temmuz sürecinde el konulan okulların tamamı imam-hatip ortaokul ve liselerine  dönüştürülmüş, özel okullara peşkeş çekilmiş olup, bu okulların çevresindeki ilköğretim orta dereceli okulların durumları dikkate alınmamıştır.

            Tekli eğitime geçmek için sınıf öğrenci sayılarını düşürmek gereklidir. Bu durumda sınıf öğrenci sayıları 50-60 olacaktır.

            Yeni derslik veya okul yapılmamıştır.

            Yukarıda belirtilen sorunlar çözülmediği sürece normal öğretime geçilmesi mümkün değildir. Aksi taktirde bir çok öğretmen norm fazlası olacak, sınıf mevcutları 50-60’ı geçecektir.     

              Öğretmenlerin birçoğu da sınıf mevcutlarının fazla olması nedeniyle, sınıfta bulunan öğrencilere yeterince zaman ayıramayarak amaçlarına ulaşamıyacaklardır. Yapılan bilimsel araştırmalara göre bir öğrenciye 3,50 m3 hava boşluğu ve 1,20 m2‘lik alan gerekmektedir. Bu şartlar altında, bir öğrencinin hakkı olan 3.50 m3 hava boşluğunu  on öğrenciye mi vermeyi hedefliyoruz? Okullarda neredeyse her köşenin bir dersliğe dönüştürüldüğü, hatta yaparak öğrenme alanları olan laboratuvarların bile boşaltılarak sınıf yapıldığı bilinen bir gerçektir. Bu durum başka sorunları da beraberinde getirmektedir. Örneğin, tek bir boş odası bile bulunmayan bir okulda, yüzlerce öğrenciye öğle yemeğini nerede yemelerini  önereceksiniz?

            Göz ardı edilen bir diğer olası sorun da norm fazlası durumuna düşecek öğretmenler… Çok bariz bir örnekle açıklamak gerekirse; basına konu olan Muratpaşa ilçemizde bulunan Necati-Fatma Dölen İlkokulu tekli eğitime geçtiği takdirde öğretmenlerin yarısı norm fazlası olacak. Bu durumda İlçe Milli Eğitim Müdürünün söylediği “İhtiyaç olmazsa kendi okulunuzda kalırsınız.” sözüne mi inanalım, yoksa yasalar ile belirtilen Norm Kadro Yönetmeliğinin 53.maddesinin 5. fıkrasına mı? İlgili madde aynen şöyle diyor: “(5) Bu madde kapsamında il içinde yapılan atamalarla fazlalığın giderilememesi durumunda fazlalık, il içinde zamana bağlı olmaksızın yapılacak yer değiştirmelerle giderilir. Bu şekilde yapılacak yer değiştirmeler, duyurusu yapılan eğitim kurumlarına öğretmenlerin tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır. Fazla konumdaki öğretmenlerden herhangi bir kuruma atanmak üzere başvuruda bulunmayanlar ile tercihlerine atanamayanların görev yerleri, il içinde valiliklerce resen belirlenir.”

İlimize bağlı bir çok okulda ikili eğitim yapılmaktadır. Normal eğitime geçilebilmesi için yeni okul yada dersliklerin yapılması gerekir. Bunun da mümkün olmadığı açıkça görülmektedir. Başka türlü kağıt üzerinde alınan kararlarla “Ben yaptım oldu” mantığı ile “Tekli eğitime geçiyoruz.” diyerek bunun uygulanması mümkün değildir.

Eğitim İş Sendikası olarak bu şartlarda yapılan normal eğitime geçme çalışmalarının altında yatan hedefin farklı olduğunu düşünmekteyiz. Bunlar;

            Ortaokul ve Lise çağındaki öğrencilerin bu sıkıntıları yaşayarak imam-hatiplere gitmek zorunda kalabilecekleri,

Zorunlu olarak özel okullara gitmek durumunda kalabilecekleri,

Sosyal devlet anlayışından uzaklaşılarak eğitimin ekonomik sektör haline gelmesinin önünün açılacağıdır.

            Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplulkuk halinde yaşatır, ya da esaret ve sefalete terk eder.” Sözünü ilke edinen Eğitim İş Sendikası, TÖS’ten günümüze kadar  Eğitim İş geleneğinin 40 yıldır savunduğu çağdaş, parasız, bilimsel, laik, demokratik ve ulusal bir eğitimin ancak sosyal devlet ilkesiyle mümkün olacağını savunmaktadır. 15 yıllık AKP iktidarının tüm alanlarda yaptığı girişimler gibi eğitimde de yaptığı değişikliklerin sosyal devlet mantığıyla uzaktan yakından ilgisi olmadığı gibi aksine sosyal devlet anlayışının son kırıntılarını da yok etmiştir. İktidar özellikle son 5 yıldır milli eğitimden desteğini çekmiş tüm desteğini özel okullara kaydırmıştır. MEB’in tüm Türkiye’de altyapısı hazırlanmadan yürüttüğü bu değişiklikle; ulusal-parasız eğitimi ortadan kaldırarak çalışanları ve kurumları güvencesizleştirme, özelleştirme,  imam-hatipleştirme amacı taşıdığını düşünmekteyiz. Bu kararı uygulamaya çalışan yetkilileri uyarıyoruz, öğrenci, öğretmen ve velilerimiz başta olmak üzere, tüm eğitim çalışanlarını da duyarlı olmaya çağırıyoruz.

Fatin ILTAR
Eğitim İş Antalya Şube Baikanı

İlgili Haber:

Tam gün eğitime geçişte binlerce öğretmen norm fazlası olacak

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri