MEB
Giriş Tarihi : 02-03-2017 09:14   Güncelleme : 02-03-2017 09:14

Yusuf Tekin: Çocuklar, yeteneklerine göre yönlendirilecek

Çocukların artık devlet ve toplum dayatmalarına göre değil, yetenekleri doğrultusunda yönlendirileceğini belirten Tekin “MEB sektördeki belirleyiciliğini azaltacak” dedi

Yusuf Tekin: Çocuklar, yeteneklerine göre yönlendirilecek
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin Türkiye'nin 2071 hedefleri doğrultusunda eğitimde yeni dönemin mesajlarını verdi.
 
"Yeni dönemde kurumsal eğitimin tasarımı" konulu panelde konuşan Tekin öğrencilerin artık devlet, toplum ya da aile dayatmalarına göre değil bireysel yeteneklerine göre yönlendirileceğini söyledi. 8'inci sınıfı bitiren öğrenciye puanına göre hangi liseye hangi üniversiteye gideceğinin dayatıldığını vurgulayan Tekin, "Zekiyse fen lisesine puanı düşükse meslek lisesine gönderiyoruz. Ne okuyacaklarını, nasıl öğreneceklerini, hangi meslek sahibi olacaklarını çok önceden belirliyoruz. Yeni dönemde çocuklarımız devletin onlara sunduğu paradigmalarla mı yetişecek yoksa yepyeni, bireysel yetenekleri doğrultusunda içlerinden gelen farklılıklarıyla yetişmelerini mi sağlayacağız buna karar vermemiz lazım" diye konuştu. Bunların hepsini yeni dönemde yeniden tasarlamak kurgulamak gerektiğini söyleyen Tekin, "Bunu yapması gereken kurum tabii ki yine Milli Eğitim Bakanlığı. Yeni bir kurgu yapıp bu kez de o kurguya göre çocuk yetiştirelim derseniz bu da başka bir dayatma olacaktır. MEB bu anlamda sektör üzerindeki belirleyiciliği azaltan, eğitim sisteminin bu anlamdaki dayatmacılığından uzak bir yapıyla, yeni dönemde eğitim ortamları, eğitim kuramları, eğitim felsefesini yeniden inşa etmeli" dedi.
 
STATÜKOYU DESTEKLEDİLER 
 
İmparatorlukları yıkan ve bugünkü ulus devlet yapısını oluşturan eğitim sisteminin tüm dünyada kullanılan mevcut sistem olduğuna dikkat çeken Tekin, "Herkes bu hükümet döneminde eğitim sistemi çok değişti eleştirisi yapabilir ama ben Cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye'de eğitim sisteminin hiç değişmediğini söylüyorum. İlkokulu 5'ten 4'e indirmek, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarmak, liseye geçiş sınavını değiştirmek, üniversite soru modelini değiştirmek eğitim sistemini değiştirmek değildir. Eğitim sistemi çok değişti diyenler, asıl değişimin gelmesini istemeyen, statükoyu destekleyenlerdir" diye konuştu.
SAFURE CANTURK-Sabah
 
Eğitim HaberleriEğitim Haberleri