SENDİKA
Giriş Tarihi : 31-03-2017 19:02   Güncelleme : 31-03-2017 20:02

MEB kaş yaparken göz çıkaran uygulamalardan vazgeçmeli

Eğitim İş: 2005 yılında bitişik el yazısına geçerken akademisyenlerin önerilerini dikkate almadan, uygulamanın altyapısını oluşturmadan 'ben yaptım oldu' mantığıyla hareket eden Milli Eğitim Bakanlığı, bu işi de eline yüzüne bulaştırmıştır.

MEB kaş yaparken göz çıkaran uygulamalardan vazgeçmeli

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yazma eğitiminde gelecek yıl, bitişik el yazısıyla öğretim yerine dik temel harflerin kullanılacağını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı 2004-2005 eğitim öğretim yılında program değişikliğine giderek ilkokul birinci sınıfta tümden gelim yöntemi ile öğretilen okuma yazma eğitimini harf yöntemi şekline çevirmiş ve temel dik yazıdan vazgeçerek el yazısını benimsemişti.

Ancak 12 yıldır uygulanan bu yöntemde okula başlama yaşının düşmesinin de etkisiyle öğrenciler harfleri bitişik eğik yazı formuna göre yazmakta zorlanmış, bazen öğrencinin kendi yazdığını bile okumakta güçlük çektiği gözlemlenmiştir.

El yazısı ile çocuklar güzel yazı yazmaktan uzaklaşmıştır. El ve parmak kasları tam gelişim göstermediği için okunaklı yazı yazma olanakları kalmayan çocukların özgüvenleri de zedelenmektedir.  Çocuklar el yazısını küçük yaşlarda öğrenmeye çalıştıkları için el ve göz koordinasyonunu tam olarak sağlayamamakta, bu süreçte öğrenmeye karşı motivasyonlarını kaybetmektedir. Çocuklarımız okumayı öğrendikleri halde yazmayı tam olarak öğrenememektedir. El yazısında imla kurallarına uymak da zorlaşmakta, noktalı harflerin noktaları, ayrımlar, hece bölümlerinde yapılan hatalar artmaktadır.

İlkokula yeni başlayan bir çocuk için temel endişemiz yazısının güzelliği değil, yazı yazmayı ve okulu sevmesi olmalıdır. Çok güzel yazısı olan ama yazmaktan nefret eden çocuklar yetiştirmenin bir anlamı yoktur.

Öğrenciler 5’inci sınıftan itibaren ise yavaş yazma ve öğretmenlerin, öğrencinin yazısını okuyamaması gibi nedenlerle dik temel harflerle yazmaya başlamaktadır. Ancak öğretim süreci gerçekleştirilmediği için dik temel harflerle yazarken öğrenciler pek çok yazım hatası yapmaktadır.

2005 yılında bitişik el yazısına geçerken akademisyenlerin önerilerini dikkate almadan, uygulamanın altyapısını oluşturmadan “ben yaptım oldu” mantığıyla hareket eden Milli Eğitim Bakanlığı, bu işi de eline yüzüne bulaştırmıştır. Şimdi ise bu kadar karmaşaya ve başarısızlığa neden olan el yazısı uygulamasından yine hiçbir ön hazırlık ve çalışma yapılmadan vazgeçileceği açıklanmıştır. Hayata geçirdiği her uygulamada, eğitim uzmanlarının, bilim insanlarının ve sendikaların uyarılarına kulak tıkayan, görüşlerini sormayan Milli Eğitim Bakanlığı, beceriksiz politikalarıyla çocuklarımıza zarar vermeye devam etmektedir.

En son el yazısından vazgeçme örneğinde de bir kere daha gördük ki Milli Eğitim Bakanlığı, bakanlık uzman ve personellerinin, bilim insanlarının, sendikaların ve en önemlisi eğitimcilerin görüşlerini almak yerine bir kaç vakfın adeta direktifleri doğrultusunda iş görmektedir.

İyi hazırlanmış bir plan, program ve uygulama ile el yazısı uygulamasından vazgeçilmelidir.

Eğitim İş

İlgili Haber: Bakan Yılmaz'dan ayrıntılı açıklama: Önümüzdeki yıl dik temel harfler kullanılacak

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri