ÖĞRETMEN
Giriş Tarihi : 23-03-2017 11:28   Güncelleme : 23-03-2017 11:55

Öğretmenlere BES kesintisi Nisan'da başlıyor! İşte soru ve cevaplarla BES sistemi

Bireysel Emeklilik Sistemi bilindiği üzere geçtiğimiz dönemlerde başladı ve 2019 yılı sonuna kadar tüm kamu ve özel sektöre giriş yapmış olacak.

Öğretmenlere BES kesintisi Nisan'da başlıyor! İşte soru ve cevaplarla BES sistemi

Milli Eğitim Bakanlığı'nda görev yapan MEB Personelinin maaşlarından kesilecek BES belli oldu. Devlet, brüt maaş üzerinden %3 kesinti yapacak. Bu kesinti ile ilgili devlet memuru Bireysel Emeklilik Sistemi(BES)'ne katılmış olacak. Daha sonra sistemden çıkmak isteyenler 2 ay içerisinde dilekçelerini verip sistemden çıkabilecek. Öğretmenlerin ne kadarının bu sistemde kalacağı ise merak konusu.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren düzenlemeyle ilgili merak edilenler...

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

İşveren, çalışanını otomatik katılım için emeklilik planı düzenleme konusunda Hazine Müsteşarlığı'nca uygun görülen bir şirketin sunacağı emeklilik planına dahil edecek. Sisteme otomatik olarak her ay belli bir para yatırılacak.

KİMLERİ KAPSAYACAK?

1972 ve üstü doğumlu çalışanlar sisteme girecek. Yeni düzenlemeyle 45 yaş altı çalışanlara otomatik bireysel emeklilik geliyor.

ŞU AN ÇALIŞANLARI ETKİLEYECEK Mİ?

Hali hazırda çalışanlardan 45 yaş altında olanlar da bireysel emekliliğe otomatik katılacak.

MAAŞTAN NE KADAR KESİLECEK?

Prime esas kazancın yüzde 3'ü kadar kesinti bireysel emeklilik sistemine dahil edilecek. Bu oranı iki katına kadar artırmaya, yüzde 1'e kadar azaltmaya veya katkı payına maktu limit getirmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Kesinti 50 liranın altında olmayacak.

MAAŞTAN BAŞKA BİR KESİNTİ OLACAK MI?

Çalışan katkı payının takip ve tahsil sorumluluğu şirkete ait olacak. Şirketlerce, fon işletim gideri kesintisi dışında başka bir kesinti yapılamayacak.

SİSTEMDEN NE ZAMAN ÇIKILABİLECEK?

Sisteme giren çalışanlar için iki ay içinde cayma hakkı getirilecek. Çalışalar sistemden çıkarken hem kesilen parayı hem de varsa getirisini 10 gün içinde geri alacak.

DEVLET KATKISI OLACAK MI?

Sisteme dahil olanlara gerekli süreyi tamamlamaları şartıyla devlet desteği sağlanacak. Çalışanın cayma hakkını kullanmaması halinde, sisteme girişte bir defaya mahsus olmak üzere, bin TL ilave devlet katkısı sağlanacak. Bakanlar Kurulu, bu tutarı yarısına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya yetkili olacak.

OTOMATİK ÖDEMEYE ARA VERİLEBİLECEK Mİ?

Cayma hakkını kullanmayan çalışan, belirlenecek hallerde katkı payı ödemesine ara verilmesini talep edebilecek. Bu madde kapsamında bir emeklilik sözleşmesi bulunan çalışanın işyerinin değişmesi halinde, yeni işyerinde bu madde kapsamında bir emeklilik planı varsa, çalışanın birikimi ve sistemde kazandığı emekliliğe esas süresi yeni işyerindeki emeklilik sözleşmesine aktarılacak.

İŞVEREN DÜZENLEMEYE UYMAZSA CEZASI VAR MI?

İşverenin yükümlülüklerine ve yürürlüğe konulan düzenlemelere uymaması halinde, her bir ihlal için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca 100 TL idari para cezası uygulanacak.

OTOMATİK BES NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Bireysel emekliliğe otomatik katılım 1 Ocak 2017'den itibaren geçerli olacak.

Otomatik bireysel emeklilik ne kadar kazandıracak?

Otomatik bireysel emeklilik sistemiyle birlikte 1 Ocak 2017'den itibaren çalışanların maaşından her ay kesinti olacak. Peki bu sistem çalışanlara ne kadar kazandıracak? İşte cevabı...

Otomatik bireysel emeklilik sistemiyle birlikte 1 Ocak 2017'den itibaren yaklaşık 7 milyon çalışanın maaşından prime esas kazancın yüde 3'ü kadar her ay kesinti olacak. En düşük 50, en yüksek 321 lira kesinti yapılacak. Peki bu sistem çalışanlara ne kadar kazandıracak? İşte cevabı...

 

50 LİRA ÖDEYECEKLER (ASGARİ ÜCRETLİ)

Yılda 600 lira kesinti yapılacak

Sisteme girişte bir kereye mahsus 1000 lira devlet desteği

Her ay yüzde 25'ten toplam 150 devlet desteği

Yıl sonunda toplam birikim: 1750 TL (Yılda yaklaşık 3 kat kazandıracak)


100 LİRA ÖDEYECEKLER

Yılda 1200 lira kesinti yapılacak

Sisteme girişte 1000 lira devlet desteği 

Toplam 300 devlet desteği

Yıl sonunda toplam birikim: 2 bin 500 lira


200 LİRA ÖDEYECEKLER

Yılda 2 bin 400 lira kesinti yapılacak

Sisteme girişte 1000 lira devlet desteği 

Toplam 600 lira devlet desteği 

Yıl sonunda toplam birikim: 4 bin lira


300 LİRA ÖDEYECEKLER

Yılda 3 bin 600 lira kesinti yapılacak

Sisteme girişte 1000 lira devlet desteği 

Toplam 900 lira devlet desteği

Yıl sonunda toplam birikim: 5 bin 500


BİR YILDA ÇIKAN DESTEK ALAMIYOR

Hatırlatmakta fayda var. Sistemden bir yıl sonra çıkanlar devlet desteklerinden faydalanamıyor. Destekten faydalanmak için belli süre ve şartlar gerekli. Şu anki bireysel emeklilik sisteminde devlet desteği belirli bir oranda ancak üç yıl sonra hak edilebiliyor.


EMEKLİ OLUP AYLIK ALANA YÜZDE 5 DESTEK DAHA

10 yıl prim yatıran ve 56 yaşına gelen çalışanlar emekliliği hak edecek. Emeklilik hakkı kazandığı tarihte parasını topluca çekmeyip en az 10 yıl süreyle kendisine emekli aylığı şeklinde ödenmesini talep edenlere o güne kadar birikmiş tutar üzerinden yüzde 5 oranında ilave bir devlet katkısı daha sağlanacak.

İlgili Haber: Eğitim İş, BES'ten ayrılmak isteyenler için dilekçe örneği yayımladı

 

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri